Checklistor för digitala möten och livesändningar
Sidan uppdaterades: 10 juni 2024
Digitala möten är bra alternativ till att träffas fysiskt. Det finns många digitala mötesverktyg för träffar, gruppmöten och lärgrupper i din förening. Här har vi samlat tips som ska ge dig och din förening möjlighet till digitala möten och utbildningar med bra kvalitét. Vi har även samlat tips kring att livesända arrangemang som ett sätt att öka tillgängligheten för fler.
Det är viktigt att välja ett digitalt verktyg som är lätt för alla att få tillgång till och som är bekvämt för föreningen att använda sig av. Testa alltid programmets funktioner innan mötet och se till att ljud och bild fungerar. Det kan också vara bra att meddela deltagarna i god tid innan mötet ifall specifika programvaror måste laddas ner.
Här hittar du tips och instruktioner för olika digitala verktyg.
Tips för bättre digitala möten
För dig som ska delta i ett digitalt möte
- Har du fått information från mötesanordnaren skickad till dig, läs den i god tid före mötet, så att du har koll på hur du ansluter till mötet och om det krävs några förberedelser.
- Anslut dig till mötet 10–15 minuter innan avsatt tid.
- Testa gärna så att ljudet fungerar innan mötet startar. Lär dig hur du slår på och av din mikrofon. Tänk på att din mikrofon alltid ska vara avslagen under mötet, förutom när du har ordet, annars hör övriga deltagare dig och dina bakgrundsljud.
- Hörlurar med mikrofon ger bättre ljud jämfört med datorns/plattans/mobiltelefonens inbyggda högtalare och mikrofon.
- Använd gärna kameran på datorn/mobilen – det är trevligt för andra att kunna se dig, men det är inget måste. Är ni många som deltar i ett möte sparar ni kapacitet genom att stänga av kameran.
För dig som ska leda ett digitalt möte eller utbildning
- Välj den digitala plattform som passar för mötet. Här har vi listat några olika verktyg.
- Lär dig hur plattformen fungerar så blir mötes- eller lärsituationen tryggare. Ha gärna koll på hur du delar dokument, hur du ser vilka personer som deltar i mötet och hur chatten fungerar. Om en mötesdeltagare vill visa något på skärmen, hur fungerar det? Ska du visa en videofilm, säkerställ att du vet hur du gör för att även filmens ljud ska nå fram till deltagarna. Ibland behövs inställningar för det.
- Skicka ut information till mötesdeltagarna i god tid, som beskriver hur de hittar in till mötet och om de behöver förbereda sig på något sätt.
- Ha en tydlig agenda som presenteras för deltagarna, gärna i förväg.
- Utse en person som samordnar mötet så att ni kan behålla struktur och säkerställa att alla blir involverade. Medhjälparen kan hålla koll på om det kommer in frågor i chatten, eller om någon vill komma till tals.
- Påminn deltagarna om att de ska ha mikrofonerna avstängda. Kom överens om på vilket sätt deltagarna ska begära ordet.
- Beroende på antalet deltagare, gå gärna laget runt i en kort presentationsrunda innan ni kör igång.
- Involvera gärna deltagarna med frågor. Med långa monologer riskerar du att tappa deltagarnas intresse.
- Glöm inte bort att ta en paus.
Tips för att livesända arrangemang
Att livesända eller livestreama ett arrangemang eller en föreläsning ökar människors möjlighet att delta. En livesändning kräver såklart lite mer planering men är ett bra verktyg att ha koll på. Det enda som behövs är en mobiltelefon med kamera. Här hittar du förslag på verktyg för livesändningar.
- Använd wifi med bra uppkoppling
- Använd funktionen ”stör ej” eller flygplansläge så att ingen kan ringa eller smsa dig
- Använd en laddare under tiden – annars kan batteriet ladda ur
- Använd gärna ett stativ eller ställ mobilen på ett högt bord där den kan stå stilla, det kan bli jobbigt att hålla i mobilen om det är ett långt arrangemang
- Ställ mobilen strategiskt så att ingen råkar gå framför
- Tänk på att mobilkameran ska vara korrekt roterad innan du slår på livestreaming, ett tips är att rotera kameran horisontellt, och att stänga av eventuellt rotationslås
- Se till att volymen är hög, använd gärna en extern mikrofon om du har det
- Sätt igång livesändningen när arrangemanget börjar, inte före
- Se till att eventuella deltagare som är på plats vet om att ni filmar och är informerade om att ej gå framför och skymma sikten
- När arrangemanget är slut: glöm inte att slutföra och publicera så man kan se det i efterhand
Fråga våra idrottskonsulenter
På RF-SISU Värmland har vi kunniga och kreativa idrottskonsulenter som är redo att hjälpa din förening att komma igång med digital möten i föreningen. Här hittar du kontaktuppgifter till våra idrottskonsulenter i distriktet.
Sidan publicerades: 26 oktober 2022