Från Värmland till världen – nu storsatsar innebandyn på att bli mer jämställd 

Värmländsk jämställdhetsutbildning blir internationell. ”Det känns otroligt häftigt att det som startade som ett initiativ i Värmland nu får spridning och kan göra skillnad över hela världen”

Sidan uppdaterades: 3 maj 2023

2019 lanserades jämställdhetsutbildningen Fifty/Fifty. Över 200 föreningar har sedan dess gått utbildningen. I ett samarbete med Internationella Innebandyförbundet tas utbildningen nu ut globalt.

– Det känns otroligt häftigt att det som startade som ett initiativ i Värmland nu får spridning och kan göra skillnad över hela världen, säger Camilla Olsson, kanslichef på Värmlands Innebandyförbund och en av initiativtagarna till utbildningen.

Fifty/Fifty är en digital utbildning som togs fram av Värmlands Innebandyförbund och RF-SISU Värmland för att inspirera och sprida kunskap om jämställdhet inom idrotten. I sex digitala lektioner mixas inspiration fakta, diskussion och reflektion. Målet är att öka kunskapen och få till en mer jämställd innebandy.

– Svensk Innebandy har som mål att senast 2030 vara en helt jämställd sport på alla positioner. Då behöver vi alla sätta fokus på jämställdhetsfrågan. Fifty/Fifty har visat sig vara ett väldigt bra verktyg och diskussionsunderlag. Utbildningen gör att individen och föreningen kan göra förändringar i form av handfasta omställningar som har stor betydelse, säger Camilla Olsson på Värmlands innebandyförbund.

Initiativet startade lokalt i Värmland och har sedan växlat upp nationellt. Nu tas initiativet ut globalt i ett samarbete med det Internationella Innebandyförbundet (IFF).

– Vi är så glada och stolta över att Fifty/Fifty nu lanseras internationellt. Jämställdhet är tyvärr inte en utmaning enbart i Sverige utan någonting vi behöver hjälpas åt att prioritera och arbeta med. Det känns därför jättebra att vårt värmländska verktyg nu kan nyttjas av innebandyföreningar i hela världen, säger Lars Andersson, verksamhetschef på RF-SISU Värmland.

För ytterligare information kontakta gärna:

Camilla Olsson, kanslichef Värmlands Innebandyförbund, 054- 202 14 45
Lars Andersson, verksamhetschef Idrotten och samhället, RF SISU Värmland, 010- 476 47 03

Sidan publicerades: 3 maj 2023