Almida de Val har siktet på dubbla karriärer och OS

Nyligen tog Almida de Val VM-brons i curling. Samtidigt med sin framgångsrika idrottskarriär har hon utbildat sig på KTH till civilingenjör och fått stöd av RIU Stockholm. I sommar tar 23-åringen, tävlade för Sundbyberg, examen efter fem års studier.

Sidan uppdaterades: 10 oktober 2022

Det har gått några veckor sedan Almida de Val vann sitt VM-brons i Aberdeen med Oskar Eriksson.

– Det var fantastiskt att få en möjlighet att spela igen trots att det är en pandemi, säger hon och fortsätter:

– Hela året har det varit väldigt lite på Curlingfronten. Vi tävlade internt i höstas mot lag Hasselborg, säger Almida som tillhör team Wranå när hon inte tävlar i mixed.

Under Coronaåret, när det inte var curlingsäsong, valde Almida att växla upp studierna och har läst 150 procent. I sommar är hon alltså färdig civilingenjör inom design- och produktframtagning. Hennes master är inom megatronik (blandning av mekanik och elektronik).

– Det handlar om framtagning av produkter som har blandningen av mekanik och programmering. I framtiden vill jag jobba med produktutveckling av komplexa produkter som exempelvis bilar. Du sitter mycket bakom en dator, men det är även en hel del ”hands on” ute på golvet.

Almida de Val och Oskar Eriksson i matchen mot Estland den 18 maj i år vid VM i Skottland.

Almida de Val är en av 80 aktiva från 30 olika idrotter som studerar på KTH och GIH genom RIU Stockholm.

RIU Stockholm är en samverkan mellan RF-SISU Stockholm, Stockholms stad, KTH samt GIH och möjliggör dubbla karriärer, att vara elitidrottare och samtidigt få stöd i sin akademiska utbildning som leder till en karriär framför allt efter idrotten.

– Jag har inte haft möjlighet att spela curling på heltid och dessutom vill jag ha en karriär att falla tillbaka på efter curlingen. Jag vet ju att jag inte alltid kommer att spela på den här nivån.

Alla som läser genom RIU Stockholm kan få studiestöd genom att anpassa studier och examination vid behov, exempelvis om det sammanfaller med idrottstävlingar.

På lärosätena finns det studievägledare som hjälper till att se över studierna. RIU ska även stötta de aktiva med en hälsosam elitmiljö där de även får hjälp med exempelvis fysiska tester, idrottspsykologi, kost och näringslära samt rehab

– Jag har haft stor nytta av fystränare, fystester, fysprofil och sjukgymnastik. Sedan jag kom med i SOKs program har jag inte samma behov av det längre.

– Det som även är en fördel är att jag får en samhörighet med andra elitidrottare som är i samma sits och som läser till ingenjör. Det som varit svårast under de här åren för mig har varit att flytta vissa tentor eftersom jag reser extremt mycket. Det har varit en utmaning.

Sveriges OS-trupp i curling, Almida ser ni längst till höger.

I sommar väntar nu arbete på Akzo Nobel för nyutexaminerade Almida de Val, sedan väntar en satsning mot OS i Peking 2022 där Almida ska representera Sverige tillsammans med Oskar Eriksson i mixed curling.

Vad har du för medskick till de elitidrottare som funderar på att satsa på dubbla karriärer, som du har gjort?

– Var inte rädd för att göra båda karriärerna. Det handlar mycket om att vara strukturerad och det finns mycket flexibilitet genom att plugga. Det har varit väldigt roliga år, så jag säger bara: tuta och kör!

Pontus Gyllensten

Sidan publicerades: 11 juni 2021