a

Lyckad streetfotboll-sommar på Ålidhem

Genom projektet Street 2023, som drivs av Svenska Fotbollförbundet och Adidas, har Gimonäs Umeå IF under sommaren anordnat streetfotboll. Tre kvällar i veckan under hela sommarlovet har det arrangerats öppna träningar vid Ålidhem konstgräsplan, dit alla har varit välkomna.

Sidan uppdaterades: 17 augusti 2023

– Första träningstillfället på midsommarafton dök det upp 45 barn, säger Benjamin Kinnunen Nassiri, en av RF-SISU Västerbottens idrottskonsulenter.

GUIF är en av tolv föreningar i Sverige som under sommaren deltagit i Street 2023, en satsning av Svenska Fotbollförbundet och Adidas för att engagera fler till streetfotboll. Tillsammans med utvalda föreningar runtom i Sverige har streetfotboll erbjudits genom ett flertal öppna träningar och tävlingar. Under hela sommarlovet, tre kvällar i veckan, har det därför arrangerats öppna träningar vid Ålidhem konstgräsplan dit alla har varit välkomna, oavsett ålder, kön eller föreningstillhörighet.

– Sommarens streetfotboll har bidragit till en massa skoj kring fotbollsplanen på Ålidhem. Det har funnits en aktivitet för alla fotbollsintresserade ungdomar under hela sommarlovet. Förhoppningen är att vi ska få konceptet att växa i Umeå till nästa år och att streetfotboll ska finnas tillgängligt i fler stadsdelar, berättar Benjamin Kinnunen Nassiri.

Fotboll för alla

Svenska Fotbollförbundet har under de senaste tre åren arbetat med att ta fram nya förenklade tävlingsformer som möjliggör en fotbollsrörelse där alla får plats, oavsett ambition eller förutsättningar.

– Tanken är att konceptet ska göra fotbollen mindre organiserad och att trösklarna in ska vara lägre genom att förenkla tävningsformerna. Förhoppningen är att det ska vara lättare att bli en del av idrottsrörelsen, vilket i sin tur bidrar till en större inkludering och fler får chansen röra på sig tillsammans, säger Benjamin.

Unga ledare

Sommarens alla träninsgtillfällen har letts av Noah Mahari och Omar Alshekhkhalil.

– Två unga ledare som har skött det klockrent under hela sommaren. Jag hoppas verkligen de får blodad tand av ledarskapet och vill fortsätta att inspirera och leda andra ungdomar, säger Benjamin Kinnunen Nassiri, som är väldigt nöjd med sommarens streetfotboll:

– Det har varit en jättefin uppslutning av de rapporter vi har fått från ledarna, det har sällan varit under 20 deltagare på plats, vilket jag tycker är väldigt lyckat, avslutar han.

Här kan du läsa mer om streetfotboll.

Sidan publicerades: 17 augusti 2023