Eskilstuna Guif samlade 230 skolbarn för en Minihandbollscup i Volvo CE arena

Skolbarn i årskurs 2–3 från Årbyskolan, Fröslundaskolan och Forskaren/Björktorpsskolan i Eskilstuna fick under fredagen den 4 april möjlighet att uppleva handboll i Volvo CE arena när föreningen anordnade en minihandbollscup.

Sidan uppdaterades: 7 april 2025

- Det som händer idag är att vi har en skolcup för 230 barn från tre olika skolor i Eskilstuna som är här och spelar cup och andra aktiviteter hela dagen tillsammans med oss i Eskilstuna Guif, RF-SISU Sörmland och lässatsningen på Eskilstuna stadsbibliotek, säger Mortimer Lundh från Eskilstuna Guif, som varit med och samordnat arrangemanget, men också själv spelar handboll i föreningens herrlag.

Minicupen genomförs som en del av satsningen Idrottsklivet som Eskilstuna Guif tillsammans med flera andra handbollsklubbar driver via Riksidrottsförbundet. En satsning för att barn och ungdomar i idrottssvaga områden ska få möjlighet att börja idrotta i större utsträckning.

Mortimer
Lundh och Denise Vallo, ansvariga för Idrottsklivet hos Eskilstuna Guif. 

Mortimer Lundh och Denise Vallo, ansvariga för Idrottsklivet hos Eskilstuna Guif. 

Föreningen samverkar med skolor inom idrottssvaga områden – målsättningen är att få fler barn att hitta till föreningslivet

Föreningen har sedan tidigare en samverkan med både Årbyskolan och Fröslundaskolan genom Idrottsklivet och träffar till vardags flera av barnen som deltar under cupen på handbollsfritids som de anordnar efter skoltid. De har märkt att det är mycket fotboll bland barnen i de skolor de träffar och vill försöka få in dem även i handbollens värld.

- Vi är ute varje vecka och på lov och vill ju sprida handbollen till alla egentligen – det är vårt mål. Att människor ska idrotta, röra på sig, få en gemenskap, ha roligt, helt enkelt få fler människor in i föreningslivet, säger Mortimer.

Att föreningslivet är viktigt för samhället i stort råder det ingen tvekan om för Eskilstuna Guif som värdesätter alla sätt de kan bidra genom sin verksamhet.

- Föreningslivet är otroligt på många sätt, man får träffa andra som gillar samma sak, man får gemenskap, man får lära sig om kultur och regler. Man får en ingång till samhället i stort och där är föreningslivet och idrotten i stort super på det sättet, tillägger Mortimer.

RF-SISU Sörmland höll i en av dagens aktiviteter som fokuserade på att lyfta fram de mjuka värdena inom idrotten

RF-SISU Sörmland och Eskilstuna Guif samverkar inom Idrottsklivet och det var givet för oss att bidra säger Silje Kotte, som arbetar som idrottskonsulent och är ansvarig för Idrottsklivet i Eskilstuna på RF-SISU Sörmland.

- Idag deltar vi genom att låta barnen som deltar på cupen få komma och berätta, rita och skriva om hur man är en bra kompis. Vi tycker det är viktigt att lyfta fram de mjuka värdena, som är en viktig del av idrotten.

Silje
Kotte, idrottskonsulent och ansvarig för Idrottsklivet i Eskilstuna på RF-SISU
Sörmland. 

Silje Kotte, idrottskonsulent och ansvarig för Idrottsklivet i Eskilstuna på RF-SISU Sörmland. 

Aktiviteten innebar att varje lag fick instruktioner med en fråga om hur en bra kompis är. Efter det fick de rita av en kompis på ett stort papper och sen fylla på hur en bra kompis faktiskt är, vad dom säger, vad som gör och hur dom beter sig.

- Vissa barn ritade hjärtan och solstrålar, medan andra skrev med ord att en bra kompis exempelvis är snäll och hjälper till att hämta mat åt andra. Det är kul att få se utifrån deras perspektiv vad en bra kompis är.

Skolbarn som deltar under minihandbollscupen får skriva vad en bra kompis är.

Skolbarn som deltar under minihandbollscupen får skriva vad en bra kompis är.

Ett av huvudmålen med Idrottsklivet är att få fler barn och ungdomar att idrotta och bli en del av idrottsrörelsen, och där är skolan en perfekt plats att träffa de barn som kanske inte är med i idrottsrörelsen idag.

- Alla barn går i skolan, så det är en perfekt möjlighet för oss, för idrotten och föreningslivet, att få träffa barn som vi kanske annars inte lyckats nå med idrotten. Samarbeten likt detta, mellan idrotten och skolor som också tycker att detta är viktigt, skapar fantastiska möjligheter för barn och ungdomar.

Elever från Rekarnegymnasiets barn- och fritidsprogram stöttade upp som ledare under handbollscupen

För att ro ett så pass stort arrangemang behövs det många resurser, därför tog Eskilstuna Guif hjälp av Rekarnegymnasiets elever från barn- och fritidsprogrammet. Under dagen var de lagledare för alla lag, men också aktivitetsledare för de olika aktiviteterna som genomfördes förutom själva cupen.

- Inom barn- och fritidsprogrammet så har vi ledarskapskurser med fokus på just ledarskap. Att eleverna får möjlighet att göra det i praktiken vid ett sånt här arrangemang är ett lyft. Att man inom skolvärlden inte bara får teoretisk kunskap utan också får utöva den kunskapen i praktiken, i skarpt läge, det ger dem värdefull erfarenhet, säger Mia Hodin som är yrkeslärare på programmet på Rekarnegymnasiet.

Sidan publicerades: 4 april 2025