Fritidsbanken Umeå firar 5 år

Idag är det fem år sedan som Fritidsbanken Umeå slog upp dörrarna för första gången på Ålidhem Centrum.

Sidan uppdaterades: 28 april 2023

– Det känns naturligtvis fantastiskt! När vi började resan för fem år sedan visste vi inte hur det skulle gå, men vi hade en tydlig visionsbild av vad vi ville åstadkomma. Dels att vi inte bara skulle ha en butik, utan också vara väldigt utåtriktade genom samarbeten med skolor, föreningar och kommunala verksamheter. Där har vi varit väldigt framgångsrika, säger Christer Thomasson, platschef på Fritidsbanken Umeå.

Genom Fritidsbanken får idrotts- och friluftsutrustning nytt liv och ökar möjligheten för barn och ungdomar att testa på nya idrotter. Det ger både positiva hälsoeffekter och bidrar till att inkludera människor i samhället. Samtidigt är det ett smart sätt att minska miljöpåverkan då utrustning som annars inte används får nytt liv och kommer till användning.

– Vi fyller en viktig roll i samhället där vi verkar. Allt ifrån att skapa rörelserikedom till att skapa delaktighet. Vi är också en arbetsträningsplats som hjälper individer tillbaka till arbetsmarknaden, hjälper människor som behöver göra sin samhällstjänst och skapar jobb för våra ungdomar genom feriearbete, säger Christer Thomasson.

Under januari och februari i år lånade Fritidsbanken Umeå ut friluftsutrustning i rekordmängder. Inför sportlovet nåddes en rekordsiffra på drygt 4000 utlån på en vecka, vilket gjorde dem till den största fritidsbanken i landet.

– Vi fortsätter att skapa mervärde för våra kunder och att hitta nya sätt att låna ut där det gör störst nytta. Nyligen firade Fritidsbanken 10 års jubileum med den första butiken i Deje, Värmland. Sedan dess har vi nu växt till 127 butiker runt om i Sverige och intresset har aldrig varit större. Sedan 2018 har alla Fritidsbankar lånat ut otroliga 2.720.000 prylar varav Umeå ensamt stått för 411.000, avslutar Christer Thomasson.

Sidan publicerades: 28 april 2023