Barn- och ungdomsidrotten återhämtar sig

Sörmländska idrottsrörelsen är nu tillbaka på deltagarnivåer som innan pandemin. Det visar ny statistik från Riksidrottsförbundet. - Det är fantastiskt att se att barn och ungdomar är engagerade och deltar aktivt på samma nivå som tidigare, säger Jörgen Hedberg, distriktsidrottschef RF-SISU Sörmland.

Sidan uppdaterades: 12 april 2024

Coronapandemin slog hårt mot idrottsrörelsen, särskilt mot barn och ungdomar, med sina skarpa restriktioner för både träning och tävling. Antalet deltagartillfällen inom den sörmländska barn- och ungdomsidrotten sjönk under pandemiåren (2020-2022) och efterföljande period har föreningar och förbund arbetat hårt för att både locka gamla och nya deltagare till idrotten. Nu visar färsk statistik från Riksidrottsförbundet att sörmländsk idrottsrörelse återigen når deltagarnivåer i paritet med nivåer innan pandemin och till och med lite mer.

- Nu ser vi att idrotten i Sörmland har återhämtat sig till samma deltagarnivåer som vi hade år 2019 och till och med lite till, innan pandemin. Det är mycket glädjande att se att barn och ungdomar återigen deltar på samma sätt, säger Jörgen Hedberg. Framförallt har de stora idrotterna som fotboll, basket och ishockey återhämtat sig mest. Men vi har också sett en kraftig ökning inom paraidrotten, där sticker vi ut i landet, säger Jörgen Hedberg.

Distriktsidrottschefen pekar på det goda samarbetet mellan det ideella och det offentliga som har möjliggjort den positiva trenden av återhämtning när det gäller deltagartillfällen.

- Föreningarna och deras fantastiska ledare förtjänar en eloge för sitt hårda arbete. Det ekonomiska stödet från staten, kommunen och regionen har också varit avgörande för att övervinna den värsta krisen.

Trots den positiva trenden påpekar Jörgen Hedberg att pandemin har drabbat vissa idrotter särskilt hårt och att vissa föreningar fortfarande kämpar med att hantera förlusten av idrottare. Därför behövs fortsatt stöd från det offentliga.

­­- Exempelvis har inte friidrotten, simidrotten och ridsporten i Sörmland tagit ikapp sin tidigare verksamhet och behöver fortfarande stöd och det är viktigt att vi fortsätter att lyssna på föreningarnas behov. Vi får inte vara nöjda med den positiva trenden utan måste fortsätta att arbeta hårt för att främja folkhälsan i länet.

Deltagartillfällen redovisas i den så kallade LOK-statistiken. Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, och avser stöd till idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år (för deltagare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns). Genom LOK-stödet mäts varje år barn och ungdomars deltagande i idrottsrörelsen.

Deltagartillfällen (7-25 år) i Sörmland

2019: 1 901 606
2020: 1 699 470
2021: 1 684 060
2022: 1 829 918
2023: 1 985 380

Sidan publicerades: 12 april 2024