Filip kör både motocross och enduro – med fyrhjuling
Flera dagar varje månad kommer 13-åriga Filip till MCK 4 All:s anläggning i Knutby. Filip har en funktionsnedsättning, som bland annat innebär att han har svårt att gå och med balansen. Men med hjälp av några få anpassningar på fyrhjulingen kan Filip köra både motocross och enduro.
Sidan uppdaterades: 10 september 2024
Det är en solig, men lite blåsig dag i början av juni. Vi är på besök hos motorcykelklubben MCK 4 All i Knutby för att träffa 13-åriga Filip Brander och hans pappa Pär. Medan vi väntar på dem visar föreningens ordförande, Mats Nyström och kassör, Tobias Tövinge, oss runt på anläggningen och berättar om föreningen.
MCK 4 all bildades 2016 och har idag omkring 100 medlemmar, både från närbelägna orter såsom Rånäs och Almunge, men också lite längre ifrån såsom Storvreta och norra Stockholm. På anläggningen, som ligger lite söder om Knutby, finns endurospår och två motocrossbanor, en stor bana och en lite mindre.
Filip kör motocross på den lilla banan. Mats förklarar:
– Som klubb måste man ha tillstånd för att fyrhjulingar ska få köra på en motocrossbana. Vår stora bana har tidigare varit besiktigad för att få köra fyrhjuling och nu hoppas vi få tillståndet förnyat. Då kommer Filip att kunna köra även på den stora banan.
Enduro kör Filip på den vanliga endurobanan.
– Där behövs inga särskilda tillstånd, men vi håller på att göra i ordning den så att den ska bli lite bredare på några ställen, berättar Mats.
På plats på banan
När vi står uppe på läktaren och blickar ut över stora banan ser vi Filip och hans pappa komma. De bor i Täby norr om Stockholm, så de har en bit att åka. Fyrhjulingen har de i en stor minibuss. Pär baxar ut fyrhjulingen med hjälp av en ramp och sedan är Filip är snabbt ute på banan.
Men hur kom det sig att Filip började köra fyrhjuling?
– Filip hade testat att köra fyrhjuling på vårt sommarställe norr om Luleå och tyckte att det var kul. Jag började kolla runt om det fanns möjlighet för Filip att köra hos någon klubb i närområdet och jag fick ganska snabbt svar från MCK 4 All att det gick bra, berättar Pär.
För ett år sedan fick Filip en egen fyrhjuling och nu kommer alltså han och Pär till MCK 4 all flera gånger i månaden.
– MCK 4 All en av få föreningar som har banor där det går att köra fyrhjuling och vi har känt oss välkomna från första stund, fortsätter Pär.
Mycket idrott för Filip och Pär
Filip är en riktig idrottskille och förutom att köra motocross och enduro spelar han kälkhockey i Vallentuna hockey och para-pingis med Österåkers BTK.
– Paraidrotten generellt är extremt välkomnande. Man hjälper varandra, säger Pär.
Idrotten ger otroligt mycket glädje och gemenskap för Filip. Det bästa med att köra fyrhjuling tycker Filip är friheten och rörligheten som det innebär.
Men Filip tycker inte bara om att utöva idrott utan även att kolla på matcher och tävlingar.
– Vi kollar mycket hockey, berättar Pär.
Än så länge är det dock bara Filip i familjen som kör motocross och enduro. Men när jag frågar om inte Pär också ska börja köra kommer svaret snabbt:
– Jo, jag är sugen!
Så vid vårt nästa besök hos MCK 4 All får vi se om det fortfarande bara är Filip som kör eller om vi också får se Pär på motocrossbanan eller i endurospåret.
”På sikt hoppas vi kunna starta en parasport-sektion.”
Förutom att vara kassör är Tobias Tövinge även huvudtränare och ansvarig för MCK 4 All:s para-satsning. Han berättar att de i våras sökte ekonomiskt stöd från RF-SISU Uppland för att utveckla föreningen och verksamheten till att bli mer jämlik. Efter det bildade de en arbetsgrupp bestående av honom själv, föreningens tränare samt de ansvariga för de olika banorna. I gruppen ingår även Filips pappa Pär.
I samband med att de sökte ekonomiskt stöd fick de kontakt med Tomas Johansson, som är idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland. Tillsammans med Tomas påbörjade gruppen både ett arbete med att göra anläggningen mer tillgänglig för personer med funktionsnedsättning och med att starta para-verksamhet.
– I gruppen pratade vi om vilka anpassningar vi kan göra, både gällande banorna och olika hjälpmedel, förklarar Tomas.
– När det gäller anläggningen har vi bland annat hunnit bygga en ramp till cafédelen och göra toaletten mer tillgänglig. Men vi har mer ombyggnationer planerade, säger Tobias.
Tomas berättar att MCK 4 All precis har beviljats ekonomiskt stöd från RF-SISU Uppland för att kunna köpa in låneutrustning, till exempel skydd och hjälmar, till para-verksamheten.
Gruppen pratade också om utbildning av ledare och sedan vi var på besök har både Tobias och Pär gått utbildningen Parasportens grunder. Det är en utbildning som hålls av Parasport Sverige och ger ökad kunskap, förståelse och trygghet gällande parasport.
Med anpassningar av motocrossbanorna, endurospåret och övriga byggnader på anläggningen, med utbildade ledare och med låneutrustning ser föreningen fram emot att starta para-verksamhet för fler.
– Under Parasportveckan i höst kommer vi att anordna prova på-verksamhet och på sikt hoppas vi kunna starta en parasport-sektion, säger Tobias.
Om Parasportveckan
Parasportveckan arrangeras av RF-SISU distrikten och parasportdistrikten i Stockholm, Sörmland, Uppland och Västmanland i samverkan med Riksidrottsförbundet och Parasport Sverige. Läs mer om Parasportveckan på parasportveckan.se Här hittar du också mer information om övriga föreläsningar och panelsamtal som arrangeras under veckan.
Under Parasportveckan arrangerar RF-SISU Uppland ett panelsamtal, ett dialogcafé för vårdnadshavare samt prova på-verksamhet i samverkan med MCK 4 All, Älvkarleby Golfklubb och flertalet föreningar i Norrtälje kommun. Läs mer här
Sidan publicerades: 6 september 2024