Eva Zahawi och Ola Holmberg

Elever fick prova på parasport

I mitten av september genomfördes årets parasportvecka då det bland annat fanns möjlighet att testa olika parasporter. Tillsammans med Sigtuna kommun och lokala idrottsföreningar arrangerade RF-SISU Uppland en prova på-dag för Regnbågens skola i Märsta.

Sidan uppdaterades: 26 september 2023

Bågskytte, cykling, handboll, innebandy och dans. Det var mycket som stod på programmet den här dagen för eleverna från Regnbågens skola i Märsta. Regnbågens skola är en anpassad skola för årskurs F-9 och den här dagen fick skolans omkring 100 elever testa på flera olika aktiviteter tillsammans med lokala idrottsföreningar.

– I och med att det är Parasportveckan är det kul att ta tillfället i akt att låta barnen prova olika aktiviteter, berättar Malin Bernt, som är samordnare för fritid för personer med funktionsnedsättning på Kultur- och fritidsförvaltningen hos Sigtuna kommun.

Och det är mycket tack vare Malin och det fina samarbete hon har haft med skolan, föreningarna och RF-SISU Uppland som den här dagen kunde bli av. Och samarbetet inleddes egentligen redan i våras.

– Vi anordnade en prova på-dag i våras där barnen fick testa utomhus- och vattenidrotter som till exempel vattenskidor och beachvolleyboll. Och nu hoppas vi att de här prova på-dagarna ska bli återkommande, en på våren och en på hösten, berättar Malin.

Bågskytte, tandemcykling och mycket mer

Tillsammans med två ledare från Sigtuna Bågskytteklubb fick eleverna testa att skjuta pilbåge, något som de flesta gillade. Svante Gustafsson är ordförande i föreningen och berättar att de gärna skulle vilja utveckla sin verksamhet för personer med funktionsnedsättning, särskilt för rullstolsburna. Det finns dock en stor utmaning för den lilla klubben med begränsade ekonomiska resurser.

– Idag har vi tyvärr ingen tillgänglighetsanpassad toalett vid vårt träningsområde. Så det skulle behöva åtgärdas innan vi kan utveckla verksamheten, förklarar Svante.

Från Sigtuna Märsta Arlanda Cykelklubb (SMACK) är Eva Zahawi på plats. Hon berättar att SMACK, som en av fyra cykelklubbar i Sverige, bedriver paracykling.

– Varje tisdagskväll, från april till september, har vi prova på-träning på Arlanda Test Track för personer med funktionsnedsättning, berättar Eva.

En cykel kan anpassas på många olika sätt vilket gör att sporten passar för de flesta. Den här dagen kan eleverna på Regnbågens skola testa trike (trehjuling) och tandem (cykel för två personer). Några vill cykla i snabbt tempo, varv på varv runt kvarteret, medan andra vill ta det lite lugnare och cykla fram och tillbaka på gångvägen utanför skolan.

Utöver bågskytte och cykling fick eleverna testa på innebandy med hockeyklubben Arlanda Wings, handboll med Skånela IF och cykling, inlines och skateboard med Fritidsbanken Sigtuna samt dans, pingis och biljard på Ungdomens hus.

Malin berättar att Regnbågens fritids det gångna läsåret har fått komma till Arlanda Wings varannan fredag för att prova på hockey.

– Barnen har tyckt att det har varit roligt och vi ska försöka ordna en prova på-dag för hela skolan med hockeyn i höst, säger Malin.

Fritidsbanken Sigtuna är också på plats den här dagen. Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och friluftsutrustning. Ola Holmberg, som är platsansvarig hos Fritidsbanken Sigtuna, berättar att de har en hel del parautrustning att låna ut:

– Vi har cyklar, sittkälkar för is, en sitski för alpin skidåkning, goal ball och floor curling.

Fritidsbanken i Sigtuna har omkring 25 000 utlån per år, men det är inte så många som lånar utrustning för paraidrott.

– Men vi lånar ut parautrustning på olika samverkansdagar såsom idag. Och då finns vi ofta även på plats för att hjälpa till med utrustningen, förklarar Ola.

Maria Stolpe, idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland, summerar dagen:

– En härlig start på årets parasportvecka och ett lyckat samarbete mellan oss, kommunen och föreningarna. Det bästa av allt är att barnen verkade ha så himla kul! Förhoppningsvis tar några av dem steget och börjar idrotta hos en förening.

RF-SISU Upplands inkluderingsarbete

I Sverige lever många barn, unga och vuxna med olika typer av funktionsnedsättningar. Alltför få finns med i idrottens gemenskap och idrottsrörelsen behöver göra mer för att göra det möjligt för fler att vara med. RF-SISU Uppland arbetar för att föreningar ska kunna bedriva verksamhet för personer med funktionsnedsättning och för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för alla att kunna delta i idrottslig verksamhet.

Läs mer om RF-SISU Upplands inkluderingsarbete här

Sidan publicerades: 26 september 2023