Trygghetsfrågorna i fokus hos GCF Uppsala

För att skapa en trygg och inkluderande idrottsmiljö för föreningens medlemmar har Gymnastik och cheerleadingföreningen Uppsala två trygghetspersoner. "Trygghetspersonerna arbetar för att förebygga, medvetandegöra och agera inom trygghetsfrågor i föreningen", förklarar Christina Almskoug, föreningens verksamhetschef.

Sidan uppdaterades: 4 mars 2025

Med en idrottsmiljö där alla i föreningen känner sig trygga och inkluderande är förhoppningen att fler barn och ungdomar stannar kvar längre inom den organiserade idrotten.

Med satsningen Trygghetsperson i förening vill RF-SISU Uppland ge föreningar extra stöd i arbetet med att skapa en trygg och inkluderande idrottsmiljö. Föreningar kan söka ett stöd på 10 000 kronor för att delta i satsningen, som innebär att föreningen utser två personer, så kallade trygghetspersoner, som får till uppgift att jobba med trygghetsfrågor.

Trygghetspersonernas uppdrag är att:

  • Skapa och utveckla rutiner och ta fram eller gå igenom styrdokument, till exempel policy eller riktlinjer för föreningens proaktiva och reaktiva arbete om trygg idrott.
  • Fånga upp eventuella utvecklings- och utbildningsbehov.
  • Se till att föreningens medlemmar har kännedom om att trygghetspersonerna finns och vara en kontakt för föreningens medlemmar i trygghetsfrågor.

Trygghetsarbetet hos GCF Uppsala

En av föreningarna som har beviljats stöd är Gymnastik och Cheerleadingföreningen Uppsala (GCF Uppsala). De startade sitt arbete med att skapa struktur och rutiner för trygghetsarbetet hösten 2023. Tillsammans med föreningens idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland har de tagit fram både regler och åtgärdstrappor.

En åtgärdstrappa ger guidning och stöd i vilka insatser som ska sättas in när och av vem. GCF Uppsala har skapat fyra olika åtgärdstrappor: en för aktiva, en för föräldrar och en för tränare samt en särskild åtgärdstrappa för psykisk ohälsa och ätstörningar. Åtgärdstrapporna har varit ett stort stöd för Christina Almskoug och föreningens två trygghetspersoner, Linn Tunudd Ingvall och Lisa Sundlöf.

– Sedan vi började med åtgärdstrappor har vi en tydlighet, något att luta oss mot, förklarar Linn.

GCF Uppsala har också tagit fram regler utifrån föreningens värdeord: Glädje, utveckling, stolthet och trygghet. Reglerna handlar om att alla ska få ha roligt på träningen och utvecklas utifrån sin egen nivå samt att man ska känna sig trygg på träningen och respektera föreningens värdegrund.

– Reglerna finns för att alla i vår förening ska må bra. Tränarna går igenom dem med varje grupp tre gånger per termin på gruppernas respektive nivå, berättar Linn.

GCF Uppsala är en stor förening med fler än 4 700 aktiva medlemmar och nästan 500 tränare. För att kunna vara ett ännu bättre stöd för både tränare, aktiva och övriga medlemmar i trygghetsfrågorna vill föreningen utbilda fler tränare till så kallade trygghetscoacher.

– På så sätt kommer vi ännu närmare verksamheten och blir fler som bär trygghetsfrågorna och kan fånga upp om någon i föreningen mår dåligt eller far illa, berättar Linn.

Både Christina och Linn lyfter fram vikten av att ha rutiner och styrdokument för trygghetsarbetet.

– Dokumenten [åtgärdstrappor och relger, reds.anm.] är ett stöd, men det som är viktigast i slutändan är hur vi handlar, avslutar Christina.

Filmen: Lisa och Signe (vikare för Linn under hennes föräldraledighet).

Sidan publicerades: 4 mars 2025

Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna har tagit fram stödmaterial om trygg idrott för att hjälpa föreningar i arbetet med de frågorna.