Vårt utbildningsutbud
RF-SISU Småland erbjuder en mängd utbildningar för såväl tränare som föreningsledare men också för föräldrar och aktiva idrottsutövare.
Vi har ett brett utbud och anpassar gärna våra föreläsningar och utbildningar så att de passar dig eller din förening till både innehåll och form. Ibland har vi utbildningar där vi bjuder in föreningar från hela Småland, andra gånger genomför vi dessa lokalt i en kommun eller i en förening.
Nu laddar vi för fullt med föreläsningar och utbildningar inför hösten för att du och din föreningen ska hitta just det som passar er.
I RF-SISU Smålands utbildningsfolder finns information om bland annat: Pdf, 2 MB.
- Föreläsningar, utbildningar och webbutbildningar.
- Att genomföra en utbildning eller föreläsning på hemmaplan.
- Att vara lärgruppsledare.
- Ekonomiskt stöd i olika former.
- Inkluderande idrott – idrott för personer med funktionsnedsättning.
- Trygg idrott
Idrottens tränarutbildning är uppdelad i tre steg. Tränarutbildning vänder sig till alla tränare och ledare, oavsett idrott.
- Temablad Ledarskap och tränarskap Pdf, 458 kB.
Information kring resp utbildning + anmälningslänk. - Ledare i barnidrott:
Nya ledare inom barnidrott, under utbildningen riktar vi in oss på idrott för barn upp till 12 år: Barnidrott, Ledarskap och praktik. - Introduktionsutbildning för tränare (webbaserad).
Att vara tränare/ledare inom idrotten är ett viktigt uppdrag. Vad innebär tränarrollen, vad är ledarskap? - Grundutbildning för tränare:
Grundutbildningen vänder sig till alla tränare, oavsett idrott. Vi går igenom idrottsrörelsen, ledarskapet, träningen, den aktive (utövaren). Utbildningen innehåller både teori och praktik. - Fortsättningsutbildning för tränare
Fortsättningsutbildning för dig som har gått Grundutbildningen.
fördjupar din akunskaper inom ledarskap, träningslära, organisationslära kring barn och ungdomar.
Ständig utveckling, det är ett mantra för alla framgångsrika organisationer. Vi har utbildningar som både lägger en god grund för en nybildad organisation, men också tar föreningen till nästa nivå. Ledord: förvalta, leda och utveckla.
Föreningskunskap och styrelseutveckling ska ge styrelser och arbetsgrupper kunskap, verktyg och erfarenhetsutbyte för att än bättre kunna leva upp till sitt uppdrag, att leda föreningen framåt. Styrelsen är föreningens viktigaste lag.
- Introduktionsutbildning för föreningsledare
Du får en första inblick i vad det innebär att vara föreningsledare inom idrottsrörelsen. Webbaserad utbildning, kostnadsfri, ca 2–3 timmar att göra. - Grundutbildning för föreningsledare, två tillfällen
Som förtroendevald i en föreningsstyrelse bör du ha grundläggande kunskap och förståelse för hur en attraktiv verksamhet i en förening kan bedrivas.
Viktiga delar för att utveckla föreningen och driva den framåt är att som förtroendevald få koll på samspelet mellan de demokratiska spelreglerna, meningen med föreningen, vikten av en attraktiv verksamhet och hur ideellt engagemang kan utvecklas
- Styrelseutveckling, två tillfällen
Att arbeta i en föreningsstyrelse är både utvecklande, roligt och givande. Ibland kanske du ändå tänker att "borde vi inte kunna hitta ett effektivare arbetssätt i styrelsen" eller "tänk om jag hade vetat detta från början" eller "vi borde göra något tillsammans så vi skapar en go teamkänsla". Känns det igen?
Övriga utbildningar under hösten som genomförs digitalt:
- Att arbeta i en valberedning
- Styrelsens roll och ansvar
- Ny i en styrelse eller kommitté
- Var förberedd inför årsmötet
- Arbetsgivaralliansen
- Arbetsmiljö i föreningen, arbetsmiljölagen.
- Att anställa och att ha anställda
- Uppsägnings av personal, arbetsbrist mm
- Kanslistutbildning
- Revisorns viktiga arbete
- Skatteverket: I fältet "Vem" väljer ni Idrottsföreningar och Ideell förening
- Ny ideell förening
- Idrottsföreningen som arbetsgivare
- Idrottsföreningen lämnar inkomsdeklaration
- Idrottsföreningen lämnar kontrolluppgifter
Temablad Styrelseutveckling - mer information kring resp utbildning Pdf, 135 kB.
Digitala utbildningar för dig som ansvarar för, hanterar ekonomi i en förening eller bara är nyfiken och vill lära dig om föreningsekonomi.
- Bokföring i föreningen
- Föreningsekonomi
- Revisorns viktiga arbete
- Investering anläggning - en träff som riktar sig till föreningar som
vill utveckla sina anläggningar: 9 september eller 27 november. - Arbetsgivaralliansens informationskväll - lär dig söka stöd och bidrag.
- Skatteverkets kostnadsfria webbinarium
- Ny ideell förening
- Idrottsföreningen som arbetsgivare
- idrottsföreningen lämnar inkomstdeklaration
- Idrottsföreningen lämnar kontrolluppgifter
Temablad utbildningar som rör ekonomi i en förening Pdf, 288 kB.
Enklare administration, mer tid för idrott
IdrottOnline är ett digitalt verksamhetssystem som utgör basen för kommunikation och administration mellan medlem, idrottsförening, specialidrottsförbund och RF-SISU distrikten. I IdrottOnline samlas all information om idrottsrörelsens medlemmar och organisationer.
