Ungdomsrådet hos Norrtälje Basket, från vänster: Leah, Klara, Adam och Olle. Julia saknas på bilden.

Norrtälje Baskets ungdomsråd invigde nya utomhusplanen

Den 9 juni stod Norrtälje Baskets nya utomhusplan vid Norrtälje Sportcentrum färdig. Invigningen, som arrangerades av Norrtälje Baskets nystartade ungdomsråd, genomfördes i strålande sol inför ett hundratal personer.

Sidan uppdaterades: 15 mars 2024

Den 9 juni stod Norrtälje Baskets nya utomhusplan färdig, något som blivit möjligt bland annat tack vara ekonomiskt stöd från RF-SISU Uppland. Ytan är inhägnad för att bidra till trygghet både på och utanför planen, utomhusbelysning finns för att möjliggöra träning på kvällstid och en läktare står längs ena långsidan. Golvet går i föreningens färger – svart, rött och vitt – med klubbloggan i mitten, och lades i en gemensam insats från föreningens medlemmar under en heldag veckan innan invigningen.

– Efter två år av arbete med sponsorer, avtal och planering är utomhusplanen äntligen färdig! Och det har redan gett en positiv effekt. Vi har haft 20 till 30 barn och ungdomar som spelat varje kväll sedan planen var färdigbyggd. Stort tack till RF-SISU Uppland för ert stöd, säger Daniel Klemesrud, ordförande hos Norrtälje Basket.

När byggarbetet sattes i gång gick processen fort och planen upprättades utan några större problem. Nu ser föreningens träningsgrupper fram emot att förlägga sina träningar utomhus under sommaren. Övrig tid kommer planen att vara öppen för allmänheten. Det finns även planer på att arrangera en nationell tävling i 3-mot-3-basket.

– Men det får bli till nästa sommar, nu pustar vi ut lite! konstaterar Daniel Klemesrud.

Föreningens ungdomsgrupp planerade invigningen

Invigningen innehöll tal från politiker och medfinansiärer, ett DJ-bås, fika, lotteri, ballonger, saccosäckar, kläder från klubbkollektionen och inte minst en skottävling med fina priser till vinnarna.

Invigningen planerades av föreningens ungdomsråd. Den bildades i februari efter att föreningens ungdomslag på både flick- och pojksidan genomfört en workshop tillsammans med en idrottskonsulent från RF-SISU Uppland.

Ungdområdet består av fem personer - Leah Krigare, Klara S:t Clair Renard Timander, Adam Raji, Olle S:t Clair Renard Timander och Julia Krigare - med ansvar för att arrangera aktiviteter för föreningens aktiva. Öppningstalet under invigningen hölls av Klara S:t Clair Renard Timander, som trivs bra i ungdomsrådet:

– Det har varit jättekul! Och vi har verkligen lyckats göra mycket med invigningen, ett läger, en föreläsning i idrottspsykologi och en tränarclinic.

– Och på väldigt kort tid! Det har verkligen gått bra, tillägger Leah Krigare. Sen är ju mycket av det här saker som vi aldrig gjort tidigare i föreningen, så det är extra kul!

Nästa steg för ungdomsrådet

Invigningen har såklart varit ett stort fokus under våren, men det finns redan planer på fler aktiviteter som ska genomföras i höst. Förutom att det ska spelas på utomhusplanen planerar de för ytterligare ett läger i höst, en utbildning i idrottsskador och upprättandet av en spelar- och tränarhandbok.

– Vi försöker också få till en proffsig fotografering av alla lag. Det skulle bli första gången vi gör det i föreningen, avslutar Leah Krigare.

Tips kring ungdomsdelaktighet

Här hittar du tips på utbildningar, material och projektstöd om ideellt engagemang samt ungdomsdelaktighet.

Ledare i fokus - ett seminarium om ideellt ledarskap i idrottsföreningar

Styrelseledamöter. Funktionärer. Tränare. Lagledare. Valberedare. Domare. Föreningsledare är de som bär idrottsrörelsen och skapar trygga, utvecklande och glädjefyllda miljöer för våra barn och unga. Samtidigt har många idrottsföreningar stora utmaningar med att rekrytera och behålla ledare. Välkommen till ett seminarium om det ideella ledarskapet och om att rekrytera och behålla ledare.

Starta ett ungdomsråd

Vill din förening få stöd i att starta ett ungdomsråd? Kontakta din förenings idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland för mer information

Diskussionssmaterial: Utveckla ungas delaktighet i föreningen

Det här diskussions- och arbetsmaterialet är ett stöd för föreningen som vill skapa en miljö där barn och ungdomar får sina röster hörda och där beslut tas utifrån deras intressen. Kontakta din förenings idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland för mer information.

Ideellt engangemang inom idrotten

Den här artikeln ingår i RF-SISU Upplands reportageserie om ideellt engagemang inom idrotten. Fram till september 2023 kommer du att kunna läsa artiklar om människor som engagerar sig ideellt på olika sätt, allt från att vara styrelseledamot eller ledamot i en valberedning till att vara funktionär eller domare.

Tidigare artiklar i reportageserien:

Bålsta IF:s domarcoacher: "Vill ge tillbaka till föreningen".

Hallstaviks Ryttarförening tog helhetsgrepp om föreningsutveckling

Innebandylek hos Frötuna IBF

Pär Ohlström: Eldsjäl hos IK Rex

Sirius Bandy: "Valberedningen är viktig för föreningens mångfald".

Moa Lundin: "Ta chansen, det är väldigt roligt och lärorikt".

Sidan publicerades: 8 augusti 2023