Seniorgård i klubbstugan hos Furuby IF

Ungdomsgårdar finns det många av. Men seniorgårdar sägs vara mer lätträknade. I Furuby strax utanför Växjö har fotbollsföreningen Furuby IF nyligen startat upp en seniorgård för att få äldre i rörelse. Förhoppningen är att fler föreningar gör detsamma.

Sidan uppdaterades: 19 oktober 2023

Thomas Klüft är ordförande i Furuby IF och initiativtagare till seniorgården. I klubblokalen på Furuvallen bjuder föreningen varje fredag mellan 13 och 16.30 in till en mötesplats för seniorer från 65 år och uppåt. Syftet med seniorgården är att skapa en plats för de äldre dit de kan komma för att ha trevligt, men också för att röra på sig. På fredagarna erbjuds rörliga aktiviteter som promenader, sittgympa och öppet gym. Men också föreläsningar och underhållning. För Thomas handlar inte hälsa bara om rörelseaktiviteter.

– Hälsa är så mycket mer än rörelse utan handlar även om att vilja utvecklas. Bara för att man är pensionär vill man inte sluta lära sig nya saker.

– Vi inom idrottsrörelsen har ett ansvar jämtemot medborgarna. Vi kan inte bara ta hand om barnen utan vi måste ta hand om deras mor- och farföräldrar också.

Furuby IF har beviljats Projektstöd Idrott +65 för att starta upp och genomföra seniorgården. Stödet har gått till att köpa in träningsmaterial till klubbhuset men även till att ta in föreläsare som talat kring viktiga ämnen. Stöd har de även fått från annat håll där olika lokala aktörer hjälpt till med bland annat undervisning och underhållning.

Foto: Ett tjugotal personer har samlats på invigningen av seniorgården för att umgås och träna.

Seniorgården erbjuder

  • Mötesplats för 65 år och äldre
  • Fika
  • Träning utifrån eget ansvar
  • Spel
  • Föreläsningar
  • Underhållning från lokala förmågor

Vill skapa samarbete med andra föreningar

Mellan 15 till 35 personer besöker seniorgården varje fredag. Sedan starten i mars tillkommer det nya människor hela tiden som hört gott om seniorgården, säger Thomas, och berättar att folk utanför Furuby har fått nys om konceptet. Ju fler som får upp ögonen för seniorgården, desto bättre, menar han.

Målet är att konceptet ska spridas till fler föreningar som vill ta efter vad han kallar ”Furubymodellen”. Modellen innehåller grunderna för hur man kan starta en seniorgård i sin förening.

– Furubymodellen handlar om att ge rubbet till andra föreningar. Vi åker ut och berättar hur vi gjort när vi har startat upp seniorgården och ger föreningarna ett färdigt koncept, berättar Thomas.

Thomas har lång erfarenhet inom idrottsvärlden som bland annat sportjournalist, tränare och sportchef. Dessutom har han arbetat i skolans värld under många år. Han försöker kombinera sina erfarenheter på bästa sätt för att skapa en så bra mötesplats som möjligt. Om andra föreningar är intresserade av konceptet kommer han själv erbjuda sitt stöd och åka ut till dem för att föreläsa.

– Jag brinner verkligen för det här och för att det ska lyckas. Mitt mål är att 300 föreningar startar upp seniorgårdar runt om i landet med hjälp av Furubymodellen, avslutar Thomas.

Foto: Invigning av seniorgården på Furuvallen.

Sidan publicerades: 26 juni 2023

Är er förening intresserad av att starta en seniorgård?

Furuby IF vill dela med sig av sina erfarenheter och av sitt koncept ”Furubymodellen”. Föreningen hoppas träffa andra föreningar för att diskutera samarbete. Målet är att fler föreningar ska erbjuda seniorgårdar.