Samverkan är givande. På lilla bilden från vänster: Göran Gustafsson (Domsands Båtsällskap), Fredrik Meyer och Peter Sandén (Gränna Båtklubb), Ralf Lilja och Anders Jarl (Jönköpings Segelsällskap)

Medvind för seglingssporten i södra Vättern

Mitt i vintern lockades hundra medlemmar från tre seglingsklubbar i Jönköping för att lyssna på äventyraren Pia Lobry, som bland annat seglat solo över Atlanten. Men lika mycket för att träffas och diskutera årets verksamheter.

Sidan uppdaterades: 7 februari 2024

Vad får en människa till att sätta sig i en pytteliten segelbåt för att ta sig ensam över Atlanten? Äventyraren Pia Lobry berättade om glädje, faror, utmaningar och vedermödor under Transatlantic Race/MiniTransat, en tävling mellan Fort Boyard i västra Frankrike och Salvador de Bahia på Brasiliens ostkust. Under en dryg timme förfasades och imponerades åhörarna av Pias mycket fängslande berättelse, ensam i en 6,5 m lång båt under drygt 30 dygn.

Foto: Hundra deltagare från tre seglingskubbar samlade för att lyssna
på äventyraren Pia Lobry och diskutera säsongens verksamheter.

Hundra deltagare från tre seglingskubbar samlade för att lyssna på äventyraren Pia Lobry och diskutera säsongens verksamheter.

Även om Vättern understundom kan vara besvärlig för båtfolket är det knappast strapatser som Pias som lockar medlemmar till de tre seglingsklubbarna i Jönköpings kommun. Initiativet till en ”riktig seglarkväll” kom från Jönköping Segelsällskap (JSS) berättar Ralf Lilja.

– Vi ville förgylla vintermörkret, men framför allt är det kul att jobba ihop med båtklubbarna. Vi gör mer och mer tillsammans.

Ett exempel på samarbete är Södra Vättern Regatta i september – kappseglingar på Vättern utanför Huskvarna, med internationella och nationella deltagare som tävlar i fyra olika klasser.

– 26 båtar räknar vi med i år, vilket är en fördubbling från premiäråret 2023, fortsätter Ralf Lilja med stöd av Göran Gustafsson från Domsands Båtsällskap.

Bland övriga aktiviteter den kommande seglingssäsongen är prova-på-seglingar för skolungdomar, där JSS Ungdom har målsättningen att låta tusen unga testa på segling! Tusen!

RF-SISU Smålands idrottskonsulent Kim Lagerkvist tycker seglingsklubbarnas samarbete är intressant.

– Att olika föreningar samverkar på detta sätt är väldigt bra. Man sprider utbildning, information angående vad som händer i de olika föreningar, samt att man delar på kostnader. Att man inte måste vara medlem i aktuell klubb för att vara med på en aktivitet som de andra föreningarna genomför är toppenbra. Trösklarna in i seglingssporten blir mindre. Klubbarna genomför även träning, läger och tävlingar tillsammans och det ser jag som ett föredöme inom idrotten i Jönköping.

Seglingsklubbarna har tveklöst vind i samarbetsseglen. Låt oss hoppas på fortsatt goda vindförhållanden på Vättern framöver.

Hur det gick för Pia Lobry? Jo, hon blev första skandinav någonsin att kappsegla solo över Atlanten och blev bästa kvinna i tävlingen.

Sidan publicerades: 6 februari 2024

Segling i Södra Vätterbygden

I Jönköpings kommun finns tre klubbar.

Jönköpings Segelsällskap

1 100 medlemmar

Gränna Båtklubb

260 medlemmar

Domnsands Båtsällskap

700 medlemmar

650 unga testade segling på Vättern

I samband med skolstarten i augusti 2023 bjöd Jönköpings Segelsällskap in skolelever i Jönköpings kommun för att testa på segling. Under fyra dagar fick 650 (!) ungdomar testa att segla på Vättern.

Inbjudan till Seglarkväll