Barn behöver modiga vuxna!
Den 14-20 oktober är det Stopp! Min kropp! - veckan. Då lyfter Rädda Barnen Stopp! Min kropp!-frågorna lite extra för att göra det enklare att prata om kroppen, känslor och gränser. Det här är också en vecka då vi riktar extra uppmärksamhet mot idrottens folkbildning och lärgruppen som metod.
Sidan uppdaterades: 18 oktober 2024
I Sigtuna Märsta Gymnastikklubb (SMGK) pratar de regelbundet om de här frågorna, men i samband med Stopp! Min kropp!-veckan gör de det lite extra. Lena Karlsson och Karro Herrera är ledare för en grupp flickor i 10-årsåldern.
– Något vi pratar mycket om är att det ska kännas bra när vi ledare passar vid olika övningar. Det är viktigt att alla känner sig trygga, både på träning och tävling, säger Lena och Karro.
Folkbildningsveckan - med lärgruppen i fokus
Den här veckan är det inte bara Stopp! Min kropp!-veckan. Det är också en vecka då vi riktar extra uppmärksamhet mot idrottens folkbildning.
Den verksamhetsform inom folkbildningen som SMGK använder för att prata om Stopp! Min kropp! kallas för lärgrupp. Lärgrupper är en bra metod att använda när din förening eller ditt lag vill lära något nytt och utvecklas tillsammans. I en lärgrupp skapar deltagarna själva lärandet genom att diskutera och söka kunskap utifrån aktuella frågor, behov och intressen. En lärgruppsledare stödjer gruppen och ser till att samtal och dialoger utvecklar både individ och förening på bästa sätt.
– Lärgruppen som metod är enkel. Du behöver inte ha några förkunskaper utan kan känna dig trygg i det du har med dig sedan tidigare. Det är genom samtal och diskussioner med de andra i lärgruppen du skaffar dig kunskap, något som ofta är väldigt lärorikt och berikande, säger Maria Stolpe, idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland.
Sidan publicerades: 17 oktober 2024