Rörelserikedom
Sidan uppdaterades: 6 augusti 2024
Vi jobbar långsiktigt med att fler ska vilja och kunna idrotta i förening hela livet. En viktig nyckel är att ge individer möjlighet att utveckla fysiska, sociala och psykiska förmågor för att vilja, våga och kunna vara aktiv livet igenom. Därför satsar vi i stort på rörelserikedom, eller rörelseförståelse som det också kallas. Båda uttrycken kommer från det internationella begreppet physical literacy.
Vi vet att fysisk aktivitet är en förutsättning för folkhälsan. Vet vet också att stillasittande är ett stort problem i samhället. När det gäller barn är det endast 44 procent av killarna och 22 procent av tjejerna Pdf, 349 kB. som kommer upp i den rekommenderade mängden rörelse om 60 minuter per dag. Det är en av många goda anledningar till att vi försöker väva in rörelserikedom i så många aspekter som möjligt av vårt arbete.
Vad är rörelserikedom?
Rörelserikedom är ett brett begrepp som handlar om att skapa förmågan, förutsättningarna och viljan att vara fysiskt aktiv – hela livet. Det bygger på en kombination av motivation, självförtroende, kompetens, kunskap och förståelse för rörelser. Genom att bygga upp en grundläggande rörelserikedom och trygghet i olika rörelsemoment ökar både förmågan och lusten att delta i akiviteter. I ett liv som är fullt av olika rörelsesekvenser, både inom och utanför idrotten, krävs en god rörelserikedom för att kunna delta fullt ut.
Börja tidigt
Tidig utveckling av rörelserikedom är kopplad till såväl framgång i sport som kontinuerlig aktivitet i vardagen. Med en god rörelserikedom finns ett grundläggande självförtroende att delta i aktiviteter eller idrotter, vilket i sin tur föder både lust och ny kompetens. Utan rörelserikedom kan frustration och osäkerhet kring fysisk aktivitet uppstå, vilket dämpar lusten och kan leda till att idrott och fysiska aktiviteter undviks. Rörelserikedom är på så sätt en viktig bas för all fysisk aktivitet, vilket i sin tur ger fördelar som förbättrad fysik, känslomässigt välbefinnande, kognitiv förmåga och god hälsa.
Det är aldrig för sent
Vuxna som inte utvecklat byggstenarna under barndomen kan ändå utveckla rörelserikedom genom att utöva olika fysiska aktiviteter och på så sätt bygga på sin rörelserikedom. Genom att kontinuerligt öva rörelser förebyggs även skador. För äldre kan det exempelvis innebära minskad fallrisk.
Rörelsesatsningar i Västerbotten
I Västerbotten görs många satsningar för att främja rörelserikedom i samhället. Några exempel som vi är iblandade i är rörelsesatsningen i skolan, Change the Game och Idrottens dag. Här kan du läsa mer om de olika rörelsesatsningarna.
Sidan publicerades: 10 oktober 2022