FOTO: IFAH

"Barn med funktionsnedsättningar ska ha samma möjligheter som andra barn"

Lisa Bernwall, ledare för IFAH Stockholms Parasportskola, brinner för allas rätt att idrotta. – Barn med funktionsnedsättningar ska ha samma möjligheter som andra barn. Idrotten skapar delaktighet och ger dem massor av glädje, säger Lisa. Nu är hon nominerad till RF-SISU Stockholms utmärkelse Årets barn- och ungdomsledare.

Sidan uppdaterades: 13 februari 2023

Barnen och ungdomarna som är med i parasportskolan är från två till sexton år. När Lisa var med i starten av Parasportskolan 2021 var det tolv barn. Nu är det 70.

I nomineringen av Lisa Bernwall står det bland annat:

Lisa gör att barn som tidigare inte haft möjlighet att känna idrottsglädje och den kamratskap som föreningslivet erbjuder, får uppleva hur det känns att vara precis som alla andra barn och inkluderade i samhället.

Många föräldrar berättar också att de inte trott att deras barn skulle kunna vara med i en idrottsverksamhet. Parasportskolan har förändrat det.

– Jag blir glad när jag hör det. Det värmer att det jag gör bidrar till något betydelsefullt. Det är också lite jobbigt att höra att de haft svårt att hitta verksamhet tidigare. Men nu är vi på rätt väg för att få fler barn och ungdomar med funktionsnedsättningar till idrotten.

– Jag vet också att andra kommuner vill starta samma typ av parasportskola som vi har. Det går framåt och det är väldigt kul.

Lisa Bernwall har velat bli ledare inom Parasport sedan hon var barn.

– När jag gick i skolan fanns det en klass för barn med funktionsnedsättning. De hade ett rörelserum och jag såg vilken glädje idrotten gav dem. Sedan dess har jag velat jobba med Parasport. Dessutom har min bästa kompis en funktionsnedsättning, säger Lisa och fortsätter:

– Jag har sett vad idrotten har betytt för henne.

Hur jobbar du med delaktighet?

– Mycket handlar om att se varje barns behov. Sedan utgår jag från det, för att skapa en träning som passar alla. Många som är med har en CP-skada, de använder ofta en gåstol, rullstol eller en bakåtvänd rullator som kallas för frame.

– Vi har även flera med intellektuell funktionsnedsätting och autism. Det är viktigt att jag lär mig barnens sätt att kommunicera för att skapa en trygghet för dem under träningen. Jag ställer många frågor och följer med dem runt på de olika stationerna.

Lisa är på golvet som ledare för IFAH varje lördag och ibland även på torsdagar.

– Vi ledare ses en halvtimme innan för att ställa upp en idrottsbana med olika stationer. Vi har bland annat boccia, pingis, olika liggande övningar med rörelsekort där det exempelvis kan stå att man kan kasta en boll till en kompis.

Lisa Bernwall är även ledare för Täby Baskets parabasketlag varje onsdag, här kan du se ett filmklipp om det, som vi på RF-SISU Stockholm gjorde 2021.

Vad är det bästa med att vara ledare?

– Glädjen och energin jag får varje gång jag ser barnens glädje och att se dem utvecklas som trygga och självständiga individer.

Sidan publicerades: 13 februari 2023