Idrottsledare kunskapshöjs i psykisk livräddning
Genom en gemensam kommunikationskampanj vill idrottsrörelsen tillsammans med Region Värmland sätta fokus på idrottsledares möjlighet att fånga upp psykisk ohälsa, särskilt bland barn och unga.
– Det känns jätteviktigt att få belysa den här frågan, i synnerhet med tanke på vilken central del idrotten har i barns fritid och välmående, och vilken avgörande roll en idrottsledare kan spela, säger RF-SISU Värmlands distriktsidrottschef Thomas Sundenhammar.
Sidan uppdaterades: 14 november 2024
Tillsammans har Region Värmland, RF-SISU Värmland och Värmlands fotbollförbund tagit fram ett informationskort, för att till exempel kunna bära med i plånboksfodral. Informationskortet har instruktioner för hur du som ledare utför hjärt- och lungräddning, men också räddar i psykisk kris. Korten är tryckta med QR-kod som tar dig vidare till fortsatt rätt råd via 1177.se och hänvisningar i vårdkedjan. Inspiration till korten kommer från ett tidigare samarbete mellan Region Dalarna och Svenska jägareförbundet.
HLR-kurser har varit en naturlig del inom idrottens studieförbund genom åren och sunda- och trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar hör till det dagliga arbetet för RF-SISU Värmland och Värmlands fotbollförbund.
– Att arbeta för att idrottsföreningar ska erbjuda en trygg miljö där barn och unga mår bra och utvecklas är ju vårt viktigaste uppdrag. Förhoppningsvis kan korten främst bli en ”reminder” för en ledare, att verkligen våga agera i de fall där det är uppenbart att någon faktiskt inte mår bra psykiskt. Som ledare kan du verkligen vara en trygg förebild som påverkar och gör stor skillnad inom en mängd delar i ett barns liv, säger Thomas Sundenhammar.
Ska spridas bland idrottsledare
Informationskorten kommer att lanseras under Värmlands fotbollförbund och RF-SISU Värmlands stora utbildningshelg ”Träffpunkt fotboll”, 29–30 november i Arvika.
– Så i ett första skede är det cirka 200 fotbollsledare som kommer att få korten med sig hem. Sedan ser vi fram emot att i olika utbildningssammanhang, tillsammans med RF-SISU Värmland, sprida materialet både inom fotbollen och övrig idrott i Värmland, säger Richard Morero, fotbolls- och föreningsansvarig vid Värmlands fotbollförbund.
De flesta barn mår i dag bra både fysiskt och psykiskt. Men psykisk ohälsa ökar bland barn och unga och varje år tar flera barn under 18 år sitt liv i Sverige. Region Värmland ser idrottsrörelsen som en viktig kanal för att kunna fånga upp psykisk ohälsa.
– Samverkan med idéburna organisationer är viktigt för oss som region, för att nå ut brett med folkhälsoinsatser till värmlänningarna i föreningar och forum som redan fungerar som mötesplatser. Att vi nu också kan få ut information om både fysisk och psykisk livräddning är mycket positivt. När ledare möter personer som har psykisk ohälsa har de fler verktyg att använda för att bidra till bättre psykisk hälsa. Både det, och att man vet hur man agerar vid första hjälpen vid fysiska sjukdomar och skador i väntan på ambulans, kan vara direkt livräddande, säger Sofia Magnusson, ordförande i kultur- och bildningsnämnden.
Sidan publicerades: 14 november 2024