Idag hyllar vi det ideella engagemanget
Idag, den 5 december, är det internationella frivilligdagen. Vi vill passa på att hylla alla ideella idrottsledare runt om i Uppland som varje dag, året om, bidrar till glädje och gemenskap för både barn, unga, vuxna och äldre.
Sidan uppdaterades: 5 december 2024
Internationella frivilligdagen instiftades av FN:s generalförsamling 1985 med syfte att lyfta fram och hylla allt det ideella arbete som människor gör lokalt, nationellt och internationellt.
Runt om i Sverige bidrar idrottsrörelsens nästan 750 000 ledare till att gammal som ung kan idrotta i förening varje dag. Ledare som vet att det inte bara handlar om att grilla korv, ställa fram innebandymål, göra skjutbanorna klara eller tvätta matchställ. Det handlar om att vara en del av något större.
Inför internationella frivilligdagen har vi träffat två ledare och pratat med dem om deras ideella engagemang. Här får du stifta bekantskap med Mats-Ola Hjälm, ordförande hos Frötuna Innebandyförening (Frötuna IBF) och styrelseledamot i Uppsala Innebandyallians, en sammanslutning av 16 innebandyföreningar i Uppsala kommun. Du får också veta mer om Camilla Grydéns engagemang som tränare och styrelseledamot hos Rasbo-Vaksala Skytteförening (Rasbo-Vaksala SKF) och styrelseledamot i Upplands Skyttesportförbunds styrelse.
Mats-Ola Hjälm – en eldsjäl med 25 år som ordförande hos Frötuna IBF
Mats-Ola Hjälm är ledaren som fick stifta bekantskap med idrotten och det ideella ledarskapet redan som liten. Hans pappa var mycket idrottsintresserad och hade flera ledaruppdrag. Mats-Ola fick ofta följa med sin pappa på olika idrottsevenemang och föreningsbesök.
– Det var så jag lärde mig om idrottsföreningars verksamhet, berättar Mats-Ola.
Även om de senaste åren mest har handlat om innebandy för Mats-Ola var det inom basketen han en gång började som ledare. 1976 var han med och bildade basketklubben Sakopeja i Uppsala och de följande tio åren var han föreningens kassör.
Frötuna IBF bildades 1988 och ganska precis tio år senare blev Mats-Ola aktiv i klubben. Sitt första ledaruppdrag i Frötuna IBF fick han 1997, då som ledare för sina båda söners lag. 1999 valdes han som ordförande. Det är 25 år sedan idag, något som har uppmärksammats av såväl RF-SISU Uppland som Frötuna IBF och Upplands Innebandyförbund.
– Jag tycker om att engagera mig och att få vara med och påverka i olika frågor. Jag kan inte bestämma, men jag kan påverka. Jag har många tankar och åsikter som jag gärna delar med mig av, säger Mats-Ola.
Förutom att axla rollen som ordförande är Mats-Ola ansvarig för Frötuna IBF:s verksamhet för de allra yngsta barnen, de som är mellan 2 och 4 år. Verksamheten kallas för Bollek och lockar den här terminen omkring 50 barn och deras föräldrar. Bollek är ingen ledarstyrd verksamhet utan föräldrarna och barnen får leka fritt i hallen.
– Det är alltså ingen innebandyverksamhet, men för deltagarna är det är en bra första kontakt med föreningen och omkring en fjärdedel av barnen fortsätter med innebandy, förklarar Mats-Ola.
Mats-Ola berättar att Frötuna IBF varje år försöker att göra någonting nytt och utvecklande.
–Jag tror att den förening eller organisation som inte utvecklas dör. Därför försöker vi varje år att göra någonting nytt. Och det är också en drivkraft till varför jag stannar kvar i Frötuna. Den dagen det inte händer något längre, då kliver jag av, avslutar Mats-Ola.
Camilla Grydén – drivande kraft i både Rasbo-Vaksala SKF och i Upplands Skyttesportförbund
Sedan 30 år tillbaka är Camilla Grydén ledare inom skyttesport. Och att Camilla skulle bli ledare visste hon tidigt. Redan i tonåren började hon som tränare inom ungdomssektionen i Upplands Skyttesportförbund.
– Jag började som tränare för att jag ville dela med mig av min kunskap. På den tiden fanns det nästan bara manliga tränare och jag tänkte att det var bra och kul om det fanns någon tjej som tränare också, förklarar Camilla.
När Camillas barn började intressera sig för skytte blev hon tränare hos Vaksala Sytteförening (Vaksala SKF) och när Vaksala SKF och Rasbo Skytteförening gick ihop och blev Rasbo-Vaksala SKF år 2018 fortsatte Camilla som tränare. Men inte nog med det – hon blev även invald som ledamot i den nya styrelsen. Sedan dess är hon sekreterare, både i föreningen och i Upplands Skyttesportförbund.
Idag är Camilla tränare för flera av föreningens skyttar, från barn i 7-årsåldern till de äldsta pensionärerna. Hon har gått flera tränar- och ledarutbildningar, både genom Svenska Skyttesportförbundet och RF-SISU Uppland. Och just utbildningsfrågan är något som Camilla har engagerat sig mycket i och som ligger henne varmt om hjärtat.
– Det är viktigt att hela tiden utvecklas som tränare. När jag har gått en utbildning får jag extra energi att arbeta med det jag har lärt mig, förklarar Camilla.
Men Camilla har inte bara varit ledare inom skytte. När hon fick barn var hon även gymnastikledare i Rasbo Gymnastikförening, först för mamma-barn-gympa och därefter för barngymnastik. Och när en av sönerna blev aktiv i Uppsala Motorklubb engagerade sig Camilla även där.
– Har man barn som håller på med idrott vill man ju vara med och engagera sig. Dels är det roligt, men man vet ju också hur svårt det är att få tillräckligt med ledare, säger Camilla.
– Det bästa med att vara ledare är att det är roligt, att man får vara en del av en gemenskap och att se de aktiva ha kul, utvecklas och lyckas. Jag hämtar energi från det ideella ledarskapet. Man får så mycket tillbaka, avslutar Camilla.
Sidan publicerades: 5 december 2024
Läs förra årets artikel om Mille Beckman och Marianne Söhrman.