Sämre tillgång till idrottsanläggningar i nybyggda områden

Nybyggda stadsdelar har sämre tillgång till idrottsanläggningar jämfört med äldre områden. Det visar en rapport som Riksidrottsförbundet presenterar idag.

Sidan uppdaterades: 11 mars 2025

I bostadsområden som är byggda mellan 2001 och 2020 är tillgången till fotbollsplaner, idrottshallar och gymnastiksalar sämre än i äldre områden. Det innebär att boende i nyare bostadsområden har längre väg att ta sig till närmaste idrottsanläggning.

Forskning visar, att det finns ett tydligt samband mellan närhet till idrottsanläggningar och barns fysiska aktivitet. Barns deltagande i idrottsverksamhet riskerar att försvåras av de hinder som byggts in i moderna bostadsområden. Det är anmärkningsvärt att den kunskap som finns inte har getts större utrymme i utformningen av nya områden, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet presenterar idag en rapport där tillgången till olika typer av idrottsanläggningar jämförs mellan områden som är byggda under olika tidsperioder. Utöver att nybyggda områden har sämre tillgång till idrottsytor framkommer även att jämfört med områden byggda på 60- och 70-talet är besökstrycket högre på de idrottsytor som finns. Fler behöver helt enkelt samsas om samma yta.

En grundläggande förutsättning för ett starkt föreningsliv är att idrottsföreningar har en pålitlig tillgång till platser för idrott. Idag är det brist på planer, hallar och andra idrottsanläggningar- och miljöer. Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022 visar att en av fyra föreningar upplever en brist på tider eller plats för sin verksamhet.

Störst är problemet i större och/eller växande städer.

LB07 är en av de fotbollsföreningar i Malmö som länge har kämpat med bristen på idrottsanläggningar. Klubbchefen Sebastian Jonsson ser en stor utmaning i den växande kön av barn som vill spela fotboll. För närvarande väntar mellan 300 och 400 barn på en plats i föreningen, och den siffran förväntas öka i takt med Malmös befolkningstillväxt.

Tillgången på anläggningar är begränsad i vårt upptagningsområde på grund av den stora inflyttningen. Inflyttningen sker eftersom det byggs väldigt många nya bostäder i området. Tyvärr hänger inte byggandet av idrottsanläggningar med i samma takt, vilket skapar långa köer av barn som inte kan delta i våra träningar, säger Sebastian Jonsson, klubbchef i LB07.

LB07 hoppas nu på stöd från kommunen för att kunna erbjuda alla fotbollsintresserade barn en plats i föreningen och därmed fortsätta sitt viktiga arbete för barn och ungdomar i Malmö.

Det är just nu kris och jag skulle vilja se konkreta åtgärdsplaner från kommunen, där de aktivt kartlägger vilka ytor som finns, hur befintliga ytor kan användas och hur föreningarna inkluderas i lösningen. I dag saknas tyvärr en djupare dialog mellan politikerna och föreningarna, avslutar Sebastian Jonsson.

Lyssna gärna på Sebastian Jonsson, klubbchef LB07.

Om rapporten

Rapporten ”Tillgång till idrott i nybyggda områden” har tagits fram av Spacescape på uppdrag av Riksidrottsförbundet. I studien beskrivs hur tillgången varierar mellan områden byggda under olika tidsperioder. Tre anläggningstyper har studerats, bollplaner, gymnastiksalar och idrottshallar.

Här är hela rapporten

Sidan publicerades: 11 mars 2025