IK Södra Judo – Årets barn och ungdomsförening 2022

IK Södra Judo är årets barn och ungdomsförening 2022 – Vi är jätteglada. Jag är mest stolt över att alla kan vara med i vår förening oavsett vem du är, säger chefstränaren Ann Löf.

Sidan uppdaterades: 29 september 2022

Juryns motivering:

För den här föreningen är det en självklarhet att alla ska kunna vara med på sina villkor och sedan 50 år har klubben haft med funktionsnedsatta i sin verksamhet. Här behöver ingen tävla och föreningens arbete om etik och moral kommuniceras kontinuerligt på väggar, i rollspel och på tävlingar. Föreningen finns på många platser i Stockholmsdistriktet för att det ska vara lätt att ta sig till träningen. Det finns inga köer och den som vill kan träna på julafton. Årets barn- och ungdomsförening är IK Södra Judo. Föreningen belönas även med 10 000 kronor till barn- och ungdomsverksamheten.

I IK Södra Judo ska det vara familjärt och mycket glädje. – Vi vill att barnen ska längta efter nästa träning, säger chefstränaren Ann Löf. Föreningen.

I IK Södra bedrivs hela tiden ett förändrings-och förbättringsarbete på flera plan.

Inkluderingen av funktionsnedsatta har varit med från klubbens barndom och vissa av barnen åker från andra sidan stan för att vara med i verksamheten.

– Att alla kan vara med, med eller utan funktionsnedsättning och få vara med på sina villkor, det är en självklarhet hos oss. Vi har jobbat med detta sedan 1970 på Tomtebodaskolan då vi hade judo för synnedsatta. Solveig Malmkvist, en av klubbens grundare, var med och startade upp denna verksamhet. I dag är hon 90 år och fortfarande med på mattan, framför allt som ledare, säger Ann Löf och fortsätter:

– Sedan finns det inget tvång att tävla. Det finns de som tränar i samma grupp där en vill bli världsmästare och deras kompis kanske bara vill träna för att det är kul. Hos oss kan alla träna tillsammans, det blir väldigt familjärt.

Föreningen har ett levande dokument för hur IK Södras arbete kring etik och moral ska bedrivas. Judons kodord kommuniceras på väggar, i rollspel, på tävlingar. Det finns ett väl inarbetat system där barn och ungdomar fostras till att ta ansvar för administration, tävlingsarrangemang och vardagsverksamhet. Unga ledare skolas in i att lyssna på och förstå de yngre samt respektera de som är ledare.

– Vi har ett väl inarbetat faddersystem, där de som är lite äldre, tolv till 15 år, tar hand om dem som är tio år och yngre. Om vi är på ett läger till exempel, så får de som är faddrar ta hand om dem som är nya och skola in dem, säger Ann Löf.

Hur har det varit under Coronapandemin?

– Vi har haft massor av digitala utbildningar för att behålla våra ledare. Sedan har många aktiva fått utbildningar och vara med i vårt värdegrundsarbete. Vi har även gjort andra saker med de aktiva, bland annat klättrat, paddlat och cyklat mountainbike.

– När det var restriktioner att man inte fick träna inomhus förlade vi mycket av träningarna i närheten av våra anläggningar utomhus. Vi anpassade träningen till hur restriktionerna var. Vi gjorde också filmer med övningar som de kunde göra hemifrån. Vi hade även digitala träningar.


IK Södra har inte, som många andra föreningar, svårt att locka medlemmarna till årsmötet. Innan Coronapandemin var det 140 medlemmar på plats. Det senaste årsmötet var dock digitalt.

– Men vi behöll det roliga godisregnet som vi brukar ha. Under avslutningen fick alla barn göra sitt eget godisregn hemma med en påse som de fått av oss. Det är för övrigt enda gången om året som barnen får äta godis i samband med sin judo, säger Ann Löf.

Föreningen finns lite överallt i Stockholmsdistriktet. Från Boo, Farsta och Haninge till Skarpnäck, Haninge, Järfälla och Reimersholme.

– Det ska vara lätt att ta sig till lokalen och om man vill träna mer kan man träna på andra platser. Det är väldigt uppskattat bland föräldrar som har barn flera aktiviteter och där man kanske inte kan byta bort exempelvis en fotbollsträning som sker samma dag och tid varje vecka, säger Ann Löf och fortsätter:

– Sedan har vi ingen kö överhuvudtaget och man kan träna på julafton om man vill. De två första veckorna är helt kostnadsfria för den som vill prova på judo

Att se barn skratta och må bra är något som ger Ann Löf massor av energi.

– Vi har enormt många barn med diagnoser och speciella grupper för barn och vuxna med särskilda behov. Att de känner att de får vara med som alla andra och på samma villkor är jätteviktigt.

Sidan publicerades: 24 mars 2022