Mångfalden berikar IFK Oskarshamn

IFK Oskarshamn hade kort om spelare till sitt flicklag. Då kom föräldern Kristoffer Malm på en idé för att locka fler, och skapa mångfald i föreningen. I dag är det just mångfalden som utgör grunden i laget.

Sidan uppdaterades: 25 januari 2024

Kristoffer Malm har en dotter som spelar fotboll i IFK Oskarshamn F13/14. När laget för ett drygt år sedan bara bestod av nio spelare riskerades det att splittras. Då kom Kristoffer på en idé. När han en dag åkte förbi ett bostadsområde i närheten av fotbollsplanerna och såg barn spela fotboll på asfalten mellan husen funderade han på hur han skulle kunna få dem att börja spela fotboll i föreningsregi i stället. Han visste sedan innan att flera av barnen och ungdomarna i området var nyanlända till Sverige, och att få av dem tillhörde någon förening.

Han kontaktade Albin Borg, idrottskonsulent på RF-SISU Småland, som hjälpte till att starta en satsning för att inkludera fler barn och unga i föreningsdriven idrott. Under sommaren 2022 bjöd IFK Oskarshamn in till en fotbollsskola som ett första steg i satsningen. Med hjälp av två vänner med rötter i Somalia och Syrien kunde han få ovärdelig stöttning och hjälp med att nå ut till barn, unga och föräldrar i området. Med projektstöd från RF-SISU Småland kunde material, som benskydd och skor, köpas in och fotbollar kunde delas ut till var och en som deltog på fotbollsskolan. När fotbollsskolan väl var genomförd kunde de snabbt se resultat. Kristoffer, Albin och IFK Oskarshamn lyckades med målet, att locka fler tjejer som ville spela fotboll i föreningen.

30 tjejer och åtta olika nationaliteter i samma lag

I laget finns numera åtta olika nationaliteter. Alla kan inte flytande svenska. Några är födda och uppvuxna i Sverige, andra har kommit hit för ett par år sedan och vissa är nyanlända. Något som medför språkbarriärer. Hur löser man det? En av tränarna för laget är Jeanette Sääf, som berättar om kommunikationen inom laget.

– Vi visar övningar med kroppen och vi pekar. Men tjejerna ska ha mer beröm än oss tränare, de är otroligt duktiga. De hjälper varandra och på något magisk sätt löser de situationerna, gång på gång.

Tjejerna ska ha stort beröm för deras agerande och välkomnade, berättar Jeanette. Deras otroliga öppenhet och hjälpsamhet, trots deras unga ålder, har utvecklat de nya spelarna.

– De som inte pratat svenska innan har blivit jätteduktiga på språket och lär sig mer och mer hela tiden. Det är fantastiskt att se.

I dag består laget av närmare 30 fotbollsspelande tjejer i åldrarna 10–12 år. När laget hade spelat ihop ett tag reagerade bland andra Jeanette och Kristoffer på att alla inte hade samma möjligheter och förutsättningar till bra träningskläder. Det banade vägen för en samverkan mellan religionsgränserna.

Foto: Kristoffer Malm, förälder, och Jeanette Sääf, tränare.

Foto: Kristoffer Malm, förälder, och Jeanette Sääf, tränare.

Unikt idrottsligt samarbete mellan religionsgränserna

I slutet av sommaren 2023 kontaktade Kristoffer Svenska kyrkan, Oskarshamns kristna råd och Mångkulturella föreningen i Oskarshamn, för att ställa frågan om de ville vara med och stötta. Redan vid första kontakt fanns ingen tvekan, alla ville vara med och bidra till laget som består av många olika nationaliteter.

– Vi möttes alla i viljan av att göra världen lite bättre genom att skapa ett positivt sammanhang för de här tjejerna.

Tjejerna, som spelat tillsammans i över ett och ett halvt år, gör det numera i likadana träningskläder, tack vare hjälpen från samverkande aktörer som bidrog med stöd till att köpa in kläder. En sådan, till synes enkel sak, gjorde mycket för tjejerna som blev otroligt peppade på att få träna i likadana kläder.

Kristoffer menar att de samverkande aktörerna, tillsammans med föräldrar och tränare alla har samma mål med satsningen - att barn ska ha möjlighet att vara inkluerade i en trygg vardagsmiljö.

– Jag ser mycket från föräldraperspektivet från sidan av planen. Det blir tydligt att alla vi som står där, vi vill det bästa för våra barn. Det spelar ingen roll var man kommer ifrån eller vad man tror på eller inte, utan vi vill ha en schysst vardag för barnen.

Men det är inte bara barnen som får en trygg och schysst vardag. För Jeanette personligen har det senaste året gett henne mycket.

– Utan laget vet jag inte vad jag hade gjort. Jag gör deras dag bättre och ger dem hälsa, kompisar och möjlighet att utvecklas. Men tjejerna ger mig mer än de själva tror.

Foto: Några av tjejerna i IFK Oskarshamn som funnit vänskap genom fotbollen.

Sidan publicerades: 24 januari 2024

Det här är idrottens inkludering och mångfald

I Småland har idrottsföreningar under lång tid engagerat sig för att erbjuda träning och sammanhang till nyanlända personer. En ökad inkludering leder till att både den småländska idrottsrörelse och samhället utvecklas till det bättre.

Många idrottsföreningar i Småland har utvecklat eller startat ny verksamhet för att välkomna asylsökande och nyanlända barn, ungdomar och vuxna. Effekten har ofta varit ett starkare och mer levande föreningsliv samtidigt som det har en stor betydelse för alla individer.