Stor brist på anläggningar och lokaler för Kampsporterna

Kampsporterna gör ett fantastiskt arbete för barn och ungdomar, samtidigt arbetar de i motvind. En stor brist på anläggningar och lokaler gör att många barn och ungdomar aldrig får möjligheten att börja.

Sidan uppdaterades: 26 september 2022

Förutom anläggningsbristen för kampsporterna så hyr många av förbundens föreningar in sig i privata lokaler. I vissa fall saknas enkla saker som dusch och omklädningsrum. Det kan också handla om att det saknas mattor att träna på som gör att föreningarna inte kan bedriva eller starta upp verksamhet.

Michael Holm är ordförande för Stockholms Judoförbund:

– Vi behöver mer multiidrottshallar där det finns plats för kampsporter. Om vi får önska hade vi sett en ren kampsportshall som det finns i flera andra kommuner i Sverige. Med bättre förutsättningar hade våra föreningar kunnat ta emot fler barn och ungdomar.

Hur är tongångarna hos era föreningar?

– Det varierar, men många tycker att det är svåra förutsättningar. Det är ju redan en stor anläggningsbrist och i vissa fall där man river anläggningar eller flyttar ut vet vi att kommunerna ordnat med alternativa idrottsytor för andra idrotter som haft verksamhet där, men inte för kampsporterna, säger Michael Holm.

Kampsporten drabbades även hårt av pandemin. Många föreningar kunde knappt ha någon verksamhet på grund av restriktionerna.


– Vissa klubbar har tappat 85 procent av sina medlemmar, andra 50 procent. Många unga ledare som var hjälpinstruktörer har försvunnit och det tar tid att bygga upp igen. De unga ledarna är oerhört viktiga då de är förebilder för barnen, säger Joel Hultgren, ordförande för Stockholms Karateförbund och fortsätter:

– Många av ungdomarna försvann till gymkedjorna eftersom de inte hade samma restriktioner under pandemin och många av dem har inte kommit tillbaka tyvärr.

Trots en kraftig uppförsbacke växer kampsporten i Stockholmsdistriktet.

Men många föreningar har alltså problem med var de ska ha sin verksamhet – och att den ofta sker i lokaler som är dåligt anpassade för just den specifika kampsportsidrotten.

– De stora utmaningarna för oss just nu är lokaler som vi vet att vi har tillgång till under en lång tid. Det handlar även om att få mattor som ofta är dyra för kommunerna att köpa in, säger Michael Holm och fortsätter:

– Det är även ibland svårt att få föreningar att starta upp verksamhet i ett nytt område Det är stor skillnad från kommun till kommun. Hos en del får du ett jättebra stöd, i andra kommuner finns det knappt någon verksamhet på grund av att kommunerna inte kan erbjuda rätt förutsättningar.

Joel Hultgren:

– Inom våra idrotter finns det ingen utslagning, alla är välkomna. Det finns en del fördomar om kampsporter, men hos oss lär du dig att du inte ska använda det du lär dig på ett negativt sätt. Moralen och etiken inom karaten gör att alla blir ambassadörer.

– Vi har väldigt många med NPF-diagnoser och vi hör ofta från föräldrar hur träningarna gör underverk för deras barn. Här blir de sedda och självkänslan stärks.

Pontus Gyllensten

Sidan publicerades: 5 september 2022