
Peter ser lärgruppen som en del av helheten för människan i idrotten
Peter Öberg tar sikte på lärgrupper för OK Hällens barn och unga. För honom är lärandet utöver själva idrotten en självklar del av föreningslivet. Det skapar en helhet menar han.
Sidan uppdaterades: 30 maj 2025
- Det absolut bästa är att få se ungdomar växa och utvecklas som individer, säger Peter Öberg om uppdraget som lärgruppsledare.
Han har föreningslivet med sig sedan barnsben och berättar att han har haft flera uppdrag inom orienteringsklubben OK Hällen i Stigtomta. Idag sitter Peter i styrelsen och är ansvarig för klubbens barn och ungdomsverksamhet, såval som lärgruppsledare och tränare.
- Jag blev tidigt involverad och lärde mig att det är medlemmarna som skapar verksamheten i en ideell förening.
Peter, som själv har en bakgrund i det svenska orienteringslandslaget, har en bred syn på varför idrott är viktigt, för honom handlar det inte om det sportsliga i första hand och det är därför han vill jobba med lärgrupper, den blir en del av helheten.
- Jag zoomar ut och tänker såhär, varför skall ungdomar hålla på med idrott? Mina svar är. Ett, för att ha roligt och skapa en meningsfull tillvaro och två, för att utvecklas och växa som individer. Idrotten är ett verktyg för att få barn och unga att växa, möta något som känns svårt eller oöverkomligt. Ta sig an utmaningen och komma ut starkare på andra sidan, säger Peter.
Han kan sakna att inte fler har den synen på idrottsutövande, såväl hos andra ledare som föräldrar. Om så vore skulle vi ha ett helt annat klimat och engagemang i idrott för barn och ungdomar, menar han.
- Ibland lyckas man och ibland misslyckas man. Konsten är att kunna ta med sig lärdomar och växa även av motgångar. Stötta i att stärka individerna, deras ansträngningar gör skillnad samtidigt är du samma fina person även om du gjorde en katastrofal insats på senaste tävlingen. Individen är lika bra oavsett hur tävlingen går. Så både individens personliga färdigheter och idrottsliga färdigheter utvecklas sida vid sida, säger Peter.
I sin roll som lärgruppsledare vill han inte begränsas av ramar, berättar Peter. Han jobbar med att utgå från aktuella förutsättningar, ämnet och målgruppen för att sedan anpassa upplägget i lärgruppen efter dessa kriterier.
- Jag låter arbetsformen bestå av gruppdiskussioner, föreläsningar, teamsträffar och praktiska övningar. Absolut oftast handlar lärande om en kombination av alla delar där den praktiska tillämpningen är väldigt viktig.
Som lärgruppsledare fokuserar Peter på att vara engagerad, lyssna på individer och att se allas behov.
Nu väntar en sommar med en lärgrupp för unga ledare i föreningen. Hans tips till andra föreningar är att hela tiden gå igenom sin verksamhet och kartlägga vilka utmaningar som finns just nu, att göra lärandet till en naturlig del av verksamheten.
- Är det någon specifik idé du vill ha hjälp med så ta kontakt med RF-SISU Sörmland, de är jätteduktiga och finns till för att stötta. Det behöver inte vara något färdigt förslag eller en proffsig ansökan vid första kontakten utan lyft utmaningar du ser idag så kommer du kunna diskutera vidare därifrån.
Nominera den du tycker ska bli Årets lärgruppsledare
Från och med 2024 utser RF-SISU Sörmland Årets lärgruppsledare. Vi vill med det lyfta lärgruppsledarens roll och insatser för folkbildningen. Under 2025 lyfter vi nominerade lärgruppsledare i våra externa kanaler och varje utsedd lärgruppsledare är med och tävlar om priset Årets lärgruppsledare 2025.
Här kan du nominera den du tycker förtjänar titeln
Varför utser vi Årets lärgruppsledare?
Med den här utmärkelsen vill vi belysa den fantastiska folkbildningsverksamhet som sker ute i distriktet och hylla de personer som åtar sig att vara lärgruppsledare. Vi behöver din hjälp att få in förslag på lämpliga kandidater till lärgruppsledare under 2025 så välkommen in med din nominering. Vi på RF-SISU Sörmland kommer sen att utse vem som blir Årets lärgruppsledare 2025. Priset kommer att delas ut på vår idrottsfest i januari 2026.
Sidan publicerades: 30 maj 2025