Foto: Mötesförhandlingar under Riksidrottsmötet i Göteborg

Viktiga beslut vid Riksidrottsmötet 2025

Under Riksidrottsmötet fattar stämmorna många beslut. Här har vi summerat de viktigaste.

Sidan uppdaterades: 27 maj 2025

Idrottsrörelsen mot 2035

Idrottsrörelsen vill att svensk idrott ska bli världens bästa. Under Riksidrottsmötet antogs nya strategier mot 2035 – både för idrottsrörelsen och för idrottsrörelsens studieförbund SISU Idrottsutbildarna.

– Vi vill bli världens bästa idrottsrörelse. För att nå dit behöver vi tänka nytt och ompröva saker vi gör idag. Med strategierna Svensk idrott 2035 och SISU Idrottsutbildarna 2035 får vi kraft att förnya idrottsrörelsen, menade Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna från talarstolen på Riksidrottsmötet.

Ett av fyra målområden för Riksidrottsförbundet är stark elitidrott där förutsättningarna för att kunna konkurrera om internationella medaljer betonas. De övriga är bra idrott för alla i förbund och föreningar, hållbara förbund och föreningar (som bland annat innebär att idrottsrörelsen ska minska sin miljö- och klimatpåverkan) samt förbund och föreningar har uthålliga resurser.

Läs mer om Svensk idrott 2035

Taket i det ekonomiska stödet kvar på tio procent

En majoritet av medlemsförbunden röstade för att behålla taket i det ekonomiska stödet på tio procent – vilket innebär att Riksidrottsstyrelsens förslag till höjning av taket avslogs. Den så kallade takregeln är kopplad till stöd till medlemsförbundens centrala verksamhet och påverkar inte stödet till idrottsföreningarna.

Läs mer om det ekonomiska stödet

Krafttag för en trygg idrott

Riksidrottsförbundet genomför flera betydande förändringar för att främja en trygg idrottsmiljö. Bland annat införs ett nytt bestraffningsreglemente, insatser inom uppföljning och utvärdering förstärks och utbildningsinsatser ska öka.

– Vi är fast beslutna att skapa en trygg och välkomnande idrottsmiljö för alla medlemmar. De föreslagna ändringarna är viktiga steg i vårt arbete för att förebygga och hantera oönskade beteenden inom idrottsrörelsen, sa Marie Hedberg, ledamot Riksidrottsstyrelsen.

Läs mer om krafttagen för en trygg idrott

Barn och ungas inflytande stärks

Riksidrottsmötet beslutade att arbeta för att stärka barn och ungas delaktighet och inflytande genom att inkludera unga i befintliga styrelser och maktstrukturer och inrätta ett ungdomsråd. En kulturförändring kommer att krävas att barn och ungas åsikter värdesättas högre än idag och att fler möjligheter skapas för unga att påverka.

Läs mer om barn och ungas ökade inflytande

Svenska Pickleballförbundet ny medlem i SISU Idrottsutbildarna

Svenska Pickleballförbundet valdes in som medlemsförbund i i SISU Idrottsutbildarna. Pickleball är en racketsport som förenar element från tennis, pingis och badminton, att den spelas på en badmintonplan med ett tennisnät, där spelarna använder speciella pickleballracketar och en perforerad plastboll (liknande en innebandyboll). Pickleball introducerades i Sverige 2017, vilket också var startpunkten för Svenska Pickleballförbundet (SPF).

Övriga förbund som sökte medlemskap i Riksidrottsförbundet fick avslag eller avvisades på grund av bristande ansökningshandlingar.

Läs mer om Svenska Pickleballförbundet

Val

Ordförande Anna Iwarsson valdes, enligt valberedningens förslag, till ytterligare en period. Marie Hedberg, från Växjö, omvaldes till ledamot i Riksidrottsstyrelsen.

Läs mer om valen till förtroendeuppdrag

Gotland nästa

Nästa Riksidrottsmöte genomförs på Gotland 2027.

Sidan publicerades: 27 maj 2025

Fakta om Riksidrottsmötet 2025

Riksidrottsmötet, som hålls vartannat år, är det samlade namnet för Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas årsmöten – RF-stämman och SISU-stämman.