Vaccinera klubben mot doping

Sidan uppdaterades: 6 december 2022

Vaccinera klubben mot doping är ett upplägg för idrottsföreningar att göra en egen plan för antidoping, både förebyggande och akut. Kunskap förebygger doping. Alla medlemmar i en idrottsförening är skyldiga att känna till och följa dopingreglerna. Därför bör du se till att din förening informerar dig och övriga idrottsutövare om vad som gäller.

Med hjälp av ”Vaccinera klubben mot doping” kan föreningen se till att ledare och idrottsutövare får grundläggande kunskaper om dopingreglerna. På så sätt undviks dopingfall eller andra brott mot dopingreglerna orsakade av okunskap.

Fundera över hur det ser ut i din förening. Förstår aktiva och ledare:
- vad dopingreglerna innebär?
- det egna ansvaret att ta reda på om ett läkemedel är dopingklassat?
- riskerna med kosttillskott?
- rättigheter och skyldigheter vid dopingkontroll?
Om inte, är det hög tid att vaccinera er klubb mot doping!

Vaccinationen är en god investering som stärker föreningens trovärdighet mot kommun, media och sponsorer och som kan användas vid marknadsföring och rekrytering av ledare och medlemmar. Att föreningen är vaccinerad är också en förutsättning för att få beställa dopingkontroller och gratis informationsmaterial. Vaccinationen gäller i tre år.

Målgrupp

Alla i föreningen.

Genomförande

Utbildningen genomförs på bästa sätt antingen i lärgruppsform eller med en kompetent utbildare som leder deltagarna genom webbmaterialet som utbildningen baseras på för att föreningen ska bli vaccinerad mot doping. Ta kontakt med din förenings idrottskonsulent om ni vill ha stöd och hjälp i att genomföra denna utbildningsinsats eller för beställning av utbildningsmaterialet. Det går också bra att lämna ett önskemål via knappen nedan så kontaktar vi dig för vidare dialog och planering.

Det går också att genomföra webbutbildningen på egen hand eller tillsammans med dina kollegor i föreningen. Följ denna länk för att komma till utbildningen på Antidoping Sveriges webbplats.

Sidan publicerades: 30 november 2022

HITTA DIN IDROTTSKONSULENT

Vi har samlat alla kontaktuppgifter till våra idrottskonsulenter för att du lätt ska hitta rätt person i rätt stad i vårt distrikt.

VACCINERA KLUBBEN

En e-utbildning för föreningar som vill ta fram en antidopingplan och arbeta strategiskt mot dopning.