Tre upplänningar tilldelas RF:s förtjänsttecken

För sitt mångåriga engagemang inom idrotten tilldelas upplänningarna Göran Dalin, Hans Davidsson och Malin Hartman Riksidrottsförbundets förtjänsttecken, den högsta utmärkelsen som delas ut inom svensk idrott.

Sidan uppdaterades: 27 maj 2023

Riksidrottsförbundets (RF) förtjänsttecken instiftades år 1910 och fanns från början i både guld och silver, men sedan 1911 har det endast funnits i guld. Mottagare föreslås av specialidrottsförbund (SF) eller RF-SISU distrikt och utses av Riksidrottsstyrelsen (RS). 100 personer tilldelas förtjänsttecknet som utdelas vartannat år i samband med Riksidrottsmötet (RIM).

I år genomförs RIM i Uppsala den 26–28 maj och Göran Dalin, Hans Davidsson och Malin Hartman finns på plats på Uppsala Konsert & Kongress (UKK) för att ta emot utmärkelsen.

Malin Hartman är ledamot i RF-SISU Upplands styrelse

Inför RIM fick jag en pratstund med Malin Hartman, som är ledamot i RF-SISU Upplands styrelse. Hon berättar att hon är inne på sitt 13:e år i styrelsen:

–Det är lätt för mig att komma ihåg, eftersom jag blev invald i RF-SISU Upplands styrelse samma år som Dag [Dag Söderberg, red.anm.] blev distriktsidrottschef, skrattar Malin.

Som ledamot i RF-SISU Upplands styrelse har Malin genom åren ansvarat för och jobbat med många olika områden, men det är mångfaldsfrågorna som ligger henne varmast om hjärtat.

– Jag värnar lite extra om att skapa förutsättningar för idrott för personer med funktionsvariation, berättar Malin.

För Malin är det också viktigt att få ledare att stanna kvar inom idrotten och få fler att våga ta steget in i styrelserummet.

Förutom att vara ledamot i RF-SISU Upplands styrelse är Malin sedan fyra år tillbaka spinning-ledare hos Friskis & Svettis Uppsala. Sin idrottsliga bakgrund har Malin annars framför allt inom innebandyn. Hon har tidigare varit ledamot både i Upplands Innebandyförbunds och Svenska Innebandyförbundets styrelse.

–Jag har även spelat mycket innebandy själv. Som barn provade jag på alla möjliga idrotter, men det var innebandy jag fastnade för, förklarar Malin.

Hur känns det då att få ta emot idrottens högsta utmärkelse?

–Det känns väldigt smickrande att få den här utmärkelsen. Det känns som ett tack från idrotten, avslutar Malin.

Stort grattis Göran Dalin, Hans Davidsson och Malin Hartman till utmärkelsen och tack för ert engagemang!

Göran Dalin får RF:s förtjänsttecken (artikel Svenska Ridsportförbundet)

Sidan publicerades: 27 maj 2023