Vinnarna på idrottsfesten i Katrineholm

På Safiren i Katrineholm hyllades den sörmländska idrotten, dess atleter, tränare, ledare och eldsjälar under en festlig tillställning. Stiftelsel Solbacka delade ut stipendier till ett värde av 160 000 kr. P4 Sörmland delade ut priset P4 Sörmlands Sportpris och RF-SISU Sörmland delade ut pris till Årets Eldsjäl och Årets Unga ledare. Sörmlands Sparbank delade även ut Ledarstipendier.

Sidan uppdaterades: 23 januari 2024

Ungdomar som studerar och idrottar på hög nivå, elitsatsande ungdomar som nomineras till Årets Idrottsprofil eller eldsjälen som alltid är där i hallen, på arenan eller i spåret. Alla som har en roll inom idrottsrörelsen hyllades denna kväll, samtidigt som det visar på vilka kraft idrottsrörelsen är. Den 18e januari prisades idrotten i Sörmland av Stiftelsen Solbacka, RF-SISU Sörmland, P4 Sörmland och Sörmlands Sparbank.

Sörmlands Idrottsprofil 2023

Tre idrottstalanger nomineras till Sörmlands Idrottsprofil, vinnaren belönas med 50 000 kronor och de två övriga med 15 000 kronor vardera. Priset delas ut av Stilftelsen Solbacka. Vinnaren är:

Anthony Vu, Karate, Karate Dojo Katrineholm

Motivering
Anthony Vu, 17 år från Katrineholm, elitidrottare inom karate som har visat imponerande prestationer på både nationell och internationell nivå. Under de senaste tre åren har Anthony tagit hem ett flertal SM- och EM-medaljer och blivit en viktig del av Svenska karatelandslaget. I början av 2023 vann han tre nordiska guldmedaljer och kom på en imponerande femteplats på senior EM. Detta är en ovanlig bedrift för en junior och något som aldrig tidigare har hänt inom svensk karatehistoria. Utöver karaten studerar Anthony på ekonomiprogrammet på Lindengymnasiet i Katrineholm. Nyligen blev han även utnämnd till månadens UF-företag. Det är uppenbart att Anthony alltid presterar på toppnivå och är någon att räkna med på världstävlingarna i framtiden.

De två övriga nominerade till Sörmlands Idrottsprofil 2023 Stipendiet är på 15 000 kr

Nathalie Westlund, Gymnastik, Eskilstuna Gymnastikförening

Motivering
Nathalie Westlund, 18 år från Sollentuna är en framgångsrik gymnast i Eskilstuna gymnastikförening. Nathalie är en stor talang och har redan tävlat i VM, EM och flera världscuper. Två gånger har hon tagit sig till final i världscuper och i år resulterade det i en silvermedalj i barr. I år var hon också med i det lag som tog en historisk tiondeplats i lagtävling i EM vilket är det bästa resultatet som Sverige någonsin gjort. 2021 tog Nathalie SM-guld i mångkamp och 2022 NM-guld i barr och lag. Nathalie satsar hårt för en elitkarriär och tränar 9-10 pass i veckan för att nå sina mål, samtidigt som hon studerar på ekonomiprogrammet på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. Nathalie Westlund är ett namn att lägga på minnet och som vi förhoppningsvis får se mycket av framöver

Erik Andersson, Kanot, Nyköpings kanotklubb

Motivering
Erik Andersson, 22 årig kanotist från Nyköping har hängt på kanotklubben i Nyköping sen barnsben. Idag är han en av landets bästa kanotister i sin åldersgrupp och tillhör landslaget både i U23 och seniorgruppen. Han har deltagit i ett flertal EM, VM, NM och Världscuper och sommaren 2022 tog han silver i U23-VM på K2 1000 meter. Den säsongen tog han också sin första individuella senior SM-medalj i K1 500 meter. Han har också tagit ett guld i Nordiska mästerskapen. Sin elitträning kombinerar Erik med studier i geovetenskap på Stockholms universitet där han i höstas började på kandidatprogrammet. Eriks målsättning är att fortsätta göra jobbet för en plats på pallen på många mästerskap framöver, allra helt högst upp, på VM eller OS.

