Ökade kostnader för barn- och ungdomsidrott oroar

Kostnaden för barns och ungdomars huvudidrott har ökat med 68 procent sedan 2009. Föräldrar uppger att de betalar i genomsnitt 9 400 kronor per år, enligt en av två forskningsrapporter som Riksidrottsförbundet presenterat.

Sidan uppdaterades: 17 januari 2025

Riksidrottsförbundet har undersökt hur föräldrar till barn mellan 7–18 år uppfattar sina totala kostnader för barnens idrottande samt vilka orsaker som ligger bakom kostnaderna. Rapporten "Smakar det så kostar det" visar hur kostnaderna har förändrats inom 12 idrotter mellan 2009–2023 och är framtagen av Krister Hertting, Högskolan i Halmstad och Stefan Wagnsson, Karlstads universitet. Den andra rapporten, "Barn- och ungdomsidrottens prislapp", undersöker orsakerna bakom kostnadsökningarna inom tre idrotter och har genomförts av Ola Segnestam Larsson vid Marie Cederschiöld högskola.

Kostnaden för en huvudidrott har ökat med i genomsnitt 68 procent sedan 2009 och ligger på 9 400 kronor per år, vilket innebär 800 kr/månad. Kostnaden skiljer mycket både inom respektive idrott och mellan idrotterna som studerats. Det är ett spann på 5 000–25 000 kronor per år mellan lägsta och högsta snittkostnaden per idrott.

– Vi vill ha en idrottsrörelse som är öppen för alla. Det är oroväckande att idrottens kostnader ökar i jämförelse med kostnadsutvecklingen i samhället i stort. Vi behöver ta det på största allvar och göra det vi kan för att hålla nere kostnaderna, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Foto: Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Det framgår av rapporterna att medlemsavgifter generellt är låga, men att kostnader för resor och träningsavgifter är högst. Andelen barn som deltar i extra träningar eller individuella träningar har fördubblats sedan 2015. Inom vissa idrotter är utrustning, läger och cuper stora kostnadsposter.

– Att veta nuläget är avgörande för att ta fram de bästa lösningarna framåt. Rapporterna ger oss kunskap om vad det är som kostar, vilket är viktigt för att veta hur vi ska kunna motverka utvecklingen. Idrottsrörelsen ska vara öppen för alla, säger Anna Iwarsson.

Kostnaderna i Småland speglar den nationella ökningen

För RF-SISU Småland är det viktigt att alla barn och unga har möjlighet att delta i idrott, oavsett ekonomiska förutsättningar. Höga kostnader är ett problem för de kan fungera exkluderande i hela landet.

– Rapporterna ger kunskap nuläget och vi ser gärna att Smålands idrottsföreningar samverkar med oss på RF-SISU Småland så att vi tillsammans kan jobba för att hålla nere kostnaderna och verka för en inkluderande och hållbar idrottsrörelse, kommenterar distriktsidrottschef Rickard Strandberg.

Rapporterna finns att läsa här

Smakar det så kostar det. Om föräldrars kostnader för barnens idrott (pdf)

Författare: Krister Hertting, docent i pedagogik, lektor vid Högskolan i Halmstad och
Stefan Wagnsson, docent i idrottsvetenskap, lektor vid Karlstads universitet

Barn- och ungdomsidrottens prislapp: Vem bär ansvaret? (pdf)
En studie av ansvaret för kostnadsutvecklingen för barn och ungdomar att idrotta i förening 2009 till 2023

Författare: Ola Segnestam Larsson, docent i företagsekonomi, lektor vid Marie Cederschiöld högskola

Sidan publicerades: 12 december 2024

Kontakt

Elin Hornbrink

Idrottskonsulent

036-34 54 38

Ansvarsområde: Idrottsföreningar i Tranås kommun samt frågor som rör barn- och ungdomsidrott och projektstöd IF barn- och ungdomsidrott i Småland.