Ta ställning och gå med i Skellefteå prideparad

Lördag den 18 februari går Skellefteå prideparad återigen av stapeln i demonstration för HBTQI+-personers rättigheter.

Sidan uppdaterades: 31 januari 2023

– En av de saker som gör vår idrottsrörelse så fantastisk är att den lockar olika typer av människor, det skapar möten som aldrig annars skett. Samtidigt så är det viktigt att först och främst behålla, men allra helst, förstärka den öppenhet som idrotten står för. Den är inget vi kan ta som en självklarhet, säger William Grenholm, sakkunnig inom inkludering på RF-SISU Västerbotten

William Grenholm vill därför peppa idrottsföreningar, lag, träningsgrupper, ledare och föräldrar att gå med i paraden.

– Det hade varit fint om så många idrottsföreningar som möjligt i Skellefteå kommun skulle vilja manifestera för allas rätt att vara den man vill vara och älska den man vill. Det skulle passa utmärkt under Skellefteå Pridefestivalens avslutande Pridetåg, säger William Grenholm.

Machokultur, femininitetsideal eller oro över att inte bli respektfullt bemött är exempel på omständigheter som kan försvåra för HBTQI+-personer att delta i föreningsidrott.

– För att idrotten ska vara än mer inkluderande kan föreningen, laget eller träningsgruppen gå med i prideparaden. Det är ett betydelsefullt statement att visa vilka värden idrottsrörelsen står för. Sen är självklart bildning och utbildning viktigt. På RF-SISU erbjuder vi till exempel stöd till idrottsföreningar som vill adressera frågan. Ta kontakt med oss helt enkelt så hjälper vi er.

Skellefteå prideparad arrangeras lördag den 18 februari. Tåget startar 12.00 från Nordanå och marscherar sedan in mot torget för avslutande tal.

– Upplägget är enkelt. Samla era lag/grupper, klä er i era klubboveraller, ta med skyltar och slut upp till denna folkfest. RF-SISU kommer att finnas på plats och dela ut regnbågsflaggor, avslutar William Grenholm.

Vid intresse hos ditt lag eller din förening att delta i prideparaden finns möjligheten att hämta ut pridematerial hos RF-SISU Västerbotten i förväg. Kontakta William Grenholm, tel. 076 845 98 79 eller william.grenholm@rfsisu.se

Här kan du läsa mer om Skellefteå Pride och ta del av årets schema.

Sidan publicerades: 27 januari 2023