Alla idrottsföreningar som är anslutna till Riksidrottsförbundet får kostnadsfritt tillgång till IdrottOnline. Idag använder fler än 17 000 idrottsföreningar systemet
och har tillgång till:
- Administration
Personregistret - medlemmarna grupper, roller, utskick). - Utbildningsmodulen
Lägga upp, administrera listor och deltagare i lärgrupper och utbildningar. - Lokalt aktivitetsstöd - LOK-stöd
Närvaroregistrering, lägga upp en aktivitet, att skicka in föreningens LOK-stödsansökan. - Läs mer om IdrottOnline på RF:s hemsida
- Kontakta ansvarig idrottskonsulent för din kommun om du har frågor om IdrottOnline.
- Roller, grupper, personhantering, aktiviteter, kalender, närvaroregistrering
- IdrottOnline support
En idrottsövergripande utbildning och vänder sig till dig som är föreningsledare,
tränare, förtroendevald eller anställd inom idrotten.
Innehåll: Chans att känna på parasport utrustning + praktiska moment.
Webbutbildningar
- Kvinnokroppens idrott hela livet
Föreläsningar kring kvinnokroppens idrott hela livet och där framstående forskare presenterar det senaste kring nedanstående områden. Kostnadsfria. Digitala.
- Klimakteriet och träning
- Idrottskvinnor 65+
Här hittar du information om föreläsningarna om kvinnokroppens idrott hela livet Pdf, 386 kB.
- Hållbar ungdomsidrott med professor Marco Cardinale
En föreläsning om hållbar ungdomsidrott med fokus på hur ledare kan skapa hållbara utvecklingsmiljöer för att ge ungdomar bästa förutsättningar till idrottslig utveckling.
Hur ser vägen från junior till elitidrott ut inom internationell idrott?
Biologisk mognad och tillväxt, hur kan det ligga till grund för att förstå talangbegreppet bättre samt kopplingen till skador och träningsrekommendationer.
Praktiska rekommendationer kring progressionsnivåer, skadeförebyggande strategier och vikten av realistiska förväntningar inom ungdomsidrotten.
Här hittar du information om föreläsningen Hållbar ungdomsidrott
- Snabbhetsträning för ungdomar med Mike Young
Snabbhet är en viktig komponent inom många idrotter, och att träna ungdomar på ett effektivt sätt är en uppgift som många tränare står inför. Under föreläsningen presenteras den senaste och samlade forskningen inom snabbhetsträning för ungdomar. Hur anpassar man bäst träningen efter olika åldersgrupper och utvecklingsfaser? Du får praktiska rekommendationer och tips på effektiva träningsmetoder för att förbättra snabbheten hos ungdomar.
Mike Young
Mike är chef för prestationsutveckling och idrottsvetenskap på Athletic Lab i USA. Han har bland annat varit verksam inom basket, fotboll, friidrott, tyngdlyftning och Olympiska vinteridrotter. HAn har samarbetat med bl a Real Madrid, Arsenal FC, Liverpool FC, USA Track & Field, USA Weightlifting, US Speed Skating och USA Triathlon.
Här hittar du information om föreläsningen Snabbhetsträning med Mike Young
Vi kommer till er! Utbildning på hemmaplan kan många gånger vara en bra och smidig lösning då man vill att klubbens ledare ska få samma kunskap. Här finns förslag på vad er förening kan anordna för utbildningar.
RF-SISU Smålands idrottskonsulenter hjälper din förening att ta fram förslag på vilka utbildningssatsningar ni kan ha på hemmaplan.
Förslag på utbildningar:
- Akut omhändertagande
- Evenemangsutveckling / Sponsring / Öka intäkterna vid arrangemang
- Från idé till utveckling med projekt
- Föreningskunskap / Styrelseutveckling
- Föräldrautbildning
- HLR-utbildning
- Integration / Inkludering / Jämställd idrott
- Idrottskador och tejpning
- Kost och näringslära
- Ledare för barn
- Ledarutveckling / Unga ledare
- Mens och träning
- Tejpning idrottsskador
- Trygg idrott / Värdegrund
- Träningslära
Till flera av SISU Idrottsutbildarnas och idrottsrörelsens utbildningar ingår digitala kunskapsplattformar, så kallade kunskapswebbar. Du hittar kunskapswebbarna här
- Hitta föreläsning eller utbildning
RF-SISU Småland har ett brett och varierat utbud av utbildningar som stärker din roll - oavsett idrott och oavsett om du är ny inom idrotten eller har lång erfarenhet. Saknar du en utbildning i vårt utbud får du gärna höra av dig till oss. Tveka inte att kontakta våra idrottskonsulenter om du vill ha hjälp att välja rätt utbildning eller att starta en utbildning i föreningen.
RF-SISU Smålands kalender med föreläsningar och utbildningar i datumordning
- Att välja rätt utbildning
Hur väljer vi rätt utbildning? Det enklaste är att ta kontakt med RF-SISU Smålands idrottskonsulent i din kommun. De har koll på vilken utbildning du bör gå och vad vi kan erbjuda dig.
Sidan publicerades: 1 november 2022
Kontakt
Lena Moberg
Administratör
Ansvarsområde: Utbildningar och föreläsningar kring tränar- och ledarskap, träningslära, idrottsskador/HLR, friskvård/hälsa, folkbildningsadministration
Kontakt
Anette Ellefsen
Administratör
Ansvarsområde: Utbildningar och föreläsningar kring föreningskunskap och evenemang, föreläsare