Stiftelsen Solbackas Utbildningsstipendium 2023

Stipendiet är på 10 000 kr

Tilde Linnakallio, Fotboll, Eskilstuna
Dmitrij Tinin, Kanot, Katrineholm
Ester Costa, Simning, Eskilstuna
Jonathan Hyttinen, Bandy, Katrineholm
Max Lind, Brottning, Nyköping
Wilda Runeborg, Friidrott/Handboll, Eskilstuna
Elina Gravin, Gymnastik, Eskilstuna
Emelie Westlund, Gymnastik, Eskilstuna

Årets Eldsjäl 2023

Priset är ett presentkort på Steam hotell till ett värde av 5000 kr,
från RF-SISU Sörmland och tilldelas:

Daniel Bergman, Oxelösunds IK

Motivering
Daniel är en outtröttlig eldsjäl för OIK. Han lägger enormt mycket tid och energi på att stötta föreningen i olika roller, som kassör i styrelsen och som tränare för de yngsta i bollskolan. Han har alltid funnits där för att ge råd och supporta alla lag inom föreningen i deras utmaningar och frågor. Daniel är nästan alltid på Ramdalens IP och finns alltid till hands för atthjälpa till där det behövs. Han har spenderat kvällar, nätter och tidiga mornar för att renovera klubbhuset och han missar sällan någon av OIKs hemmamatcher. Daniel har visat på stor passion för föreningen och föreningslivet. Trots sitt intensiva engagemang hinner han även sköta både arbete och sin familj med tre aktiva barn. Om någon person är förtjänt av att vinna priset Årets Eldsjäl så är det utan tvekan Daniel.

Årets Unga Ledare 2023

Priset är 5000 kr från RF-SISU Sörmland och tilldelas:

Gabriel Österberg, Katrineholms Karateförening

Motivering
Gabriel är en inspirerande, motiverande och pålitlig förebild för föreningens barn och ungdomar. Han tar hand om alla i gruppen och i föreningen och finns alltid där för att stötta och skapa trygghet. Gabriel skapar en miljö där ungdomarna känner sig värdefulla
och delaktiga. Han tar sig tid att lyssna och stödja dem genom alla möjliga situationer och skjutsar utövare till och från träning om så behövs. Resultaten av hans arbete talar för sig själv; med många medaljer för tävlingsgruppen och flera utövare som har kommit med i landslaget. Han är en fantastisk förebild för våra ungdomar och han är verkligen Årets Unga Ledare.

P4 Sörmlands Sportpris

Priset är ett specialgjort konstverk av en keramiker som också varit gymnastiklärare i Katrineholm. Det delades ut av P4 Sörmland och årets pristagare var Elina Gravin, Eskilstuna Gymnastikförening. Ett pris som röstasts fram av folket.

Priset är ett specialgjort konstverk av en keramiker som också varit gymnastiklärare i Katrineholm.


Sörmlands Sparbanks pris Unga ledare

Priset är på 10 000 kr och delas ut av Sparbanken Sörmland

Anneli Carlén, OK Måsen, ledare och styrelseledamot
Petter Björnskär, Nyköpings Knights, ledare
Sandra Snäll, Hargs BK, ledare och styrelseledamot
Isabell Krantz, Legacy Allstars, ledare och föreningsordförande
Moa Röding, Malmköpings GF, ungdomsledare och föreningsordförande
Abdirisak Hussein, Banadir IK ungdomsledare och föreningsordförande
Ida Andersson, Vingåkers Volleybollklubb, ungdomsledare och styrelseledamot
Therese Ytterbring, Katrineholm Hockey, ungdomsledare och styrelseledamot
Anton Halvarsson, Katrineholms SK, ungdomsledare
Alva Callhammar, Katrineholms Innebandy, ungdomsledare

För mer information om årets stipendier och stipendiater kontakta:
Daniel Eriksson, RF-SISU Sörmland
daniel.eriksson@rfsisu.se
010-476 42 66

Samtliga nominerade till RF-SISU Sörmlands priser:

Eldsjälar

Jenna Matalmaa, Strängnäs gymnastikförening
Jan Karlsson, Broby GoIF
Lasse Broström, Södertälje volleybollklubb
Annica Barsley, Eskilstuna United
Dana Hanna, Eskilstuna Babylon IF
Anders Holmgren, Värmbols FC
Sarah Carman, Östra Sörmlands Lantliga Ryttarförening

Johanna Fick, Södertälje Simsällskap Simmargården
Elisabeth Skoog, DFK Katrineholm
Christer Johansson, Katrineholm Värmbol BS
Patrik Porsin, Åkers IF

Unga Ledare

Anton Halvarsson, Katrineholms SK FK
Deniss och Ali, Södertälje Handbollsklubb
Rose Ayad, Lebi Skol IF

August Vajstedt, Strängnäs Tennisklubb
Tindra Teller, Hällbybrunns IF
Elias Hårdstedt, IFK Mariefred
Johan Bergvall, Föreningen Dans Oxelösund Nyköping
Gabriella Fataki, Råby-Rekarne FIF
Filip Appelkvist, Oxelösunds IK
Rebecka Essman, Råby-Rekarne FIF
Suheyb Hashi, Katrineholms SK FK
Hassan Alaallaf, Flens IF basket
Albin Johansson, Jäders IF
Evelinn Berntzon, Nykvarns gymnastik förening
Lukas Frisch, Södertälje Sportklubb
Matilda Lövgren, DFK Katrineholm
Nova Jonsson, Åkers IF

Sidan publicerades: 18 januari 2024