Träning under ramadan

Idag, onsdag den 22 mars, inleds den muslimska fastemånaden ramadan – en månad som inte behöver vara synonym med en period utan träning och aktivitet.

Sidan uppdaterades: 22 mars 2023

I Sverige lever det nästan en miljon muslimer och många är aktiva inom idrotten. För många muslimer innebär månaden ramadan att avstå från att bland annat äta och dricka under de timmar som solen är uppe. Det har gjort att många fysiskt aktiva varje år ställs inför ett val: att fasta och välja bort träningen, eller att fortsätta träna och välja bort fastan.

– Det är viktigt att lyfta ämnet för att skapa förståelse för träning och ramadan. Vi på RF-SISU Västerbotten vill förmedla att det finns förutsättningar för att kunna kombinera de båda delarna. Det finns många bra tips och råd att följa. Ingen aktiv ska behöva välja mellan träning och fasta under kommande månad, säger Benjamin kinnunen Nassiri, konsulent på RF-SISU Västerbotten.

”Från soluppgång till solnedgång”

Adidas initiativ Från soluppgång till solnedgång syftar till att lyfta frågan kring träning och fasta genom svenska muslimers berättelser och därmed bidra med såväl information som inspiration till den som vill hålla sig fysiskt aktiv under ramadan eller till dig som ledare.

Har du aktiva i din idrottsförening som du vet kommer att fasta under ramadan? Med en bra planering, kommunikation, stöttning och förståelse kan fler aktiva kombinera fasta och träning.

Här kan du läsa mer om ramadan och träning.

Video - "Från soluppgång till solnedgång"

Sidan publicerades: 22 mars 2023