Nytt stöd ska locka äldre till idrottsrörelsen

Nu kan idrottsföreningar söka ett helt nytt stöd från Riksidrottsförbundet. Målsättningen: att sätta fler äldre i rörelse.
­– Idrottsrörelsen har mycket att vinna, säger
Aila Ibanez Mengüc, sakansvarig 65+ på Riksidrottsförbundet.

Sidan uppdaterades: 15 mars 2023

Mellan den 15 mars och den 30 april går det att söka ett nytt stöd som ska hjälpa föreningarna att nå fler äldre.

– Det här är ett engångsstöd på 3000 kronor, men om föreningen ansöker kan det vara starten för en långsiktig satsning på äldre, säger Aila Mengüc och fortsätter:

– Det handlar inte bara om pengen. Fram till 2025 kommer de här föreningarna ha möjlighet att fortsätta utveckla föreningsverksamheten med äldre och då på olika sätt få stöd från idrottsförbunden och RF-SISU distrikt.

Målet från Riksidrottsförbundet är att nå 3000 föreningar som antingen vill växla upp eller starta en satsning. Totalt delas nio miljoner kronor ut.

– Idrottsrörelsen har mycket att vinna på att nå fler äldre. I forskning beskrivs de som ovärderliga för föreningarna. Dessutom vet vi att idrottsrörelsen kan göra stor skillnad för pensionärer som får ett socialt sammanhang och såklart många hälsofördelar, säger Aila Mengüc.

Habo Judoklubb strax utanför Jönköping driver idrott för äldre. Kolla in videon från när RF-SISU Småland besökte dem under hösten 2022.

Sidan publicerades: 15 mars 2023

Fler äldre i rörelse

Syftet med stödet är att ge idrottsföreningar som bedriver eller önskar bedriva verksamhet för åldern 65 år eller äldre förutsättningar att utveckla den verksamheten. Stödet syftar även till att identifiera idrottsföreningar som vill utveckla verksamheten och att identifiera vilka utvecklingsbehov som finns för att fler äldre regelbundet ska kunna delta i idrottsföreningars idrottsaktiviteter.