Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom - grund

Sidan uppdaterades: 29 november 2022

Idag är det välkänt att en allsidig, lekfull och åldersanpassad fysisk aktivitet är en nödvändig förutsättning för barns fysiska, psykiska och sociala utveckling. Denna utbildning vänder sig till dig som vill träna barn och ungdomar med allsidig uppbyggnadsträning för långsiktig utveckling.

Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom har allsidighet som grund, lek som form, glädje och långsiktig utveckling som mål. Utbildningen bygger på god vetenskaplig forskningsgrund med både nya rön och gamla beprövade kunskaper. Du som tränare ska ges möjlighet att förstå, förklara, visa och genomföra allsidig fysisk träning med hänsyn till individens biologiska ålder före och under puberteten. Du ska också kunna sätta det i ett helhetssammanhang och i ett långsiktigt perspektiv. Efter utbildningen kommer du ha en grundläggande kunskap om hur du ska bedriva god allsidig fysisk uppbyggnadsträning för barn och ungdomar.

En del av innehållet

Kursformen varvar teori med praktik, gruppövningar och diskussioner.

  • Helhetssyn och sammanhang
  • Styrketräning för barn och ungdomar
  • Uthållighetsträning för barn och ungdomar
  • Koordinations-, snabbhets- och rörlighetsträning
  • Långsiktig, integrerad planering och monitorering av träning

Målgrupp

Ledare och tränare för barn och ungdomar. Rekommendationen är att ledaren har minst ett års erfarenhet och har genomfört någon form av grundläggande tränarutbildning inom sin idrott eller hos SISU Idrottsutbildarna.

Tidsåtgång och genomförande

Heldag, 8 timmar. Utbildningen genomförs enbart fysiskt.

Förkunskapskrav

Grundläggande tränarutbildning.

Genomförande

Denna utbildning kan genomföras i din förening vid behov. Kontakta din idrottskonsulent för information om kostnad, upplägg och bokning eller lämna ett önskemål till oss via länken nedan så kontaktar vi dig för vidare dialog och planering.

Sidan publicerades: 1 november 2022

HITTA DIN IDROTTSKONSULENT

Vi har samlat alla kontaktuppgifter till våra idrottskonsulenter för att du lätt ska hitta rätt person i rätt stad i vårt distrikt.