Anthony Vu - en talang att räkna med i framtiden

Anthony Vu är vinnaren av Sörmlands Idrottsprofil 2023. En sjuttonåring som säkerligen inte bara är Sörmlands nya stjärna inom karate utan även Sveriges. Denna elitidrottare är specialicerad på grenen kata och har visat imponerande prestationer på både nationell och internationell nivå.

Sidan uppdaterades: 31 januari 2024

Under de senaste tre åren har Anthony tagit hem ett flertal SM- och EM-medaljer och blivit en viktig del av Svenska karatelandslaget. I början av 2023 vann han tre nordiska guldmedaljer och kom på en imponerande femteplats på senior EM. Detta är en ovanlig bedrift för en junior och något som aldrig tidigare har hänt inom svensk karatehistoria.

Men vad har karaten betytt för Anthony?

- Den betyder allt för mig och har gjort det i hela mitt liv i princip. Jag hade min första tävling när jag var sju år gammal, jag förlorade den, men visste ändå att jag hade hittat min idrott. Jag kände att det här var mitt kall och inombords började jag starkt formulera idén om att jag ville bli bäst i världen. Jag höll den tanken för mig själv i några år men med fler tävlingar och med fler vinster så blev det något jag vågade uttala högt och jag fick också backning i det. Det blev mer tydligt för både mig och för andra runt omkring mig vilken väg jag ville gå.

Vad fokuserar du på närmast i din karriär?
- Att jag ska kunna tävla så mycket så mycket som möjligt. Närmast ligger mitt fokus på Junior EM där jag siktar på att ta mig till final och vinna guldet. Formen känns bra, jag vann en bronsmatch från senaste tävlingen vilket jag tror har stor betydelse, jag känner mig mentalt förberedd.

Hemstaden Katrineholm har varit viktig för Anthony, det är en liten kommun berättar han, men där han fått ta utrymme och kunnat växa.
- Jag har fått mycket stöd här, både av föreningen och av kommunen.

På frågan om han börjar växa ur sammanhanget i Katrineholm med alla sina internationella meriter, berättar han att karaten växer mycket i Sverige och att han gärna tränar och tävlar utomlands men att han ser sig själv bo i Sverige. "Det är ett bra land att träna och leva i."

Vad har varit nyckeln till din framgång?
För att nå till toppen behöver man utöver disciplinen att träna, vara noga med balansen i livet, säger Anthony.
- Träningen, fritiden, relationer med familj och vänner och att sköta skolan. Den balansen är viktig för att jag ska fungera som en bra person både inom karaten men även utanför den världen. Jag tycker inte att jag har behövt försaka något i jämförelse med andra ungdomar för att nå den här nivån. Jag har haft en vanlig uppväxt även om mycket tid har spenderats i träningslokalen. Men jag har valt bort destruktiva saker som andra i min ålder kanske fastnar i.

Tror du att andra inspireras av dig?
- Ja jag hoppas det, det är alltid kul att kunna inspirera andra med sin idrott. Många i klubben har berättat att de inspireras av mig och det gör mig väldigt glad att jag kan få bidra med det till föreningslivet.

Utöver förebilder inom karaten berättar Anthony om den stora roll hans pappa spelat för honom.
- Min pappa har väldigt viktig för mig, han är både min tränare och pappa. Han har hjälpt mig otroligt mycket på vägen och han lägger enormt mycket tid på mig och min träning. Jag skulle inte kunna tänka mig en bättre person att ha som förebild.

Hur var det att vinna priset: Sörmlands Idrottsprofil?
- Det var inte väntat eftersom jag stod nominerad tillsammans med två andra väldigt duktiga idrottare. Så jag blev överraskad och det kändes väldigt bra och kul att få vinna priset.

Sidan publicerades: 31 januari 2024