Smålands Orienteringsförbund utvecklar verksamheten med folkbildning som metod

Vi träffade Magnus Svensson som är konsulent på Smålands Orienteringsförbund för att prata folkbildning och se hur ett idrottsförbund kan arbeta med det.
– Folkbildningen är A och O för vår utveckling och vår samverkan med RF-SISU Småland är väldigt värdefull, säger Magnus.

Sidan uppdaterades: 14 oktober 2024

Att vara med i en idrottsförening eller ett idrottsförbund är så mycket mer än bara idrott. Vi inom idrotten är väldigt stolta över all den folkbildning som sker varje dag ute i klubbstugorna, idrottshallarna och på idrottsplatserna runt om i Småland.

Folkbildningen stärker och utvecklar demokratin och ger kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.

Smålands Orienteringsförbund har insett fördelarna med att utveckla sin verksamhet med folkbildningen som metod.

– Inom förbundet har vi olika träffar och utvecklingsarbete som vi redovisar in till RF-SISU Småland som lärgrupper. Lärgruppstimmarna blir till resurser och leder till att RF-SISU Småland kan ta kostnader för till exempel utbildningsmaterial, lokalhyra, logi och kost, berättar Magnus.

– Just nu jobbar till exempel vår motionskommitté med ett projekt kring orientering för funktionsnedsatta, så där jobbar vi också i lärgrupper.

Uppmuntrar sina föreningar att arbeta med folkbildning

Magnus menar att folkbildning är A och O för idrotten och att det är den som bidrar till att idrottsföreningen kan finnas och växa.

– Det är viktigt att vi som idrottsförbund implementerar arbetet i idrottsföreningarna och uppmuntrar dem att rapportera in till RF-SISU Småland. Nu sker ju mycket digitalt via en app i telefonen så jag tycker det är smidigt. Det går att förbereda mycket och sedan är det bara att kryssa i och skicka in.

– Vi rekommenderar RF-SISU Småland till våra orienteringsföreningar och vid till exempel zonträffar är vi där tillsammans med RF-SISU Småland och trycker på i frågan.

Samverkan och stöttning från RF-SISU Småland

Smålands Orienteringsförbund samarbetar och får stöttning av RF-SISU Småland via en idrottskonsulent som är idrottsförbundets kontakt. Här sker dialog kring folkbildning och vad idrottsförbundets ska satsa på framåt.

– Det är värdefullt att få stöd av RF-SISU Småland i olika frågor och samarbetet med Mikael Fagerström har fungerat jättebra. Vi har bland annat gjort en utbildningsplan som beskriver vad som ska göras framåt.

Nu byter förbundet kontaktperson till Maria Hill, idrottskonsulent på RF-SISU Småland, och hon ser fram emot samarbetet.

– Som jag ser det är folkbildningen en metod för att nå utveckling. Tillsammans tittar vi på vad idrottsförbundet vill utveckla och sedan kopplar vi på folkbildningen som metod för detta.

– Utbildningsplanen som vi gör tillsammans är också viktig i att driva arbetet framåt och få överblick över folkbildningsarbetet, säger Maria.

Här kan du läsa mer på vår hemsida om hur RF-SISU Småland kan stötta ert idrottsförbund

Här kan du läsa mer på vår hemsida om hur ert förbund kan jobba mer folkbildning

  • Folkbildning är en form av lärande där deltagarna själva bestämmer vad de vill lära och veta mer om. I folkbildningen är mötet mellan människor och att lära av varandra genom samtal det viktigaste.
  • Med hjälp av RF-SISU Smålands idrottskonsulent kan din idrottsförening eller ditt idrottsförbund skapa en utbildningsplan utifrån folkbildningens metoder och möjligheter, anpassad efter just er verksamhet.
  • När ni vill genomföra folkbildningsaktiviteter tillsammans med RF-SISU Småland finns det ett antal olika sätt att göra det på. Vi kallar det för verksamhetsformer. Det är dessa som vi och ni kan få statligt stöd för. Stöd som innebär ökade möjligheter till fortsatt utveckling. Följande fem verksamhetsformer ingår: lärgrupp, kurs, processarbete, föreläsning och kulturarrangemang.
  • För genomförandet av en lärgrupp som sker i en förening eller ett förbund kan till exempel RF-SISU Småland genom folkbildningsanslaget bidra med visst stöd. Det kan handla om att ta kostnader för utbildningsmaterial, hyrd lokal, studiebesök, expertmedverkan med mera. Redovisning av folkbildningsverksamhet sker i Idrottonline.

Sidan publicerades: 14 oktober 2024

Därför ska du gå med i en lärgrupp

Gemenskapen - du får chans att träffas, lära av och med varandra, samtala och lyssna.

Demokratin - allas röst har samma värde. Du får chans att komma till tals och påverka din förenings verksamhet.

Utvecklingen - du utvecklas och innehållet anpassas efter ditt behov och din vilja.