Ledarutbildningen inför Summer Camp i Katrineholm och Flen får unga att växa

100, ja så många ungdomar i Katrineholm och Flen har under de senaste veckorna fått möjlighet att utveckla sitt ledarskap inför sommarens idrottsläger i kommunerna.

Sidan uppdaterades: 2 juli 2024

Konceptet Summer Camp består av två intensiva utbildningsveckor för unga ledare och avslutas med en veckas prova-på-läger där ledarna sätts på prov när de praktiskt ska ansvara för cirka 440 barn i åldern 8–12 år. Under en vecka får barnen möjlighet att testa olika idrottsaktiviteter tillsammans med lokala föreningar.

- I Katrineholm har konceptet funnits i över tio år och i Flen är det tredje året som campen genomförs. Det är ett samverkansprojekt mellan oss på RF-SISU Sörmland, respektive kommun, lokala föreningar och i Katrineholms fall Föreningen Idrott för Alla Katrineholm som samordnar själva campet, säger Peter Tillqvist som befinner sig i Flen som en av utbildarna.

Utbildningen som blandar teori och praktik är viktig för att ge ungdomarna rätt förutsättningar inför den praktiska veckan. Mycket fokus läggs på att vara välkomnande och att inkludera alla.

- Vi utbildar ungdomarna i praktiskt ledarskap, vi pratar mycket om rörelseförståelse och ger praktiska tips om värdskap, hur man är inkluderande och välkomnar alla i gruppen. Men också hur man skapar en aktiv tillvaro för barnen man leder.

Ungdomarna får ta ansvar och utvecklar sig själva

De 100 ungdomar som genomför utbildningen och ansvarar för barnen under Summer Camp är 16 år gamla och anställda som feriearbetare av kommunen. Att det klirrar lite i kassan har lockat många av dem att delta, men också möjligheten att få ta ansvar och utveckla sig själva.

- Vi har märkt genom åren att Summer Camp bidrar till mycket nytta. Dels får ungdomarna utbildning och en meningsfull fritid under sommaren. De får lära sig att fungera i grupp och jobba tillsammans, kunskap de kan ha med sig i livet. Det ger oss också en möjlighet att visa upp föreningsledarrollen inom föreningslivet, vad föreningsliv faktiskt är och hur det fungerar. Såklart är de även spännande för alla barn att få testa på massa olika idrotter, säger Peter som till vardags arbetar som idrottskonsulent på RF-SISU Sörmland.

Campen är en fantastisk möjlighet för unga att växa i rollen som ledare och Peter belyser hur kul det är att följa ungdomarnas utveckling under utbildningsveckorna.

- Man märker stor skillnad på dem. De första dagarna var de ganska blyga och tillbakadragna men nu efter snart två veckor har de tagit mycket större ansvar. Det är en utmaning för en 16 åring att tvingas jobba i grupp med personer de aldrig jobbat med förut. En del är superbra på att hålla ordning på tid och administration, medan andra är mer praktiskt lagda. De börjar hitta sina styrkor men vågar också utmana sig själva.

Ungdomsledare i gymnastiksal som gör praktiska idrottsövningar

Ungdomsledarna i Flen får testa på ledarskap i praktiken inför Summer Camp.

Utbildningen skapar möjlighet till framtida jobb

Två av alla de ungdomar som i år går ledarskapsutbildningen är Caroline och Edvard. Rollen som ledare är inte ny för någon av dem, de har en bakgrund inom basketen i Katrineholm och har tagit sig an rollen som ledare i olika sammanhang tidigare.

- Jag deltog på Katrineholm Summer Camp när jag var yngre så när frågan om sommarjobbet dök upp genom skolan tänkte jag – varför inte. Jag idrottar redan och har varit ledare inom KIF Basket, så jag har en bra grund. Men jag har aldrig haft den här form av möjlighet att lära mig ny kunskap som kan hjälpa och stärka mig i rollen som ledare säger Edvard.

Caroline tillägger att kunskapen som fås inte bara är bra att ha i bagaget för egen del utan också inför framtida jobb.

- Vi får bra kunskap under dessa två utbildningsveckor som vi praktiskt kommer kunna använda sista veckan när vi ska leda barnen. Jag tycker utbildningen är nödvändig och en viktig grund att ha när man som ung ska ta sig an rollen som ledare. Det skapar också en möjlighet att få andra jobb i framtiden.

Idrottskonsulenten Casper gick utbildningen som ung – nu är det han som utbildar framtidens unga ledare

En av Campens utbildare är Casper Lönn som precis som Peter arbetar som idrottskonsulent på RF-SISU Sörmland. Han har själv gått ungdomsledarutbildningen som ung och på den vägen vidareutbildat sig på Bosöns Idrottsfolkhögskola, innan han landade i rollen som idrottskonsulent på RF-SISU Sörmland. Nu står han själv och utbildar framtidens unga ledare inför Summer Camp.

- För det första så är det en indikator på hur enormt snabbt tiden går – för det andra blir det också ett kvitto på att utbildningen och sommarjobbet Summer Camp är en bra grund att stå på inför framtidens studier och/eller arbetsliv. För mig slöts cirkeln via Bosön på RF-SISU Sörmland, men jag är övertygad om att deltagarna kommer ha nytta av det, oavsett vilken väg man väljer – och det är något som jag genom min historia försöker påvisa!

Idrottskonsulenten Casper föreläser om ledarskap för 60 ungdomsledare.

Idrottskonsulenten Casper utbildar framtidens ledare inför Summer Camp i Katrineholm.

För ungdomsledaren Edvard är det inspirerande att se att Casper ha kommit dit han är idag och att allt började med just ungdomsledarutbildningen inför Summer Camp.

- Man ser en möjlighet genom Casper. Att han har gått ifrån att vara ungdomsledare på Summer Camp till att nu arbeta på RF-SISU Sörmland. Det blir en motivation att utbildningen på sikt kanske kan leda till något större.

Casper tycker att det är viktigt att ungdomar får chansen att prova sina vingar i nya roller, och belyser att idrottsrörelsen och föreningslivet är en viktig samhällsaktör i det hela.

- Föreningslivet är inte bara en bra plats för gemenskap och tillhörighet; det är en viktig arena där ungdomar får möjlighet att blomstra som morgondagens ledare. Genom att engagera sig i föreningar, att som ung lära sig att navigera i samarbete och ledarskap, att ta ansvar och att driva förändring. Det är här, i hjärtat av vårt samhällsengagemang, som framtidens ledare formas.

Sidan publicerades: 2 juli 2024