Här sänks trösklarna för att föreningslivet ska nå fler barn och unga i Gottsunda

För att idrottsrörelsen ska nå fler barn och ungdomar i Gottsunda har Uppsala kommun gett föreningslivet träningstider för prova på-aktiviteter efter skoldagen alla vardagar i veckan. – Jag tror att det blivit populärt eftersom barnen kan komma hit direkt efter skolan och att det är kostnadsfritt, säger Jerry Shamge projektledare för inkluderande idrott på RF-SISU Uppland.

Sidan uppdaterades: 14 november 2024

Det är dags för ännu en föreningsledd prova på-aktivitet i allaktivitetshuset i Gottsunda. I dag står bordtennis, fotboll och badminton på programmet. Tempot är högt på tjejfotbollen. En av dem som är med är Hayat.

– Det bästa med att idrotta är att spela tillsammans, ha kul och träffa alla kompisar, säger hon.

På plats för att leda verksamheten i dag är Jerry Shamge och flera lokala ledare.

– Jag tycker det är superkul att vi erbjuder alla en möjlighet att vara med och att det blir enkelt att delta, säger Jerry.

Uppsala kommun har alltså gett tider till föreningslivet för prova på-verksamhet alla vardagar kl 16-18. Verksamheten sker i samverkan med RF-SISU Uppland och det lokala föreningslivet. Totalt är elva föreningar och åtta idrotter på plats någon dag under veckan.

– Det här är ett startskott för att nå en ny målgrupp till idrotten. Nästa steg är hur de här ungdomarna ska bli en del av föreningslivet, säger Stefan Forsman, idrottskonsulent på RF-SISU Uppland.

Aktivity zone, som arrangeras på somrarna skapades för att nå fler barn och ungdomar i Gottsunda. Prova på-aktiviteterna är en vidareutveckling av det.

– Genom medel från Idrottsklivet har vi nu en möjlighet att genomföra detta i samverkan med klubbarna året runt, säger Stefan Forsman.

Gottsunda sporthall är nybyggd och ligger i anslutning till allaktivitetshuset.

– Eftersom hallen är ny hade kommunen inte bokat ut några tider, så det var inte någon idrottsförening som gick miste om tider. Det var ett enkelt beslut att avsätta tider varje vardag för prova-på aktiviteter. Efter klockan 18 har föreningarna alla tider, säger Lotta Karlsson, fritidsstrateg på Uppsala kommun.

Varför är det viktigt för Uppsala kommun att avsätta tider för den här verksamheten?

– Det handlar om livslång hälsa och att barnen får möjlighet till rörelse. Sedan har vi den sociala biten och att hitta nya vänner i Gottsunda. Det här blir en mötesplats oavsett bakgrund eller språk som förhoppningsvis gör att de får upp ögonen för idrotten och att de vill fortsätta, säger Lotta Karlsson och fortsätter:

– Väldigt kul att se att det är så många tjejer med. Nu vill vi att ännu fler upptäcker detta. För oss har det varit viktigt att det är i nära anslutning till skolan. Det gör det enkelt för barnen att ta sig dit och få en första kontakt med föreningslivet.

Den stora nöten att knäcka nu är hur barnen ska fortsätta i ordinarie föreningsliv när de hittat en idrott de vill fortsätta med.

– Vi upplever att kostnaden är det största hindret att vara med i en förening här i Gottsunda. Det kan även handla om språket och förståelsen för det ideella föreningslivet. Vi inom idrottsrörelsen behöver bli bättre på de här viktiga frågorna och bygga upp ett nätverk för att lyckas fullt ut, säger Stefan Forsman.

Fotbollen är slut. Pingisbordet fälls ut och badmintonnät sätts upp. Barnen hjälper ledarna att spänna nätet.

Jerry spelar badminton med Hayat och hennes vänner.

Att sänka trösklarna är något Jerry ser som en nyckel för att få fler barn att börja idrotta i en förening i Gottsunda.

– Just att alla barn kan vara med här gör att de får en möjlighet att känna sig som en del av ett sammanhang, det vill alla människor göra. Och idrotten bidrar med det.

Sidan publicerades: 14 november 2024