Foto: Idrottens dag –  start på löprundan

Idrottens dag – stå upp för barns rätt till idrott och hälsa den 27 september 2024!

Sidan uppdaterades: 3 juni 2024

Idrottens dag genomförs varje år i september. I år arrangerar Riksidrottsförbundet (RF) och RF-SISU Småland Idrottens dag, tillsammans med skolor i Småland och hela Sverige inom Rörelsesatsningen, fredagen 27 september. 2023 medverkade 66 skolor i 26 småländska kommuner – och 14 000 elever!

Liksom tidigare år har vi ett ökat fokus på de minst aktiva barnen. Idrottens dag ska inspirera till rörelse lyfta upp frågan om fysisk aktivitet på agendan. Därför vill vi att så många barn som möjligt, under samma dag, ska delta i minst 120 minuters fysisk aktivitet.

Tillsammans står vi upp för alla barns rätt till idrott och hälsa! Det är en kul möjlighet att tillsammans med skolor över hela Europa visa att ni uppmuntrar till lek, rörelse och idrott samt alla positiva effekter det för med sig på både skolresultat och hälsa.

RF-SISU Småland samverkar med skolor i hela Småland.

Frågor och svar om Idrottens dag

Vad är Idrottens dag?

Idrottens dag i skolan är en kul dag med fysisk aktivitet för att höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet. De senaste åren har vi ett ökat fokus på de minst aktiva barnen och målet är att så många barn som möjligt, under samma dag, ska delta i minst 120 minuters fysisk aktivitet. Idrottens dag 2024 genomförs fredagen den 27 september.

Varför genomförs Idrottens dag?

Forskning visar att barn som rör på sig presterar bättre i skolan. I skolor som jobbar med mer rörelse under skoldagen har man märkt att det blir färre bråk, bättre trivsel och större gemenskap. Vi vill bidra till att eleverna får positiva upplevelser av rörelse, utvecklas socialt och vågar utmana sig själva. På sikt vill vi att de ska må bättre, lyckas bättre i skolan och kunna leva ett aktivare liv. Och så är det kul!

Vilka står bakom Idrottens dag?

Riksidrottsförbundet (RF) är huvudarrangör, tillsammans med RF-SISU distrikten på respektive ort (RF-SISU Småland i hela Småland). Initiativet är en del av EU-projektet European Week of Sports, vars mål är att få hela Europa i rörelse. Sammanlagt deltar minst 28 länder med olika evenemang.

För skolor

Skolor i Småland (främst de skolor i Småland som är med i Rörelsesatsning i skolan) kan anmäla sig om man vill delta på Idrottens dag och erbjuda och inspirera elever att delta i minst 120 minuters fysisk aktivitet under en dag, gärna i samverkan med lokala idrottsföreningar. Boka in Idrottens dag, fredag 27 september 2024, i kalendern!

För skolor: Verktygslåda – Visa att er skola sätter idrott och rörelse i fokus! Pdf, 2 MB.

För skolor: Inbjudan till Idrottens dag 2024 Pdf, 773 kB.

För idrottsföreningar

RF har arrangerat Idrottens dag runt om i Sverige sedan 2017. Det har gjorts både genom publika evenemang och evenemang i olika skolor. I skolan kan idrottsföreningar nå alla barn, även de som ännu inte hittat till idrotten. Ta chansen att representera idrottsrörelsen och bidra med rörelseglädje och kunskap om er idrott och de möjligheter som finns i er förening! Ta kontakt med er idrottskonsulent om ni vill vara med.

För idrottsföreningar: Inbjudan till Idrottens dag 2024 Pdf, 764 kB.

För föräldrar och vårdnadshavare

Forskning visar att barn som rör på sig presterar bättre i skolan. I skolor som jobbar med mer rörelse under skoldagen har man märkt att det blir färre bråk, bättre trivsel och större gemenskap.

Du som förälder eller vårdnadshavare kan hjälpa ditt barn genom att berätta hur viktigt det är att röra sig mer varje dag. Några enkla tips är att ta trapporna istället för hissen, gå eller cykla till skolan eller kliva av bussen en hållplats tidigare. Du kan uppmuntra ditt barn till rörelse, och kanske ta kontakt med en idrottsförening. Varför inte ta promenader tillsammans med ditt barn? Då kommer du själv uppleva de goda effekterna av rörelse.

För föräldrar och vårdnadshavare: Information om Idrottens dag (på flera språk)

Sidan publicerades: 14 februari 2024

Kontakt

Jessika Albrektsson

Idrottskonsulent

036-34 54 78

Ansvarsområde: Frågor som rör idrott för personer med funktionsnedsättning samt ”Idrottens dag” i Småland.

Anmälda skolor

Så här långt är 48 skolor i 20 kommuner anmälda till Idrottens dag 2024. Fler kan tillkomma.

Idrottens dag i Silverdalen 2022

En av de 70 småländska skolorna som var med på Idrottens dag 2022 var Silverdalens skola i Hultsfreds kommun. Då bjöds det på kyligt höstväder och roliga aktiviteter. Barnen fick testa på boule, discgolf, orientering, tennis och parkour under en förmiddag på Silverdalens idrottsplats.

Idrottens dag genomförs med stöd av: