Ledarsatsning i flera av Västerbottens idrottsföreningar

Som en del av idrottsrörelsens återstart startade SISU Idrottsutbildarna under 2022, tillsammans med RF-SISU distrikten, en riktad ledarsatsning. Syftet med satsningen har varit att kraftsamla och erbjuda stöd till landets idrottsföreningar i sitt arbete att få tillbaka ledare, domare och funktionärer efter pandemin. I Västerbotten har närmare 50 idrottsföreningar hittills tagit del av satsningen.

Sidan uppdaterades: 6 september 2024

Idag finns omkring 800 000 ledare inom den svenska idrottsrörelsen. Det handlar om tränare, styrelseledamöter, domare och funktionärer som genom sitt, ofta ideella, engagemang är motorn och som driver idrottsrörelsen framåt. Tappet av idrottsledare var stort under pandemin och mer än varannan förening i landet uttryckte en oro för tappet av ledare och tränare. När idrottsrörelsen skulle återstartas efter två år med corona stod ledarförsörjning i fokus.

Inom ramen för ledarsatsningen har det på nationell nivå tagits fram tre lärande material: samtalsunderlaget Samla ledarteamet som riktar sig till ledare, en dialogduk med fokus på ledarrekrytering som riktar sig till organisationsledare och utbildningswebben Ledare i fokus.

– I Västerbotten har vi nått ut bra med satsningen, främst Samla ledarteamet, där många ledare och ledarteam har arbetat med lärgruppsmaterialet. Tittar vi på våra idrottsövergripande utbildningar Grundutbildning för föreningsledare och Grundutbildning för tränare så har antalet deltagare ökat. Ledarna som deltar har stärkts i sina roller och när kunskapsnivån höjs innebär det att vi får en bättre, roligare och tryggare idrottsmiljö, säger Åsa Johansson, idrottskonsulent på RF-SISU Västerbotten med ansvar för frågan.

"Det kändes självklart att satsa på våra ledare"

I Västerbotten har hittills närmare 50 föreningar gjort en insats kopplat till satsningen.

– Vi har fått bra respons av föreningarna. Vi hade redan påbörjat ett eget arbete i distriktet som medförde att vi var på tårna när satsningen kom. I ett tidigt skede försökte vi sätta oss in i den enskilde ledarens vardag och förenkla materialet utan att ta bort viktigt och väsentligt innehåll, vilket har varit en framgångsnyckel. Sist men inte minst det interna arbetet och mina kollegor som gör ett fantastiskt jobb i sitt möte med föreningarna, berättar Åsa.

En av föreningarna i länet som, i samarbete med oss, arbetat med materialet är Tegs Södra.

– Det kändes självklart att satsa på våra ledare eftersom de har en av de viktigaste rollerna inom föreningen i arbetet med att skapa en hållbar och fungerade miljö, där barnen och ungdomarna får förutsättningar att utvecklas både som utövare och individer, berättar Emil Vedin, föreningsutvecklare på Tegs Södra och fortsätter:

– Vi inledde arbetet med ledarsatsningen redan under vintern 22/23 tillsammans med vår Idrottskonsulent på RF-SISU. Samla ledarteamet kändes som ett bra verktyg, både för att genomföra det arbetet och för att få igång en bra dialog med ledarna. Under våren 2023 presenterade vi lärgruppsplanen Samla ledarteamet på en ledarträff inför uppstarten av säsongen. Vi delade också ut värdegrundskortlekar som RF-SISU tagit fram i samverkan med Länsförsäkringar och uppmuntrade ledarna till använda dessa i samtal, såväl inom ledargruppen som med de aktiva under säsongen. Efter detta har vi fortsatt genomföra ledarträffar med hela föreningen såväl inför som efter säsong, där frågeställningar från bland annat Samla ledarteamet diskuterats genom samtal och workshops.

Även om föreningen fortfarande är i starten av sitt arbete har första tiden redan fått effekt, menar Emil.

– Jag tycker att vi som förening har fått en ökad kommunikation, från styrelse till kansliet och ledarna. Vi har idag en aktiv styrelse som alltid är med på ledarträffar och utbildningar som föreningen anordnar, och alltid finns tillgängliga tillsammans med oss på kansliet om ledare behöver hjälp eller stöd. Jag upplever att ledare pratar mer inom sina respektive grupper, samt mellan varandra. Bland annat har jag märkt att fler ledarteam bokar klubblokalen för att genomföra sina ledarträffar här på kansliet.

Satsning på unga ledare

Framöver kommer ledarsatsningen även inkludera och fokusera på unga ledare.

– Barn och unga är ny och viktig målgrupp i satsningen, där syftet är att fler barn och unga hittar till och känner sig välkomna i idrottsrörelsen. Två nya material finns att tillgå, ett som riktar sig till föreningsstyrelsen och ett som riktar sig till unga som är eller vill engagera sig. Delaktighet och inflytande leder till ett större engagemang för sin idrott och gör att fler unga väljer att fortsätta sitt idrottande, säger Åsa Johansson.

Hur ska föreningen göra för att arbeta med materialet kopplat till ledarsatsningen?

– Börja med att kontakta din förenings RF-SISU-konsulent. Alla idrottsföreningar som är anslutna till RF har en egen idrottskonsulent hos RF-SISU Västerbotten. Är man osäker på vem man ska kontakta kan föreningen alltid kontakta vår växel som guidar dig rätt.

Vill din förening stärka era ledare?

Ta kontakt med din förenings RF-SISU-konsulent.

Sidan publicerades: 22 augusti 2024

Kontakt

Åsa Johansson

Idrottskonsulent

072-453 87 87

Sakkunnig i mångfald och integration
Kommunansvar: Malå, Sorsele, Storuman.