Susanne Wolmesjö, RIU-koordinator, Staffan Johansson, IFAH Parasport, Ann Löf, IK Södra Judo och Karin Hägglund, doktorand vid GIH som föreläste om Hållbart ledarskap.

Lyckat nätverk för elitidrottsföreningar

RF-SISU Stockholm, GIH, KTH och Stockholms stad har det senaste året samlat 21 idrottsföreningar med elitverksamhet inom ”samverkan för idrottsutveckling i Stockholm (SIS). Syftet har varit att kompetensutveckla föreningarna. – Vi vill ge dem bättre förutsättningar i sin elitverksamhet på deras hemmaplan, säger Lars Jonsson, sakkunnig inom elitidrott på RF-SISU Stockholm.

Sidan uppdaterades: 11 maj 2023

Under fem olika tillfällen har deltagarna tagit del av föreläsningar med idrottsforskare, workshops och haft chansen till erfarenhetsutbyte med andra elitidrottsföreningar.

– Vi har velat skapa ett nätverk tillsammans med tränare och ledare med ansvar för elitverksamhet, där vi kan förmedla kunskap, utbyta erfarenheter och samarbeta gränsöverskridande mellan föreningarna. Detta har också varit efterfrågat av dem själva, säger Susanne Wolmesjö, RIU-koordinator. (Läs mer om RIU här).

Simtävling i Eriksdalsbadet. FOTO: Bildbyrån

Föreläsningarna som arrangerats under hösten är:

  • Vetenskaplig informationshämtning och hur man tolkar vetenskapliga artiklar.
  • Träningsövervakning/träningsbelastning
  • Tillämpad idrottsteknologi – Sports technology
  • Idrottsliga utvecklingsmiljöer
  • Hållbart tränarskap

– Jag tror att vi måste skapa något unikt i vår storstadsregion. Vi i Stockholm har inte samma möjligheter som många av de mindre orterna, där det finns fantastiska elitidrottsmiljöer samlade på en och samma plats. Vi kan i stället ge dem bättre förutsättningar på hemmaplan, säger Lars Jonsson och fortsätter:

– Den bästa lösningen är att öka samverkan mellan tränare, föreningar, idrottare och akademin, som till exempel GIH och KTH. Där finns det forskare och doktorander som jobbar med idrottsrelaterade teman och ämnen som elitidrotten är i behov av. När vi tittar på utvärderingarna som kommit tillbaka är de deltagande föreningarna väldigt nöjda med det första året.

Vi på RF-SISU Stockholm ställde tre frågor till två av föreningarna som varit med. IK Södra Judo och IFAH Parasport.

Ann Löf, IK Södra

På vilket sätt har dessa tematräffar bidragit till kompetensutveckling för dig i din roll i idrottsföreningen?

– Jag har lärt mig mycket som jag har tagit vidare till övriga instruktörer i vår förening. Det har varit inspirerande och lärorikt. Föreläsningen med PG Fahlström var väldigt givande. ”hållbart ledarskap” var bra. Det var fokus på hur ledarna mår. Vi pratar om att aktiva är stressade, men det är lätt att glömma ledarna. PG Fahlström var bra för att det var så konkret. Han pratade om idrottsmiljöer och hur viktigt det är att alla mår bra, att det är en helhet och att även om det finns aktiva som inte vill satsa för stunden måste man låta dem träna vidare.

På vilket sätt har du/ni implementerat innehåll och tankar i er idrottsförening?

– Vi har berättat för de andra ledarna om tematräffarna så att de har fått ta del av det vi lärt oss. Det har vi gjort efter varje träff. Vi har också haft med det i vårt veckobrev.

Finns det intresse av att delta i framtida arrangemang inom ramen för nätverket?

– Absolut, det har varit väldigt inspirerande och kul på jättemånga vis. Jag har varit med länge och då är det en utmaning att utbilda sig. Jag är jätteglad att vi har fått den här chansen. Som ledare behåller du din nyfikenhet genom att lära sig mer. Jag hoppas verkligen att det blir fler träffar, alla fem tillfällen har varit jättebra.

Landslagsläger i Goalball i Stockholm. FOTO. Bildbyrån

Staffan Johansson, IFAH Parasport

På vilket sätt har dessa tematräffar bidragit till kompetensutveckling för dig i din roll i idrottsföreningen?

– Jag har fått mer kunskap i varje område så jag har absolut lärt mig mer som jag ska förmedla vidare i föreningen. Hållbart tränarskap fastnade jag lite extra för mig och där var det saker som jag tror vi kan ta till oss och använda konkret i vår verksamhet.

På vilket sätt har du/ni implementerat innehåll och tankar i er idrottsförening?

– Vi har inte gjort något konkret ännu, med det kommer längre fram. Styrelsen har fått information av mig om träffarna och vi kommer kunna använda detta i verksamheten längre fram.

Finns det intresse av att delta i framtida arrangemang inom ramen för nätverket?

– Absolut, det gör det. Vi har ju många ledare inom föreningen som skulle passa i den här typen av nätverk.

Hammarby Bandy i åttondelsfinalen under SM-slutspelet på Zinkensdamm mot Vetlanda i februari 2023.

Susanne Wolmesjö, hoppas att SIS fortsätter nästa höst. Hon vill samtidigt hylla föreningarna.

– Själva grunden är att de aktiva trivs bra i föreningen och att de utvecklas, där gör föreningarna ett jättebra jobb i dag. Det vi kan bidra med är kompetenshöjning för föreningarna som elitidrottarna på lång sikt kommer ha nytta av.

Sidan publicerades: 11 maj 2023