Satsning på idrott för äldre

Ekonomiskt stöd till föreningar som bedriver, eller vill bedriva, idrott för målgruppen 65+ ska öka inkluderingen inom värmländsk idrottsrörelse.

Sidan uppdaterades: 15 mars 2024

Idrottsrörelsen har ett pågående förändringsarbete, Strategi 2025, med målbilden ”Idrott hela livet”. Nu öppnar en ny ansökningsomgång av ekonomiskt stöd inom området Idrott 65+.

RF-SISU Värmland har möjlighet att bevilja projektstöd till idrottsföreningar som vill utveckla eller starta upp verksamhet för målgruppen 65 år och äldre.

Projektstödet ska användas till särskilda insatser som ger långsiktig utveckling av idrottsverksamheten för målgruppen i föreningarna.

Karlstad skridskoklubb och Solstaskäret satsar på aktiviteter för målgruppen, och har använt stödet för att finansiera delar av sin verksamhet. Aktiviteterna är viktiga – både ur ett fysiskt och psykiskt perspektiv.

– Alla mår ju bättre av att kunna röra på sig. Det ger mycket sammanhållning och gemenskap. Jag exempelvis har bytt båda mina höftleder och var tvungen att sluta springa. Då började jag med skridskor och inlines och fortsatte min aktiva träning på det viset. Så det har betytt jättemycket, säger Ingjald Forsén, som är medlem i båda klubbarna.

Karlstad IBF har även de satsat på aktiviteter för målgruppen 65+, där ett mixat lag ses varannan vecka för att träna innebandy under lättsamma former. Här är fikat lika viktigt som att få puls.

Vad betyder det här tillfället?

– Det betyder hur mycket som helst. Bara att få springa runt här med bollen, och ha en bra tränare. Nej, jättekul, säger Kate Salarp, en av deltagarna.

Tränare Thomas Gustafsson framhåller det sociala sammanhanget som den absolut viktigaste aspekten av träningstillfället.

– Det är ju en väldigt social samlingspunkt, det är det. Man tycker det är roligt att få tävla, men samtidigt efteråt kunna utbyta erfarenheter på ett lättsamt sätt. Både få puls och nya kontakter.

Vill din förening utveckla verksamhet för målgruppen 65+? Eller har ni kanske redan aktiviteter i gång? Läs mer om det ekonomiska stöd som vi kan ge er för att boosta verksamheten.

 

Sidan publicerades: 15 mars 2024