Annika Holmqvist, Mishaal Saaro och Jonas Knutsson står framför Fenixgården i Älmhult. 

Samverkan blev framgångsfaktorn för Fenix Fritidsgård i Älmhult

Sedan en tid tillbaka har fritidsgården Fenix i Älmhult inlett en samverkan med RF-SISU Småland och fyra idrottsföreningar i Älmhults kommun. Syftet är skapa en mötesplats för ungdomar och få fler att hitta till idrottsrörelsen.

Sidan uppdaterades: 2 januari 2023

Sedan våren 2022 har samarbetet pågått mellan sex aktörer: Fenix fritidsgård, RF-SISU Småland, Eneryda Volley, Älmhult Beasts basketball Club, Älmhults IBK och Kurd Älmhult FF. Målet är att skapa en mötesplats för alla ungdomar i Älmhult, men kanske främst för de som på olika sätt hamnat snett eller inte kommit in i det svenska samhället. Sedan är förhoppningen att få in dem i idrottsvärlden.

– Fritidsgården vill i framtiden även vara de som fångar upp barn som av olika anledningar inte kan eller vill fortsätta satsa på sina idrotter. I stället kanske de vill hålla på med en idrott för skojs skull, utan högre krav, och det är där vi kommer in i bilden, berättar fritidschefen Annika Holmqvist.

Varje fredag mellan 18.00-22.00 håller Fenixhallen i Älmhult öppen. Då är personal från fritidsgården tillsammans med ledare från en av de fyra föreningarna på plats. Dit kommer barn och ungdomar för att under fyra timmar testa på olika bollaktiviteter. Fotboll är en stående aktivitet varje fredag, men eftersom det finns ledare från andra idrotter på plats har deltagarna även fått testa på basket, innebandy och volleyboll. Till invigningen i våras kom mellan 60 och 70 ungdomar som ville medverka. Sedan har snittet legat på 20 till 25 deltagare varje fredag, något som Annika tycker är fantastiskt. Hon tror det beror på att alla kan vara med.

– Det som är så bra är att oavsett vilka förkunskaper man har så får man vara med. Vill man inte vara med och spela kan man i stället göra annat på plats, till exempel behövs det alltid någon som sköter klockan och någon som spelar musik. Vi försöker skapa en enklare väg in i gemenskapen och föreningslivet – vare sig du vill spela eller engagera dig på annat håll.

Två av föreningarna som är med i projektet är Eneryda volleybollklubb och Älmhult Beasts basketball Club. För dem var det ingen tvekan om att de skulle vara med i satsningen när RF-SISU Smålands idrottskonsulent Jonas Knutsson hörde av sig. Föreningarna ingick i ett inkluderingsarbete tillsammans med Älmhults kommun redan under flyktingströmmen 2015. Kommunen fångade upp ungdomarna direkt från skolan och gav dem möjligheten att prova på olika idrotter under eftermiddagarna.

– Varför volleybollen och basketen är två av fyra föreningar som är med i detta är för att de är otroligt anpassningsbara för att det ska fungera för så många människor som möjligt. Det har dessutom varit med i ett liknande projekt innan, säger Jonas.

Både basket och volleyboll har sedan länge arbetat för att inkludera så många som möjligt i idrotterna. Volleybollen använder sig av en utbildningsstege där de allra yngsta från tre år börjar med Volleybompa med lek för att sedan anpassa spelet efter nivån. Även basketen har sin variant, Easy basket, som syftar till enklare regler genom bland annat lägre basketkorgar för att alla ska kunna vara med, oavsett förutsättningar.

Boo Johansson och Mia Thunqvist framför Aktivitetshuset i Älmhult. 

Foto: Boo Johansson och Mia Thunqvist framför Aktivitetshuset i Älmhult.

Boo Johansson från Eneryda volley och Mia Thunqvist från Älmhult Beasts Basketball Club berättar båda att de fått fint mottagande de gånger de varit på Fenixhallen och att entusiasmen varit stor bland deltagarna. Båda vittnar om att de har fått nya medlemmar till respektive klubb från Fenixhallen. De belyser även vilken nytta det gör för ungdomarna, men också vikten av att träffa andra föreningar.

– Vi får inte bara åka ut och visa upp vår förening och träffa ungdomar, utan vi skapar även en länk mellan föreningarna och kan utbyta erfarenheter med varandra, säger Boo.

Fritidsledaren Mishaal Saaro menar att den samverkan som byggts upp mellan aktörerna är oerhört viktig för ungdomarna.

– Det finns så många som vill testa på olika idrotter men inte vågar höra av sig till föreningarna för att de tror att det är en hög kravbild. Vill man till exempel börja i innebandy är det här en perfekt plats för att testa på idrotten. När föreningarna är plats ser de till att ta kontakt med deltagarna och skapar direkt en bro till idrotten. Det gör inte tröskeln till idrottsvärlden så stor.

Fenix fritidsgård är ett långsiktigt arbete som kommer att ta tid, men de är redan är en bit på vägen.

– Det här är det förebyggande arbete som inte går att mäta. Vi måste hålla i och hålla ut samt se till att vi finns där för ungdomarna varje fredagskväll. Kan vi få en person som kommer in i idrottsrörelsen har vi lyckats, säger Annika.

Och med tanke på att föreningarna fått in nya medlemmar går det redan att säga att de har lyckats med satsningen.

Sidan publicerades: 6 oktober 2022