Ideella ledare: Ida Bång vill utveckla sig själv och andra

Ida Bång, 21, engagerar sig ideellt inom KFUM Umeås lägerverksamhet på både Nydala och Norrbyskär samt inom föreningens basketsektion – som både spelare och ledare.

Sidan uppdaterades: 8 december 2022

Den här veckan har vi på RF-SISU Västerbotten valt att uppmärksamma och hylla ledare i länet för deras ideella insatser. Idrottens ideella ryggrad har fått sig en knäck efter pandemin och utan ledare stannar idrottsrörelsen. Ida Bång, 21, engagerar sig ideellt inom KFUM Umeås lägerverksamhet på både Nydala och Norrbyskär samt inom föreningens basketsektion – som både spelare och ledare.

Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att bli ledare?
– Jag gick själv på läger när jag var liten och såg hur otroligt roligt ledarna hade. När jag själv blev för gammal att delta på läger, så kände jag att jag fortfarande ville vara en del av det sammanhanget. Det gjorde att jag testade på att vara ledare och insåg att det var otroligt kul. Jag har också insett att det bara blir roligare och roligare med åren. Jag utvecklas personligt varje år som jag är aktiv. Saker som jag har användning av i mitt vardagliga liv. Till exempel tyckte jag tidigare att det var jobbigt att stå och prata inför folk, men det är ingen big deal nu, berättar Ida.

Du är också aktiv inom basketsektionen, berätta!
– Det var ledarbrist och jag blev tillfrågad om jag var intresserad att starta upp ett lag. Jag spelar själv basket och ville ge fler möjligheten att testa på den sporten som jag själv älskar eftersom jag tycker att alla borde få den möjligheten. När jag planerade träningar som ledare så insåg jag att det gav väldigt mycket till mitt eget basketspelande. Jag har också varit med och startat ett ungdomsutskott. Där planerar vi föreningsstärkande aktiviteter inom basketsektionen. Till exempel är det snart dags för en julavslutning som vi har planerat. Tidigare har vi också anordnat en Tjejbasketkväll, säger Ida.

Vad är det bästa med att vara ledare?
– Det är mycket som är roligt. Till exempel när man gett instruktioner i hur man kastar en basketboll, stryker en pärlplatta eller hur man seglar, då är det häftigt att se hur barnen förstår, tar instruktioner och sen lyckas. Det är väldigt givande för den personliga utvecklingen. Inom KFUM ges jag möjlighet att testa saker, vilket gör att jag känner mig sedd och hörd.

Hur är du som ledare?
– Jag försöker vara rättvis. Det brukar vara några års skillnad mellan mig och deltagarna men jag vill vara den som är lätt att prata med. De ska känna att jag är som en kompis, samtidigt som det är viktigt att de behåller respekten för mig som ledare. Hittills har det fungerat bra!

Har du några tips för att rekrytera ideella ledare?
– Att engagera sig ideellt är inte bara en möjlighet för en själv, utan skapar mycket för andra. Det är en fantastisk möjlighet att få kombinera, att utveckla sig själv och andra, avslutar Ida Bång.

Fakta
Namn: Ida Bång
Ålder: 21
Gör: Engagerar sig ideellt inom KFUM Umeås lägerverksamhet på Nydala och Norrbyskär samt inom föreningens basketsektion

Sidan publicerades: 8 december 2022