FOTO: Botkyrka Boxning

"Som ledare bryter du barriärer och visar att alla har lika stort värde"

Linda Jano, Botkyrka Boxning, gick nyligen lärgruppsledarutbildningen ”Att leda lärande samtal”. – Jag fick med mig många bra tips på hur du kan leda samtalen. Innan jag gick utbildningen var det ofta jag som pratade och ungdomarna som lyssnade. Nu presenterar jag ämnet, efter det samtalar de i grupper där alla kommer till tals.

Sidan uppdaterades: 25 april 2023

 Linda Jano är ansvarig tjejtränare i Botkyrka Boxning, hon sitter även i styrelsen.

– I lärgrupperna har vi pratat om kost, återhämtning och den kulturella biten, kopplat till att du är tjej och boxas. Vi har pratat mycket om hur vissa av tjejerna i gruppen kan få deras föräldrar att uppskatta det de gör. Det är jätteviktigt att prata om detta i samtal. Många av våra tjejer vet inte att det finns de inom föreningen som bär på detta, säger Linda Jano och fortsätter: 

– En del föräldrar kan ha svårt att acceptera att tjejer boxas, de tror att det är farligt.  Vi tränar oftast parövningar två och två där de slår på varandras handskar. Det är större chans att skada sig i många andra idrotter.

Efter den senaste träffen var det en mamma som kom på besök på träningen.

–  Hon sa att det inte var så farligt som hon trodde. Att hon kom ner till träningen visar att det var viktigt att vi lyfte detta i lärgruppen, säger Linda Jano.

Vad är det bästa med lärgrupper och folkbildning?

– Som ledare bryter du barriärer och visar att alla har lika stort värde. Tjejerna lär sig av varandra genom samtalen.

Linda Jano fick med sig mycket från utbildningen ”Att leda lärande samtal” som hon kunde använda direkt i sin roll som ledare.

– Jag lärde mig strukturen på hur jag som lärgruppsledare inleder och för samtalet framåt. Genom det utvecklas vi tillsammans. 

Anmäl dig till vår lärgruppsutbildning "Att leda lärande samtal" den 10 maj.

Sidan publicerades: 25 april 2023