En idrottsrörelse i regnbågens färger

I veckan, 12–18 februari, arrangeras Skellefteå Pride. RF-SISU Västerbotten kommer att vara representerade för att ta ställning men också för att bidra till att höja kunskaperna inom idrottsrörelsen.

Sidan uppdaterades: 13 februari 2023

I en rapport om HBTQ-ungdomars villkor och erfarenheter inom svensk idrott visas att normer kring maskulinitet, femininitet och heterosexualitet skapar både förutsättningar och begränsningar för individer inom idrotten. Under Skellefteå Pride-festival kommer därför RF-SISU Västerbotten sätta ljuset på föreningar som aktivt jobbar med inkluderingsfrågor.

– Samtalet kommer att handla om normer, ledarskap och andra företeelser som påverkar individers rätt och möjlighet att idrotta i föreningslivet. Idrottsföreningarna som kommer att delta är IFK Anderstorp, Skellefteå taekwondoklubb, Skellefteå rodel och Skellefteå AIK, säger William Grenholm, sakkunnig inom inkludering på RF-SISU Västerbotten.

Ta del av material för att utveckla din förening

Perspektivbyrån är en interaktiv lek där barnens perspektiv och rättigheter tas på allvar! Vill ni utföra detektivleken med barn i er verksamhet? Då kan ni enkelt lassa ner uppdrag och instruktionsböcker som ni hittar under fliken ”metoder”. Välj material för den verksamhet som bäst matchar er. Här kan du ta del av materialet.

Snacka om det är ett material som vi på RF-SISU Västerbotten tagit fram som stöd för att hjälpa föreningar att skapa en schysst kultur och jämlik idrott där machokultur, sexism, rasism och homofobi aldrig accepteras. Materialet bygger på att skapa bra samtal om vilka förväntningar som finns på killar och tjejer och hur en grupp kan skapa en schysst kultur som upplevs trygg och inkluderande. Materialet finns anpassat för både barn och ungdomar. Här kan du ta del av materialet.

Vill din förening lära er mer om idrott och hbtq-frågor?

Forskningsrapport HBTQ och idrott

Forskningsrapport Heteronormativitet och gränsöverskridande inom elitidrotten

Vill du och din förening gå med i paraden lördag 18 februari? Här hittar du mer information.

För mer information kontakta William Grenholm 076 845 98 79.

Sidan publicerades: 13 februari 2023