Lyckad samverkan bakom Framtidens handbollsförening
Under de senaste två åren har handbollsföreningar runt om i landet arbetat med konceptet ”Framtidens handbollsförening”, ett initiativ som syftar till att stärka och utveckla föreningarnas verksamhet. Föreningarna har fått stöttning av flera olika förbund som har samverkat i processen.
Sidan uppdaterades: 16 december 2024
Bakgrunden till satsningen är att Svenska Handbollförbundet år 2021 gjorde en omorganisering och gick från tretton till fem distrikt.
Förändringen gjordes med syftet att skapa ett mer likvärdigt stöd till handbollsföreningarna.
I samband med detta ville man också skapa en tätare samverkan mellan SF:et (Svenska Handbollförbundet), SDF:en (specialdistriktsidrottsförbunden) och RF-SISU distrikten för att ge handbollsföreningarna det bästa tänkbara stödet.
Bakgrunden till samarbetet grundar sig också i den ”distriktsutredning” som Riksidrottsförbundet genomfört. I den kom man kom fram till att samverkan mellan SF/SDF/IF och RF-SISU distrikten behöver förbättras och utveckla så att man tillsammans kan stötta idrottsföreningarna på bästa sätt - en så kallad samverkansmodell.
Lyckat samarbete i Småland
I Småland är det Lisbeth Johansson, idrottskonsulent på RF-SISU Småland, som tillsammans med Handbollförbundet Syd, har stöttat handbollsföreningar i Småland i arbetet.
– Jag och Camilla Rohlén, från Handbollförbundet Syd, höll tillsammans processer med ett antal handbollsföreningar i Småland. Det är en jättestyrka för föreningarna att både SDF:et och RF-SISU Småland finns på plats samtidigt. Handbollförbundet Syd kan ju specifikt handbollsfrågorna medan vi på RF-SISU Småland är bra på föreningsutveckling generellt. Idrottsföreningarna känner att vi gör detta tillsammans och de ser vilka olika möjligheter till stöttning det finns att få från olika håll.
Många fördelar med samverkan
Mikael Johansson, verksamhetschef på Handbollförbundet Syd, instämmer i att samarbetet har gynnat handbollsföreningarna:
– Det finns mervärden för den enskilde handbollsföreningen att möta de båda stödorganisationerna samtidigt. RF-SISU Småland som har en bred ingång och erbjuder ett generellt utvecklingsstöd och SDF:et som kan ge det mer grenspecifika och handbollsinriktade stödet, säger Mikael och fortsätter:
– Sedan finns det utmaningar när en samverkansmodell ska introduceras och implementeras och som i det här fallet dessutom spänner över flera olika distrikt och län. Den samlade bilden är att det tog för lång tid från beslut tills dess att vi var i gång med arbetet ute i föreningarna. Trots dessa initiala utmaningar har samarbetet på distriktsnivå fungerat mycket bra mellan den enskilde idrottskonsulenten på RF-SISU distrikten och oss på Handbollförbundet Syd.
Framtaget material viktigt i processen
– Genom materialen ”Framtidens handbollsförening” och ”Checklistor i föreningen” har föreningarna fått igång en process och en diskussion för att kunna utvecklas. Föreningarna har även fått tillgång till praktiska verktyg att använda för sitt förändringsarbete och de har givits en chans att diskutera mycket genom att träffarna har varit processinriktade och inkluderande, säger Mikael och Lisbeth fyller i:
– Materialen som har tagits fram är superbra och satsningen på ”Framtidens handbollsförening” och SF-uppdraget som RF-SISU distrikten fått fortsätter ju även under 2025. Utifrån den utvärdering som är gjord så här långt så kommer de berörda föreningarna att kunna fortsätta arbetet framåt på ett bra sätt.
– Vi ser jättepositivt på samarbetet under satsningen, vi har gjort detta tillsammans och det är ett vinnande koncept som vi får arbeta vidare på i framtiden, avslutar Lisbeth Johansson.
Om samverkansmodellen
En av slutsatserna i den distriktsutredning, som Riksidrottsförbundet genomförde, var att den operativa samverkan mellan SF/SDF/IF och RF-SISU distrikten behöver förbättras och utvecklas.
Syftet är att genom samverkan, med utgångspunkt i SF:s strategi, förbättra möjligheterna för SF/SDF och RF-SISU distrikt att, utifrån den idrottsspecifika och den lokala kunskapen, kombinera sina resurser, kompetenser och insatser för att maximera utvecklingen av den enskilda föreningen.
Mål med samverkansmodellen
- Ökad förståelse för varandras roller, uppdrag och resursmöjligheter
- Stärka förtroendet mellan SF och RF-SISU distrikt
- Ge en struktur för ökad dialog mellan SF och RF-SISU distrikt
- Bidra till gemensam bild av nuläge och behov hos föreningarna
Sidan publicerades: 16 december 2024
Vad är Framtidens handbollsförening?
"Framtidens handbollsförening” är tänkt som en inspiration och vägledning till ett enkelt och praktiskt utvecklingsarbete i föreningen. Att utveckla föreningen i riktning mot att bli en ”hel förening” med många olika spelformer av handboll som tryggt vilar på en stark värdegrund, organisation och ett tydligt ledarskap.