Tre män ler mot kameran framför Älmhults GK:s klubbstuga. 

Solceller och robotgräsklippare för en hållbar framtid på Älmhults Golfklubb

Älmhults Golfklubb installerade tidigare i år solceller på klubbhuset vilket har gjort att de har minskat sina elkostnader rejält. Nu ser de ljust på framtiden, med fler hållbara installationer på ingång.

Sidan uppdaterades: 19 januari 2023

Anders Svensson sitter i styrelsen i golfklubben och berättar mer om hur beslutet kring solceller togs.

– Miljöfrågor driver mig privat och jag har bra koll på solceller och dess effekter. När jag tog upp idéen på ett styrelsemöte fick jag enbart god respons från resten av gänget, berättar han.

Anders hade själv räknat och sett vilka positiva effekter det skulle ge golfklubben miljömässigt och ekonomiskt om solceller installerades. Och i april satt solcellerna uppe på klubbområdets största tak. Dan Blixt är kanslist på Älmhults Golfklubb och har bara positiva saker att säga om den nya energikällan.

– Solcellerna har sedan starten producerat mer el än förväntat vilket gjort att vi kunnat sälja vidare det som vi inte har förbrukat. I snitt har det handlat om cirka 2400 kilowatt per månad under sommaren. Sedan april till november har vi redan sparat cirka 14 000 kronor på våra elräkningar och sålt vidare el för cirka 28 000 kronor, berättar Dan.

När de jämför toppmånaden augusti 2021 med 2022 märker de en markant skillnad,
2021 betalades 1900 kronor för elen på det berörda abonnemanget medan 2022 gav ett överskott på 7000.

90 procent finansierat av Jordbruksverket

Kostnaden för installationen beräknades först återbetald efter cirka åtta år, men faktum är att solcellerna redan nu är helt betalda. När allt stod klart i april hade Jordbruksverket gått in och täckt 90 procent av kostnaderna med EU-pengar, efter handläggning på Länsstyrelsen. Utfallet gjorde att de kunde tacka nej till anläggningsstöd från RF-SISU Småland. Det är sällan föreningar behöver neka stöd, men Dan är snabb att påpeka att stödet de fått i form av stöttning och hjälp från deras idrottskonsulent har betytt mycket.

– Utan Jonas på RF-SISU Småland hade vi aldrig fått vetskap om att vi kunde söka bidrag via Länsstyrelsen, så vi har honom att tacka för mycket, både för tipset men även för allt stöd genom hela processen, avslutar Dan.

Långsiktigt arbete

Både Dan och Anders är medvetna om att det inte är alla föreningar som har möjlighet till ett så stort bidrag som de har fått, och att det handlar om mycket pengar om man beslutar sig för att installera solceller.

– Det är klart att det kostar att installera solceller, men vi måste se långsiktigt. Varje år framöver under kommer vi minska våra elkostnader med 35 000 - 45 000 kr, säger Dan.

Och redan nu är de i gång med nästa hållbara satsning, nämligen två robotgräsklippare som ska klippa gräset på delar av deras golfbana. Robotgräsklipparna kommer göra att Älmhults Golfklubb sparar ännu mer pengar i framtiden och kommer innebära att de årligen sparar 1 500 liter diesel.

– Klippningen av våra golfbanor i dag kräver många timmars arbete, och så tillkommer självklart även kostnaden för ett klippaggregat och traktor. Nu kan vi i stället ha två robotgräsklippare som till stora delar sköter sig själva och jobbar alla dagar i veckan i upp till 14 timmar per dag. Det genererar i lägre driftskostnad, enklare underhåll samtidigt som vi dessutom minskar dieselförbrukningen, säger Dan.

– Det ser vi alla fram emot!

Sidan publicerades: 19 januari 2023

Reportageserien #idrottenspararenergi

De höjda energikostnaderna skapar oro bland privatpersoner och verksamheter i Sverige, och så även inom idrottsrörelsen.

Vi på RF-SISU Småland gör vad vi kan för att stötta idrottsföreningarna runt om i våra län. Under vintern kommer vi göra nedslag i ett antal idrottsföreningar som gjort kreativa och hållbara förändringar för att sänka energikostnaderna. Vi vill med reportageserien #idrottenspararenergi lyfta goda exempel från Småland som kan hjälpa och inspirera andra inom idrottsrörelsen.

Läs mer om energi- och elprisernas påverkan på idrottsrörelsen här. Pdf, 220 kB.

Har er förening något bra tips?

Har er förening gjort stora eller små förändringar för att klara av de höjda el- och energipriserna? Är det något ni vill dela med er av? Tveka inte att höra av er!