Föreningskunskap framgångsfaktorer för idrottsföreningen

Peo Andersson har haft de flesta rollerna i sin förening Ryssby IF, strax utanför Ljungby. Tidigare ungdoms- och seniorspelare, domare, förälder, ledare, tränare, styrelseledamot och nu har han blivit kassör. En sann eldsjäl och föreningsmänniska.

Sidan uppdaterades: 24 april 2024

I Ryssby IF spelar man fotboll. Föreningen bildades 1932 och har i dag både herr- och damlag i seriespel, liksom flera pojklag och flicklag. Och fotbollsskola.

Eldsjälen Peo Andersson delar gärna med sig av sina mångåriga erfarenheter i föreningen och betonar särskilt betydelsen av föreningskunskap och ideellt engagemang. Från sina tidiga år som ungdomsspelare till sin nuvarande roll som kassör har Peo engagerat sig i olika aspekter av föreningslivet.

– Jag har ju varit aktiv sedan jag började spela fotboll i Ryssby IF och det var ju i tidig ålder. Sen när det aktiva inte längre var aktuellt då blev det att man gick in på ledarbanan och nu har jag hamnat i styrelsen, berättar Peo.

Han lyfter fram gemenskapen och samhörigheten inom föreningslivet och betonar vikten av att förstå föreningens dynamik för att kunna bidra på bästa sätt.

– Det individuella har inte lockat utan det är ju det här med lagspel, och vinna och förlora tillsammans som man har fått uppleva och lära sig. Det vill man fortsätta med, jag vill ha dom kopplingarna även nu och tillhörigheten till en förening, förklarar Peo.

Värdet av föreningskunskap och ideellt engagemang

Peo delar också med sig av sina insikter om föreningskunskapens värde och berättar hur det har påverkat hans egna erfarenheter och insikter om föreningslivet.

– Föreningskunskap är jätteviktigt. Det ser och märker jag på hur somlig resonerar. Det finns många som saknar föreningsbakgrund, och när man sen kommer i kontakt med en ideell förening vet man inte hur det fungerar, berättar Peo.

Han berättar vidare att det är jätteviktigt att satsa på att utbilda, inspirera och förklara för medlemmar eller de som vill gå med i en förening, hur det fungerar.

Peo föklarar att det är viktigt att man vet hur en förening fungerar. Han poängterar att det är en demokrati där alla i föreningen tillsammans sätter upp det regelverk som passar för att saker ska fungera. Han berättar även att han har haft mycket nytta av att han gått med i en förening.

– Det är oehört mycket saker som man kan använda sig av. Ibland träffar jag en del människor som inte har någon tidigare erfarenhet av föreningslivet och då märker man det direkt. Det händer att människor som inte tidigare har varit med i någon förening söker sig till vår förening och då är det viktigt att tala om att ingen är större än föreningen.

Vidare berättar Peo att det är en förmån att har varit med i föreningslivet så länge.

– Jag har ju inte bara varit medlem utan jag har varit aktiv sedan barnsben. Och då är det en oehörd fördel för mig att jag hela tiden har varit i föreningslivet. Det är ju inte alla som har den förmånen.

Uppskattat stöd av RF-SISU Småland

Peo anser att RF-SISU Småland har varit ett viktigt stöd för Ryssby IF genom åren, och att han uppskattar de utbildningar han har kunnat ta del av. Genom att delta i RF-SISU:s utbildningar har Peo och andra medlemmar i föreningen fått möjlighet att utveckla sina kunskaper och bredda sina perspektiv.

– RF-SISU har varit ett stöd för oss och så har det alltid varit. Vi har arbetat tillsammans med RF-SISU Småland i många år och de har även hjälpt till vid evenemang och att ta in föreläsare. Men också med mycket annat..

Peo har helt rätt. Genom att erbjuda kunskap, verktyg och stöd hjälper RF-SISU Småland föreningar att skapa en inkluderande idrottsmiljö där alla kan trivas och utvecklas. Som i Ryssby IF, en av Smålands 1700 idrottsföreningar.

Sidan publicerades: 24 april 2024

Fakta om Ryssby IF

Bildad: 1932

Antal medlemmar: ca 300

Antal aktiva: ca 230

Idrottsplats: Lunnavallen

Hemsida: Ryssby IF

Utbildningar

På RF-SISU Småland erbjuder vi ett brett utbud av utbildningar för såväl tränare som föreningsledare men också för föräldrar och aktiva idrottsutövare.