
För få kvinnor är ledare inom idrotten i Sörmland
Ett av målen med idrottens jämställdhetsarbete är att det ska finnas lika möjligheter för alla, oavsett kön, att utöva och leda idrott. Trots det är det övervägande män som är ledare inom idrottsrörelsen. Ett nyskapat kvinnligt ledarnätverk i Eskilstuna hoppas kunna förändra det.
Sidan uppdaterades: 28 maj 2025
- En sådan här satsning är jätteviktig. Dels för att stärka och utveckla det kvinnliga ledarskapet i Eskilstuna, dels för att idrotten ska ta kliv framåt. Ska vi nå våra jämställdhetsmål så behöver vi få in fler kvinnliga ledare, men också få in fler flickor som är aktiva då det är de som kan bli ledare i framtiden, säger Erika Karlsson, idrottskonsulent på RF-SISU Sörmland och samordnare för det kvinnliga ledarnätverket.
Tanken med nätverket är att inspirera, utbilda och skapa en plattform för diskussion kring de unika utmaningar och möjligheter som kvinnor möter i ledarskapsrollen inom idrottsrörelsen. Under den senaste nätverksträffen som hölls i Vilsta Sporthotell den 8 april föreläste verksamhets- och hälsoutvecklaren Lenita Franzell kring ämnet ”Värderingar som grund för ett hållbart ledarskap”.
- Förutom inspirationsföreläsningen med Lenita fick deltagarna dela med sig av sina erfarenheter, om situationer som dykt upp i rollen som ledare, konflikter med andra ledare, utmaningar med aktiva och hur man hittar lösningar, tillägger Erika.

Idrottskonsulenten Erika pratar under en av ledarnätverksträffarna.
Allt började med att hitta sätt att skapa ett starkare IdrottsEskilstuna
En av initiativtagarna till ledarnätverket är Caroline Sönnerlid som är ledare i Torshälla-Nyby IS, hon säger att idén i grund och botten handlar om att hitta sätt att skapa ett starkare IdrottsEskilstuna med bättre idrottsresultat. Att få till ett mer blandat ledarskap kommer att bidra till detta.
- Som ledare vill jag alltid utvecklas, bli bättre men jag vill också känna samhörighet med andra kvinnliga ledare i Eskilstuna. Att vi blir stärkta av varandra, för jag tycker det finns en kraft i att vi gemensamt delar våra erfarenheter, utmaningar och ambitioner. Jag vill positionera kvinnliga ledare inom idrotten i Eskilstuna.
En viktig stöttepelare i att förverkliga ledarnätverket har varit stödet från RF-SISU Sörmland.
- Nätverket startade egentligen 5 mars 2024, men då enbart med för oss redan kända kvinnliga ledare. Men vi ville bli fler. Vi ville nå ut till de kvinnliga ledare som vi visste finns där ute men som vi då inte kände. För att lyckas med det behövdes en plats att vara på, en struktur och lite resursstöd för att få till något bra. RF-SISU har resurser, möjligheter och kontakter så det är ett fantastiskt samarbete vi har fått till och nätverket blir mer känt för varje träff vi har, tillägger Caroline.

Fotbollstränaren Caroline Sönnerlid är en av initiativtagarna till det kvinnliga ledarnätverket.
Som kvinnlig ledare blir man sedd som kvinna och inte som ledare
En av deltagarna i nätverket är Tina Stockenberg som har många års erfarenhet som tränare inom idrottsrörelsen, främst inom handbollen i Gökstens BK.
- Jag har varit tränare under många år och har stött på litegrann under årens lopp. Framför allt det här med att man inte blir värderad som tränare utan i stället som kvinna. Det spelar ingen roll hur mycket utbildningar man än går som kvinna inom idrotten för att stärka ledarrollen, man blir ändå ifrågasatt om man verkligen kan något.
Tina hoppas att ledarnätverket på sikt ska bli större och bidra till att skapa en trygg plats för alla kvinnliga ledare, från de unga nyblivna till de likt henne som varit med i svängarna länge. Är det tjejer som verkligen vill bli ledare och ta kliv framåt och uppåt så ska de få all stöttning de kan få utan att bli ifrågasatt utifrån kön.
- Framför allt vill jag stärka yngre tjejer som kanske inte kan fortsätta med sin idrott men som samtidigt inte vill lämna idrottsrörelsen. Då är det ett ypperligt tillfälle att få bli tränare eller ledare, att få coacha andra. Men då behövs det fler kvinnliga förebilder som visar vägen så unga tjejer vet och ser att det är möjligt att ha en ledardröm även om man är tjej. Ett sådant här ledarnätverk bidrar till just det – att stärka tjejer och kvinnors självförtroende.

Handbollstränaren Tina Stockenberg för en diskussion under en av nätverksträffarna.
Det sker en utveckling – men vi har en bit kvar
Gruppen ledare inom idrottsrörelsen i Sverige domineras av män; endast en av fyra ledare är kvinna. Det innebär att ett ledarteam generellt består av tre män och en kvinna. På en aggregerad nivå är det marginella skillnader i könsfördelning mellan ledare inom barn- och ungdomsidrotten och ledare på yttersta elitnivå. Här kan du läsa Riksidrottsförbundets FOU-rapport om Jämställdhet bland idrottens ledare där statistiken kommer från.
I Sörmland kan vi se att det under 2023 genomfördes nästan 300 000 ledartillfällen som hölls av män, medan ledartillfällena för kvinnor endast var drygt 130 000 samma år. En indikation på att även vi har en bit kvar. Dessa siffror är baserade på de föreningar som registrerat en ledare på en aktivitet inom barn- och ungdomsidrotten i distriktet, det vill säga aktiviteter för barn och ungdomar i åldern 7-25 år.
Vi arbetar på fler fronter för att skapa förändring
Förutom att samordna ledarnätverket så har RF-SISU Sörmland andra initiativ för att tackla frågan om en jämställd idrott, inte bara i ledarfrågan.
- Idrottsrörelsen har de senare åren tagit enorma kliv mot en mer jämlik och jämställd idrott – men vi vet även att frågor om jämställdhet och inkludering ibland kan vara svåra att hantera i praktiken. En osäkerhet kring vart man börjar i en djungel av metoder och modeller kan bidra till en mer defensiv inställning, därför har vi tagit fram något som kallas Jämställdhetsoffensiven, säger Kerim Sehovic, verksamhetsutvecklare på RF-SISU Sörmland.
Jämställdhetsoffensiven innefattar ett utbildningsmaterial som är framtaget för att föreningar i två-tre enkla steg ska gå från analys till handling, med stöd av RF-SISU Sörmland. Läs mer om jämställdhetsoffensiven på vår webbplats.
Idrottens jämställdhetsmål – önskat läge 2025
"2025 har vi en jämställd idrott. Idrottsrörelsen ser en jämställd verksamhet som en förutsättning för, och ett tecken på, en framgångsrik idrott. Män och kvinnor har samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen. Möjligheterna är lika för alla oavsett kön, att utöva och leda idrott. Alla som vill, oavsett kön, ska få vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.
Idrotten utformar verksamheten så att den ger alla som deltar en trygg gemenskap. Män och kvinnor har lika stort inflytande i beslutande och rådgivande organ. Arbetsformer och fördelning av uppdrag utformas så att män och kvinnor har lika stora möjligheter att medverka."
Sidan publicerades: 28 maj 2025