15 idrotter att testa på årets Fritid för alla-dag

I lördags genomfördes årets Fritid för alla-dag, en prova på-dag för personer med funktionsnedsättning. Dagen arrangeras av nätverket Fritid för alla på Fyrishov i Uppsala. I år fanns hela 15 idrottsföreningar på plats. En av dem var Uppsala Parasportförening UHI som erbjöd besökarna att prova på elinnebandy.

Sidan uppdaterades: 27 november 2024

En gång om året arrangerar nätverket Fritid för alla en prova på-dag för personer med funktionsnedsättning, Fritid för alla-dagen. Ulrica Backlund är samordnare för nätverket och projektledare för arrangemanget. Hon berättar att många föreningar upplever att det är svårt att rekrytera barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning till sin verksamhet och att Fritid för alla-dagen är ett bra tillfälle för föreningar att träffa målgruppen och berätta om sin verksamhet.

– De senaste åren har vi sett ett ökat intresse hos uppländska föreningar att inkludera personer med funktionsnedsättning i sin verksamhet. Vi ser dock att pandemin gjorde att många föreningar tappade utövare och fortfarande behöver stöd för rekrytering och nystart, konstaterar Ulrica Backlund.

Fritid för alla-dagen är också en bra möjlighet för personer med funktionsnedsättning att få ett smörgåsbord av aktiviteter presenterade och kunna prova på många olika saker vid ett och samma tillfälle.

– Om man får prova på olika aktiviteter ökar ju möjligheten att man hittar något som man vill hålla på med på sin fritid, säger Emma Svensson, idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland.

El-innebandy med UHI

I år var det rekordmånga föreningar anmälda till Fritid för alla-dagen den 23 november.

– Det var ett 40-tal föreningar på plats. Mer frilufts- och kulturföreningar än tidigare år och en ökning av aktiviteter för rullstolsburna, berättar Ulrica.

Ungefär en tredjedel av föreningarna var idrottsföreningar. En av dessa var Uppsala Parasportförening UHI, som i år arrangerade elinnebandy.

– Fritid för alla-dagen är ett fantastiskt arrangemang som lockar många besökare som söker fritidsaktiviteter. Vi har varit med många gånger tidigare och bland annat haft matt-curling, rullstols-rugby, boccia och bowling, berättar Lidia Svedberg, föreningskonsulent hos Uppsala Parasportförening UHI.

Vad är elinnebandy?

Elinnebandy utövas på en mindre spelplan med låg sarg, målburarna är lägre och bredare än ett traditionellt innebandymål. Varje lag har tre spelare åt gången på plan och det finns ingen specifik målvakt.
Spelarna sitter i specialbyggda stolar med ett klubb-blad längst fram, en så kallad t-stick. Stolarna har tre hjul, körs på el och styrs med en joystick. Maxhastigheten för en elinnebandystol är 14 km/h och ett fyrpunktsbälte håller spelaren på plats. Läs mer om elinnebandy här

Från prova på till ordinarie verksamhet

Efter Fritid för alla-dagen kommer elinnebandy att ingå i Uppsala Parasportförening UHI:s ordinare verksamhet.

- Vi kommer att ha elinnebandy en gång i veckan i nya sporthallen i Gottsunda, berättar Lidia.

Lidia hörde talas om elinnebandy genom sin kontakt med parasportföreningen FK Heroes i Gävle där Johanna Mårtensson och Emilia Ingeroth är projektledare för projektet Elinnebandy är livet, som finansieras av Allmänna Arvsfonden.

– De [RF-SISU Uppland, reds.anm.] ringde mig och frågade om vi var intresserade av att starta elinnebandy och jag gillar ju allt nytt och tänkte `varför inte´? berättar Lidia.

Förutom stöd från FK Heroes möjliggörs Uppsala Parasportförening UHI:s satsning på elinnebandy genom stöd av RF-SISU Uppland och Svenska Innebandyförbundet.

– Det är viktigt med samverkan och att olika organisationer inom idrotten kan hjälpa varandra. Det senaste året har vi dessutom fått ett bra samarbete med Habiliteringen hos Region Uppsala, vilket bland annat har medfört att föreningarna lättare har kunnat nå ut till målgruppen med information om sin verksamhet, förklarar Maria Stolpe, idrottskonsulent med särskilt ansvar för paraidrott hos RF-SISU Uppland.

Deltagande föreningar

Utöver Uppsala Parasportförening UHI deltog hela 12 idrottsföreningar och två specialidrottsdistriktsförbund (SDF) på årets Fritid för alla-dag. Övriga föreningar var: Gymnastik och Cheerleadingföreningen Uppsala, Fyrisfjädern Badmintonklubb, Föreningen Uppsala Basket Dam, IK Fyris Uppsala Curling, KFUM Uppsala Aikido, Sunnersta AIF Bordtennis, Tierps IF Fotboll, Upplands Fotbollförbund, Upplands Golfförbund, Upsala IF Friidrott, Vaksala SK Fotboll och Älvkarleby Golfklubb.

Mer om Fritid för alla-nätverket

Nätverket Fritid för alla verkar för att ge människor med funktionsnedsättning möjligheter till en rik och utvecklande fritid. Det kan vara genom prova på-aktiviteter, utbildningar och informationsinsatser.

Nätverket bildades redan år 2002 och består av representanter från ideella föreningar, studie- och idrottsförbund, organisationer, Uppsala kommun och Infoteket i region Uppsala. RF-SISU Uppland har varit med i nätverket sedan 2016.

– Genom vårt engagemang i nätverket vill vi arbeta för att öka utbudet av idrotter och aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Vi vill också höja kunskapen hos idrottsföreningarna i Uppland samt inspirera och stötta dem att bedriva verksamhet för personer med funktionsnedsättning, förklarar Emma.

Fritid för alla-nätverket vill både uppmärksamma det stora behovet av fungerande fritidsalternativ för personer med funktionsnedsättning och utöka möjligheterna för dem att delta i fritids- och kulturaktiviteter av olika slag.

– Med nätverket vill vi utveckla samarbetet mellan föreningar, organisationer och andra aktörer för att kunna utbyta kunskaper och erfarenheter. Vi samordnar också utbildningar och informationsinsatser för att på så sätt hjälpa organisationer att aktivt kunna erbjuda personer med funktionsnedsättning delaktighet i sina verksamheter, berättar Ulrica.

Läs mer om hur nätverket Fritid för alla verkar för att ge människor med funktionsnedsättning en aktiv fritid

RF-SISU Upplands inkluderingsarbete

En av idrottsrörelsens fokuserade områden handlar om inkluderande idrott för alla. Vi vill att pojkar och flickor, män och kvinnor i olika åldrar och med olika förutsättningar och bakgrund ska känna sig välkomna till idrotten. Idrottsföreningens verksamhet ska ge människor med olika förmåga möjlighet att vara med och träningen ska utvecklas efter individens kapacitet, vilket utvecklar rörelseglädje och rörelseförståelse.

Läs mer om RF-SISU Upplands inkluderingsarbete här

Sidan publicerades: 19 november 2024